Reksi haastatteli ulkosuomalaisen gamerin äitiä

Annan suomen kielen taito paranee pelaamalla

Reksi laittoi postipöllön matkaan kohti Norjaa ja kyseli jo yli kaksi vuotta School of Gamingissä olleen Anna-gamerin äidin mietteitä. Tässäpä kysymykset ja Anne-Marie -äidin vastaukset. Terveisiä sinne Norjaan täältä reksin työhuoneesta, School of Gamingin koulurakennuksen koillistornista.

Voit liittyä School of Gamingiin täältä. Jäseneksi pääsee myös täysin ilmaiseksi!

1. Vanhemman nimi ja gamerin nimi ja ikä?

Anne-Marie Jansson (äiti) ja Anna Jansson (gamer), 9 vuotta.

2. Kauanko olette asuneet Suomen ulkopuolella?

Minä muutin Norjaan marraskuussa 2011 ja Anna syntyi täällä Kongsvingerissä 2013.

3. Mitä kieliä puhutte kotona?

Meillä puhutaan kotona aikalailla neljää kieltä. Minä puhun tytöille suomea, Alex (tyttöjen isä ja puolisoni) puhuu tytöille ruotsia (hän on ruotsalainen), minä puhun Alexin kanssa englantia ja tytöt keskenään norjaa ja suomea.

4. Mitä kieliä Anna käyttää arjessaan? 

Anna siis käyttää kaikkia neljää kieltä päivittäin. Toki hän monesti suosisi englantia, koska silloin kaikki ymmärtää yhdellä kertaa.

5. Onko hänellä muita mahdollisuuksia käyttää suomen kieltä arjessaan?

Anna puhuu suomea kodin ulkopuolella satunnaisesti sukulaisten kanssa puhelimessa ja pelatessaan Minecraftia School of Gamingin oppitunneilla.

6. Onko sinulla vanhempana ollut huoli Annan suomen kielen taidosta?

Kun Anna oli tarhassa hän olisi kovasti halunnut puhua ainoastaan norjaa ja englantia. Jouduinkin monesti teeskentelemään etten ymmärrä mitä hän sanoo, jos hän ei puhu minulle suomea. Kun hän aloitti koulun kuuden vanhana huomasin, että vaikka hän puhuu suomea hyvin, hän ei taivuttanut verbejä ja adjektiiveja oikein ja hänellä oli pienempi sanavarasto suomeksi kuin norjaksi.

Olin melko huolissani, että hänen suomen kielensä hiipuisi pikkuhiljaa, ja että hänen kielitaidon ylläpitämiseksi ei ollut riittävää, että vain minä ja sukulaiset käytimme suomea hänen kanssaan.

7. Miksi ja miten liityitte School of Gamingiin?

Huomasin sattumalta SoG:n ilmoituksen Facebookissa ja ajattelin, että on paljon todennäköisempää, että Anna oppisi suomea ikätovereiltaan yhteisen harrastuksen kautta kuin pelkästään meidän keskinäisen päivittäisen juttelun kautta.

8. Kuinka usein Anna käy School of Gamingissä? Pelaako hän vapaa-aikana siellä tapaamiensa ystävien kanssa?

Anna aloitti Minecraft-harrastuksen pari vuotta sitten kahdesti viikossa ja usein hän pelasi toisen tytön kanssa myös peliajan ulkopuolella. Nyt muutamien ryhmävaihdosten jälkeen Anna pelaa kerran viikossa lauantaisin ja kerhon ulkopuolella hän pelaa norjalaisten kaveriensa kanssa.

9. Miksi pidät Annan suomen kielen ylläpitämistä tärkeänä asiana?

Mielestäni on hyvin tärkeää että Anna ja hänen pikkusiskonsa säilyttävät suomen kielen taitonsa muiden kielten ohella, jotta he pysyvät läheisinä suomenpuolisiin sukulaisiin. Ja myös koska monikielisyys on valtava etu opiskelu- ja työelämässä myöhemmin. Mielestäni on myös aivan ihanaa, että tytöt puhuvat Tampereen ja Göteborgin murretta puhuessaan meille suomea ja ruotsia ja näin heillä on myös aina pieni pala kotia mukanaan maailmalla.

10. Millaista kehitystä olet huomannut hänen kielitaidossaan sen jälkeen, kun liityitte School of Gamingiin?

Annan suomen kieli on parantunut ja vahvistunut valtavasti hänen liityttyään SoG:iin. Hänen sanavarastonsa on kasvanut laajemmaksi, hän käyttää enemmän synonyymejä, hän taivuttaa sanoja paremmin eikä joudu miettimään yhtä kauan kuinka selittää jokin asia.

11. Mitä muita hyötyjä olet huomannut Annan kehityksessä sen jälkeen, kun liityitte School of Gamingiin

Anna on liityttyään SoG:iin oppinut paljon ryhmädynamiikkaa, pitämään puoliaan, kuuntelemaan toisia ja ymmärtämään, että maailmaan mahtuu muitakin kuin minä itse.

12. Onko Annalla School of Gamingin kautta tullut uusia kavereita, joiden kanssa hän käyttää suomen kieltä?

Anna sai joitakin uusia kavereita ensimmäisestä Minecraft-ryhmästä, mutta nyt kun hän on vaihtanut ryhmää pari kertaa ja tapahtui tämä uudistus niin on aikaista sanoa onko siellä kavereita, joiden kanssa pelata ryhmän ulkopuolella. Ainakin hän tuntuu viihtyvän tässä ryhmässä uudistuksen jälkeen, vaikka hevosharrastus onkin vallannut suurimman tilan hänen ajastaan.

13. Suosittelisitko School of Gamingiä muille ulkosuomalaisille vanhemmille ja jos, niin miksi?

Ehdottomasti suosittelisin tätä ulkomaalaisille vanhemmille, koska vaikka itse kuinka yritän puhua ja lukea tytöille suomeksi, niin se ei aina riitä. Pelatessaan he oppivat kieltä ja sen koukeroita kuin huomaamattaan. Parasta on se, että heille se ei tunnu opiskelulta vaan hauskalta harrastukselta, jossa isona plussana tulee kielen oppiminen.

Vielä lisäksi olemme olleet hyvin tyytyväisiä kaikkiin ohjaajiin, henkilökuntaan ja tietty rehtoriin, koska meidän kokemus on ollut hyvin mutkatonta, nopeaa ja ystävällistä. Siitä iso kiitos! Hyvää syksyä teille kaikille!

Voit liittyä School of Gamingiin täältä. Jäseneksi pääsee myös täysin ilmaiseksi!

Miksi lapsistamme tulee meitä tyhmempiä?

Ihmisistä on tulossa tyhmempiä. Suomalaisten lasten ja nuorten oppimistulosten syöksykierre on ollut hurjaa. Voiko School of Gamingin reksi tehdä asialle jotain?

Tulevaisuuden koulutus

Tulevaisuuden koulutus tarkoittaa lisääntyvää personointia, ihmisyyden taitojen korostamista ja teknologian jatkuvaa integrointia. Pysymällä ajan tasalla vanhemmat voivat auttaa lapsiaan menestymään muuttuvassa koulutusympäristössä.

Harrastamisen Suomen Mallin kehitysideoita

Reksin kirjoituksen tarkoituksena on kokemukseen perustuen antaa kehitysideoita niin kunnille, kuin ministeriöllekin toiveena ja tavoitteena jatkuvasti kehittyvä harrastamisen malli lasten ja nuorten hyvinvoinnin lisäämiseksi.

Mitä tapahtui Annan suomen kielen taidolle Minecraft-harrastuksessa?

"Kun Anna aloitti koulun kuuden vanhana huomasin, että vaikka hän puhuu suomea hyvin, hän ei taivuttanut verbejä ja adjektiiveja oikein ja hänellä oli pienempi sanavarasto suomeksi kuin norjaksi.", Anne-Marie kertoo.

Rahalla menestykseen? Varo tällaisia pelimekanismeja

Maksaisitko enemmän menestyksestä vai yllätyksestä? Haluatko pelien opettavan lapsellesi, että menestykseen löytyy oikotie, kun vain vilauttaa korttia tai latoo käteistä tiskiin?

Ulkosuomalaiset lapset ja suomen kielen taito

Ulkosuomalaiset lapset ja suomen kielen taito ovat vanhemmille haastava yhtälö. Olisiko pelit ratkaisu kielitaidon ylläpitämiseen?

School of Gamingin uusi toimintamalli

School of Gamingin uusi toimintamalli esittelyssä. Mukaan pääsee ilmaiseksi, mutta kaiken hyödyn saa irti lukukausimaksun maksamalla.

Liikuttava peli Pokémon Go

Pokémon Go on erityisen liikuttava peli! Suomessa pelaajia on yhteensä kymmeniä tuhansia. Lue miksi se on niin hyvä ja hyödyllinen harrastus!

Pelileiri verkossa vai kesäleiri skutsissa?

Pelileiri verkossa vai kesäleiri skutsissa? Kinkkinen kysymys! Jos School of Gamingin reksiltä kysytään, niin molempi parempi!

Pelaaminen on lapsen työtä

Pelaaminen on lapsen työtä. Jatkossa School of Gamingin toiminnassa ihmisyyden taidot ovat yhä enemmän keskiössä ja pidämme siitä huolen, että meidän kaikissa digitaalisissa harrastuksissa annetaan tilaa luovuudelle ja leikille.