Mitä tapahtui Annan suomen kielen taidolle Minecraft-harrastuksessa?

Anna ylläpitää suomen kielen taitoaan School of Gamingin Minecraft-harrastuksessa

School of Gamingillä on paljon suomalaisia oppilaita, eli gamereitä, ympäri maailmaa. Heitä on Australiasta Kaliforniaan asti, ja kaikkialta siitä väliltä. Ihan jokaiselta mantereelta. Jos Antarktista ei tällä kertaa lasketa mukaan. Nämä SoG:n “ulkosuomalaiset” gamerit osallistuvat koulumme oppitunneille kerran tai useamman kerran viikossa. Osa heistä on rekisteröitynyt pelkästään meidän ilmaiseen iltapäiväkerhoon Hengariin.

Pelaaminen on oivallinen keino oppia uusia juttuja. Pelien avulla oppimisessa iso osa siitä tapahtuu “tahattomasti”. Tahatonta oppimista pelaamisessa on tutkittu jonkin verran ja varsinkin kielten oppiminen pelien avulla on tehokasta. Samat peleissä oppimisen keinot toimivat myös silloin, kun halutaan vahvistaa jo olemassa olevaa kieltä, joka jostain syystä on vähällä käytöllä. Esimerkiksi lapsiperheen muuttaessa ulkomaille vieraskieliseen ympäristöön.

Voit liittyä School of Gamingiin täältä. Jäseneksi pääsee myös täysin ilmaiseksi!

Anna käyttää neljää kieltä arjessaan

Anne-Marie Jansson on asunut vuonojen maassa Norjassa vuoden 2011 marraskuusta alkaen. Hänen gamer-tyttärensä Anna on täyttänyt 9 vuotta ja asunut Norjassa koko ikänsä. Janssonien perheessä puhutaan kotosalla neljää eri kieltä. Anne-Marie puhuu Annalle ja tämän siskolleen suomea, hänen miehensä heille ruotsia ja keskenään Anne-Marie puhuu miehensä kanssa englantia. Tytöt puhuvat välillä norjaa ja välillä suomea. Anna siis käyttää arjessaan neljää eri kieltä!

Jossain vaiheessa Annan ollessa tarhaikäinen Anne-Marie huomasi, että tytär olisi halunnut puhua hänelle pelkästään joko norjaa, tai englantia. Suomi oli Annalle äidin kanssa käytettävä kieli, jota ei käytetty muulloin kuin satunnaisesti sukulaisten kanssa puhelimessa. Anne-Marie joutuikin monesti teeskentelemään, ettei ymmärtänyt mitä hän sanoo, ellei hän käyttäisi suomen kieltä.

Kun Anna aloitti koulun kuuden vanhana huomasin, että vaikka hän puhuu suomea hyvin, hän ei taivuttanut verbejä ja adjektiiveja oikein ja hänellä oli pienempi sanavarasto suomeksi kuin norjaksi.“, Anne-Marie kertoo. “Olin melko huolissani, että hänen suomen kielensä hiipuu pikkuhiljaa eikä kielen ylläpitämiseksi ja kehittymiseksi ole riittävää, että vain minä ja Suomessa asuvat sukulaiset puhuimme suomea hänen kanssaan., hän jatkaa.

Mitä tapahtui Annan kielitaidolle Minecraft-harrastuksessa?

Anne-Marie huomasi pari vuotta sitten Facebookissa School of Gamingin mainoksen Minecraft-kerhosta sattumalta ja ilmoitti tyttärensä mukaan. On paljon todennäköisempää, että Anna oppii suomea ikätovereiltaan yhteisen harrastuksen kautta, kuin pelkästään päivittäisen juttelun kautta minulta., muistelee Anne-Marie ajatelleensa.

Anna otti osaa School of Gamingin toimintaan kaksi kertaa viikossa ja pelasi kerhossa tavatun suomalaisen tytön kanssa myös omalla ajallaan. Anne-Marie on nähnyt Annan kielitaidon kehittyvän huomattavasti Minecraft-harrastuksen takia: Annan suomenkieli on parantunut ja vahvistunut valtavasti hänen liityttyään SOGiin. Hänen sanavarastonsa on kasvanut laajemmaksi, hän käyttää enemmän synonyymejä, hän taivuttaa sanoja paremmin eikä joudu miettimään yhtä kauan kuinka selittää jokin asia.

Anne-Marien mielestä on hyvin tärkeää, että hänen molemmat tyttärensä säilyttävät suomen kielen taitonsa muiden kielten ohella. Ei ainoastaan sen takia, että monikielisyys avaa monia ovia opiskelu- ja työelämässä, mutta erityisesti siksi, että heidän suhteensa Suomessa asuviin sukulaisiinsa pysyisivät läheisinä. Montaa ulkosuomalaista perhettä kohtaakin suuri tragedia, kun he heräävät siihen, että lapsilla ei ole enää yhteistä kieltä isovanhempiensa kanssa.

Ei pelkästään kielitaitoa

School of Gamingin etänä tapahtuva pelikasvatustoiminta ei suoranaisesti opeta kieltä kenellekään. Kielen kehittyminen on nimenomaan sitä “tahatonta oppimista”. Sen sijaan SoG:n pelikasvattajat pyrkivät pelien avulla opettamaan lapsille taitoja, joista on hyötyä heille tulevaisuudessa mitä ikinä he ryhtyvätkään tekemään. Niitä kutsutaan ihmisyyden taidoiksi. Ja ne taidot eivät mene pois muodista koskaan!

“Anna on liityttyään SOGiin oppinut paljon ryhmädynamiikkaa, pitämään puoliaan, kuuntelemaan toisia ja ymmärtämään että maailmaan mahtuu muitakin kuin minä itse.”, kertoo Anne-Marie.

Tunnetaidot, positiivinen kommunikaatio ja ryhmätyöskentely kehittyy vaikkapa samalla, kun pelastetaan School of Gamingin reksiä pyramidien syvyyksistä tai ratkotaan Synkkälän taikaopiston mysteerejä pelileirillä.

Anne-Marie on erittäin tyytyväinen School of Gamingin toimintaan: “Ehdottomasti suosittelisin tätä ulkomaalaisille vanhemmille, koska vaikka itse kuinka yritän puhua ja lukea tytöille suomeksi, niin se ei aina riitä. Pelatessaan he oppivat kieltä ja sen koukeroita kuin huomaamattaan. Parasta on se, että heille se ei tunnu opiskelulta vaan hauskalta harrastukselta, jossa isona plussana tulee kielen oppiminen.”

Voit liittyä School of Gamingiin täältä. Jäseneksi pääsee myös täysin ilmaiseksi!

Reksi haastatteli ulkosuomalaisen gamerin äitiä

Reksi laittoi postipöllön matkaan kohti Norjaa ja kyseli jo yli kaksi vuotta School of Gamingissä olleen Anna-gamerin äidin mietteitä.

Rahalla menestykseen? Varo tällaisia pelimekanismeja

Maksaisitko enemmän menestyksestä vai yllätyksestä? Haluatko pelien opettavan lapsellesi, että menestykseen löytyy oikotie, kun vain vilauttaa korttia tai latoo käteistä tiskiin?

Ulkosuomalaiset lapset ja suomen kielen taito

Ulkosuomalaiset lapset ja suomen kielen taito ovat vanhemmille haastava yhtälö. Olisiko pelit ratkaisu kielitaidon ylläpitämiseen?

School of Gamingin uusi toimintamalli

School of Gamingin uusi toimintamalli esittelyssä. Mukaan pääsee ilmaiseksi, mutta kaiken hyödyn saa irti lukukausimaksun maksamalla.

Liikuttava peli Pokémon Go

Pokémon Go on erityisen liikuttava peli! Suomessa pelaajia on yhteensä kymmeniä tuhansia. Lue miksi se on niin hyvä ja hyödyllinen harrastus!

Pelileiri verkossa vai kesäleiri skutsissa?

Pelileiri verkossa vai kesäleiri skutsissa? Kinkkinen kysymys! Jos School of Gamingin reksiltä kysytään, niin molempi parempi!

Pelaaminen on lapsen työtä

Pelaaminen on lapsen työtä. Jatkossa School of Gamingin toiminnassa ihmisyyden taidot ovat yhä enemmän keskiössä ja pidämme siitä huolen, että meidän kaikissa digitaalisissa harrastuksissa annetaan tilaa luovuudelle ja leikille.

Lakkovahti huolehtii lapsista verkossa

Lakkovahti huolehtii lapsista verkossa. Palvelussa pelikasvattajat vahtivat ja huolehtivat lapsista verkossa päivän aikana, jotta vanhemmat voivat huoletta keskittyä töihinsä.

Taloustaidot kehittyvät pelaamisen avulla

Pelaamalla lisää taitoja rahanhallintaan. Mitä hyötyjä pelaamisesta voi saada? Taloustaidot kehittyvät pelaamisen avulla.

Raha ja pelaaminen

Pelaamiseen, kuten muihinkin harrastuksiin, tarvitaan rahaa. Raha ja pelaaminen liittyvät olennaisesti yhteen.