Tulevaisuuden koulutus

Tulevaisuuden taidot ja koulutusteknologia

Reksi lupasi joulukiireidensä keskellä vilkaista koulurakennuksemme koillistornin nurkassa pölyttyvään kristallipalloon ja kysyä siltä hieman aiheesta: tulevaisuuden koulutus. Tässäpä ajatuksia, jotka kristallipallosta transmittoituivat reksin omaan kuuppaan. Jonkin verran reksin ajatuksiin ovat vaikuttaneet Yuval Noah Hararin teokset, erityisesti viimeisin 21 Lessons for the 21st Century, sekä suomalaiset koulutusteknologian yritysten blogitekstit, kuten nämä verkkokoulutusalusta Clanedin työntekijöiden kirjoitukset.

Varmaan monia School of Gamingin gamereiden vanhempiakin askarruttaa, että mihinkä on lasten koulutus menossa? Kuinka voin vanhempana valmistaa ja prepata lapsiani tulevaan, kun itselläkään ei ole siitä harmainta nuuhkaisua. Lisää löylyä ja epävarmuutta heittää kiukaalle mediamylly, joka kohisee lasten huononovista oppimistuloksista (harvemmin muuten asioista, jotka oikeasti ovat nyt paremmin!). Eri opintoasteiden koulut tempoilevat liian nopean muutoksen kourissa, yliopistot ovat enemmän tai vähemmän pudonneet kelkasta ja opiskelijat voivat pahoin. Teollisuudesta kuuluu ääniä, että työelämä ja koulutus eivät kohtaa. Ja ihan kuin nykyinen muutostahti ei riittäisi! “Minä tunnen kuinka vauhti kiihtyy“, laulavat eräätkin turkulaiset veljekset.

Kaikesta huolimatta, reksi ainakin on kovin innoissaan ja näkee koulutushorisontissa uhkien sijaan enemmän mahdollisuuksia, jotka vievät meitä ihmiskuntana parempaan suuntaan. Sillä niin jännittävä ja nopeasti kehittyvä ala koulutus täällä meidän leveysasteilla onkin, niin vielä tärkeämpää on tulevaisuuden koulutuksen globaali vaikuttavuus kehittyvissä maissa ja kuinka sen avulla taklataan meitä kaikkia koskettavia ongelmia, kuten ilmastonmuutosta ja luontokatoa.

Tällä kirjoituksella reksi haluaa omasta puolestaan auttaa vanhempia pysymään ajan tasalla tässä muutosmyrskyssä. Ohessa on muutamia keskeisiä suuntauksia ja huomioita koulutuksen tulevaisuudesta ja siitä, kuinka sinä vanhempana voit auttaa omaa lastasi valmistautumaan tulevaisuuteen.

Personoitu ja mukautuva oppiminen:

Kun teknologian käyttö kasvaa opetuksessa, opiskelijoiden on yhä enemmän mahdollista saada henkilökohtaisia ja mukautuvia oppimiskokemuksia. Tämä tarkoittaa, että sen sijaan, että he noudattaisivat perinteistä “one size fits all” -opetussuunnitelmaa, opiskelijat voivat räätälöidä opetussisältönsä ja tavoitteensa omien yksilöllisten tarpeidensa ja oppimistyyliensä mukaan. Sillä loppujen lopuksi jokainen meistä oppii asioita hieman eri tavalla ja oppimistavat vaihtelevat myös opeteltavan asian suhteen. Valmistautuakseen tähän vanhemmat voivat rohkaista lapsiaan hyödyntämään verkkoresursseja ja koulutusohjelmistoja, jotka tarjoavat yksilöllisiä oppimiskokemuksia. School of Gamingin koillistornista katseltaessa myös pelit ja pelaaminen tarjoavat erityisen paljon mahdollisuuksia luoda lapselle personoitu, omanlaisensa oppimispolku kohti tulevaisuuden maailmaa.

Ihmisyyden taitojen korostaminen:

Tulevaisuudessa on todennäköistä, että työnantajat kiinnittävät entistä enemmän huomiota niin sanottuihin “pehmeisiin taitoihin”, kuten kommunikaatioon, tiimityöskentelyyn ja ongelmanratkaisuun. Reksi tykkää käyttää mieluummin termiä “ihmisyyden taidot” (eng. human skills). Nämä taidot ovat tärkeitä kaikissa ammateissa eivätkä ne tule ikinä menemään pois muodista. Siksipä ne ovat myös School of Gamingin toiminnan ytimessä. Vanhemmat voivat auttaa lapsiaan kehittämään ihmisyyden taitoja kannustamalla osallistumaan koulun ulkopuoliseen toimintaan ja tarjoamalla mahdollisuuksia yhdessä tekemiseen ja monipuoliseen kommunikointiin kotona.

Teknologian lisääntynyt käyttö:

On selvää, että teknologialla on jatkossakin merkittävä rooli koulutuksessa sekä luokkahuoneessa että sen ulkopuolella. Tähän valmistautuessaan vanhemmat voivat rohkaista lapsiaan tottumaan tekniikan käyttöön ja etsimään mahdollisuuksia oppia ja kokeilla erilaisia teknologioita, laitteita ja ohjelmistoja. Vaikka kaikkia laitteita ja ohjelmistoja ei ole kaikilla varaa haalia kotiin, niin Suomessa olemme sen verran onnellisessa tilanteessa, että koulut ja kirjastot monilla paikkakunnilla ovat tulossa avuksi. School of Gamingin Pelipaku kiertää ympäri Suomen kuntia ja kouluja tarjoten näitä elämyksiä ja oppimiskokemuksia. Yhteistyössä alan organisaatioiden kanssa, kuten  Assemblyn ja Vectoraman, tarjoamme lapsille ja nuorille alhaisen kynnyksen hypätä mukaan kokeilemaan uusimpia teknologioita, laitteistoja ja ohjelmistoja kannustavassa, hauskassa ja turvallisessa ympäristössä.

Elinikäisen oppimisen merkitys:

Yhä kilpailluilla ja nopeasti muuttuvilla työmarkkinoilla on tärkeää, että opiskelijat ovat elinikäisiä oppijoita, jotka pystyvät sopeutumaan ja jatkamaan oppimista ja kasvua koko uransa ajan. Tämä ei koske pelkästään lapsia, vaan myös sinua, rakas vanhempi. Vanhemmat voivat auttaa lapsiaan kehittämään tätä ajattelutapaa ruokkimalla rakkautta oppimiseen ja tarjoamalla heille mahdollisuuksia oppia ja kasvaa perinteisen luokkahuoneen ulkopuolella. Ja mikäs sen parempi tapa rohkaista heitä siihen kuin näyttämällä itse esimerkkiä!


Kaiken kaikkiaan koulutuksen tulevaisuutta leimaa lisääntyvä personointi, ihmisyyden taitojen korostaminen ja teknologian jatkuva integrointi. Pysymällä ajan tasalla ja ennakoimalla vanhemmat voivat auttaa lapsiaan menestymään muuttuvassa koulutusympäristössä.

Miksi lapsistamme tulee meitä tyhmempiä?

Ihmisistä on tulossa tyhmempiä. Suomalaisten lasten ja nuorten oppimistulosten syöksykierre on ollut hurjaa. Voiko School of Gamingin reksi tehdä asialle jotain?

Harrastamisen Suomen Mallin kehitysideoita

Reksin kirjoituksen tarkoituksena on kokemukseen perustuen antaa kehitysideoita niin kunnille, kuin ministeriöllekin toiveena ja tavoitteena jatkuvasti kehittyvä harrastamisen malli lasten ja nuorten hyvinvoinnin lisäämiseksi.

Reksi haastatteli ulkosuomalaisen gamerin äitiä

Reksi laittoi postipöllön matkaan kohti Norjaa ja kyseli jo yli kaksi vuotta School of Gamingissä olleen Anna-gamerin äidin mietteitä.

Mitä tapahtui Annan suomen kielen taidolle Minecraft-harrastuksessa?

"Kun Anna aloitti koulun kuuden vanhana huomasin, että vaikka hän puhuu suomea hyvin, hän ei taivuttanut verbejä ja adjektiiveja oikein ja hänellä oli pienempi sanavarasto suomeksi kuin norjaksi.", Anne-Marie kertoo.

Rahalla menestykseen? Varo tällaisia pelimekanismeja

Maksaisitko enemmän menestyksestä vai yllätyksestä? Haluatko pelien opettavan lapsellesi, että menestykseen löytyy oikotie, kun vain vilauttaa korttia tai latoo käteistä tiskiin?

Ulkosuomalaiset lapset ja suomen kielen taito

Ulkosuomalaiset lapset ja suomen kielen taito ovat vanhemmille haastava yhtälö. Olisiko pelit ratkaisu kielitaidon ylläpitämiseen?

School of Gamingin uusi toimintamalli

School of Gamingin uusi toimintamalli esittelyssä. Mukaan pääsee ilmaiseksi, mutta kaiken hyödyn saa irti lukukausimaksun maksamalla.

Liikuttava peli Pokémon Go

Pokémon Go on erityisen liikuttava peli! Suomessa pelaajia on yhteensä kymmeniä tuhansia. Lue miksi se on niin hyvä ja hyödyllinen harrastus!

Pelileiri verkossa vai kesäleiri skutsissa?

Pelileiri verkossa vai kesäleiri skutsissa? Kinkkinen kysymys! Jos School of Gamingin reksiltä kysytään, niin molempi parempi!

Pelaaminen on lapsen työtä

Pelaaminen on lapsen työtä. Jatkossa School of Gamingin toiminnassa ihmisyyden taidot ovat yhä enemmän keskiössä ja pidämme siitä huolen, että meidän kaikissa digitaalisissa harrastuksissa annetaan tilaa luovuudelle ja leikille.