Rahalla menestykseen? Varo tällaisia pelimekanismeja

Rahalla menestykseen? Varo tällaisia pelimekanismeja

Maksaisitko enemmän menestyksestä vai yllätyksestä? Haluatko pelien opettavan lapsellesi, että menestykseen löytyy oikotie, kun vain vilauttaa korttia tai latoo käteistä tiskiin? Vai haluaisitko mieluummin pelien opettavan hänelle, että menestys tulee ennen työtä vain sanakirjassa. Tietyt pelimekanismit on rakennettu siten, että lapsille ne opettavat vääränlaisen ajatusmallin menestyksestä ja tavoitteiden saavuttamisesta. Parhaat pelit koukuttavat tarinan ja sisällön kautta, ja laittavat pelaajan käyttämään älynystyröitään, luovuuttaan ja muita ominaisuuksiaan lopputeksteihin pääsemiseksi. Parhaat pelit tempaavat gamerin mukaansa kuin hyvä kirja. Mutta joidenkin pelien etenemis- ja menestysmekanismit nojaavat uhkapelien lainalaisuuksin ja pahimmissa tapauksissa saattavat koukuttaa ja jopa tyhjentää (vanhempien) tilin ja aiheuttaa samanlaista ongelmakäyttäytymistä kuin rahapelitkin.

Ostamiseen ja päätöksentekoon vaikuttaminen

Me kaikki teemme jopa tuhansia päätöksiä joka päivä. Emme aina tiedosta sitä, sillä toimimme ”automaattiohjauksella” ja teemme niin kuin olemme ennenkin tottuneet tekemään. Päätöksiä pitää tehdä jatkuvasti myös raha-asioissa. Tankkaanko auton nyt vai huomenna? Laitanko tankin täyteen vai puolilleen? Onko bensa halvempaa huomenna? Voi olla, että vastauksia ei tarvitse miettiä, koska toimimme tottumustemme mukaan.

Mitä helpommaksi maksaminen tehdään, sitä vähemmän meidän tarvitsee enää ajatella sitä. Päätöksiä tarvitaan siis näennäisesti kokoajan vähemmän rahan ja ostosten suhteen. Siksi on hyvä, että me aikuiset tiedostamme tämän, jotta voimme opettaa rahankäyttöä ja tiedostamista myös lapsille. Mitä aikaisemmin autamme lapsia kiinnittämään huomiota hintoihin, ostosten tekoon ja niiden taustalla vaikuttaviin piilomekanismeihin, sitä paremmin lapsemme pärjäävät myöhemmin omillaan.

Jos rahankäyttöön ei liittyisi muuta kuin ostosten valitsemista ja maksamista, kaikki olisikin paljon yksinkertaisempaa. Rahalla saa paljon muutakin kuin tuotteita ja elämyksiä. Sillä voi esimerkiksi edetä peleissä ja näyttää menestyneeltä. Kukapa ei haluaisi edetä ja olla vähän parempi kuin muut? Pelissä eteneminen voi parantaa omaa statusta pelikavereiden keskuudessa. Toisaalta rahallinen panos peleihin voi olla merkki myös muille, että on ollut mahdollisuus laittaa itsensä ja rahansa likoamaan. Rahapanos voi symboloida tietynlaista identiteettiä.

Lootbox voi yllättää…lompakkosi!

Rahalla voi ostaa peleissä myös jännitystä. Sitä saa nimittäin yllätyslaatikoista, eli boxeista, joiden sisältö selviää vasta, kun sen on ostanut itselleen. Näitä kutsutaan myös “loot boxeiksi” (eng. Loot = aarre, saalis). Ne muistuttavat raha-arpoja; ei voi tietää mitä sieltä paljastuu. Ja toisaalta taas tiedämme, että sieltä voi saada jotakin hienoa ja harvinaista. Jännitys on se, mikä meitä kiehtoo!

Useimmiten loot boxit eivät kuitenkaan sisällä niitä parhaimpia palkintoja, vaan jotakin keskinkertaista. Kun kuitenkin tiedämme, että laatikosta voi mahdollisesti paljastua upea ja harvinainen ominaisuus, on houkuttelevaa ostaa se, ja ehkä toinenkin. Mahdollisuus voittaa iso potti on olemassa, mutta todennäköisyys on oikeasti pieni.

Vaikka digipelit eivät olekaan varsinaisia rahapelejä, niissä käytetään houkutteluun samoja kikkoja kuin rahapeleissä. Rahapelejä pelaaville tyypillisiä ajatusharhoja voittamisesta ovat esimerkiksi kuvitelmat, että ”pian varmasti voitan, kun olen hävinnyt jo niin pitkään”. Toinen tyypillinen ajatus on, että ”jos olisin jatkanut vielä vähän, olisin voittanut ehkä jo seuraavalla kierroksella”. Tällainen ajattelu ohjaa jatkamaan pelaamista pidempään kuin oikeasti haluaisimme.

Välillä on viisasta pysähtyä miettimään niitä mekanismeja, joilla meitä houkutellaan. Minkä takia jäämme johonkin asiaan koukkuun? Kannattaa myös miettiä, paljonko on oikeasti valmis laittamaan rahaa arpoihin tai peleihin. Jos asiaa ei pysähdy miettimään, saattaa niihin upota enemmän rahaa kuin oli ajatellut. Jatkaminen on yleensä helpompaa kuin lopettaminen.

Miten ennaltaehkäistä?

Ja jos me aikuiset olemme näiden asioiden kanssa pulassa, niin kuinka suojaamattomia ovatkaan lapsemme näiden edessä? Hauska mobiilipeli, jossa voi olla oikeasti hyviäkin puolia, saattaakin käyttää ansaintamekanismina lootboxeja, jotka viettelevät uhkapelaamisen maailmaan.

Ensimmäinen perussääntö on sama kuin kaikissa pelaamiseen liittyvissä mahdollisissa ongelmissa. Juttele peleistä gamerisi kanssa ja ole kiinnostunut hänen harrastuksestaan, jotta tiedät millaiset pelit häntä innostavat ja mitä hän pelaa. Tällöin osaat asennoitua potentiaalisiin uhkiin ja ottaa ne esille gamerin kanssa.

Toisena on hyvä luoda säännöt rahan käytön suhteen. Onko mahdollista asettaa jokin budjetti, jonka peliharrastukseen voi kuukaudessa käyttää. Tai sopia, että mikäli gamerisi haluaa ostaa jotain, niin hänen tulisi neuvotella kanssasi ja perustella hankinta. Tämä auttaa lasta ymmärtämään rahan arvoa ja sen, että kaikki maksaa, mutta opettaa myös argumentaatiota miksi jokin asia tulisi hankkia.

Jos haluaa, niin voi mennä vielä pidemmälle ja tehdä oman gamerinsä kanssa konkreettisen diilin. Nimet alle ja sitä rataa! Reksin luoma “Gamerin ja vanhemman välinen Peliturvadiili” on hyvä perusta tälle. Sen voi käydä läpi ja siihen voisi tehdä rahankäyttöä koskevan lisäyksen. (Hyvä idea! Reksipä tekee tästä “Peliturvadiilistä” version 2.0 seuraavaksi!).

Kolmas asia minkä voi toki tehdä halutessaan, on ilmoittaa gamerinsä School of Gamingin oppitunneille, joissa näistä asioista pidetään myös tasaisin väliajoin meteliä pelikasvattajien toimesta. Joskus on parempi, että info tulee joltakin muulta kuin gamerin äiskältä tai iskältä.

Linkkejä “Raha ja pelaaminen” -blogeihin

Reksi haastatteli ulkosuomalaisen gamerin äitiä

Reksi laittoi postipöllön matkaan kohti Norjaa ja kyseli jo yli kaksi vuotta School of Gamingissä olleen Anna-gamerin äidin mietteitä.

Mitä tapahtui Annan suomen kielen taidolle Minecraft-harrastuksessa?

"Kun Anna aloitti koulun kuuden vanhana huomasin, että vaikka hän puhuu suomea hyvin, hän ei taivuttanut verbejä ja adjektiiveja oikein ja hänellä oli pienempi sanavarasto suomeksi kuin norjaksi.", Anne-Marie kertoo.

Ulkosuomalaiset lapset ja suomen kielen taito

Ulkosuomalaiset lapset ja suomen kielen taito ovat vanhemmille haastava yhtälö. Olisiko pelit ratkaisu kielitaidon ylläpitämiseen?

School of Gamingin uusi toimintamalli

School of Gamingin uusi toimintamalli esittelyssä. Mukaan pääsee ilmaiseksi, mutta kaiken hyödyn saa irti lukukausimaksun maksamalla.

Liikuttava peli Pokémon Go

Pokémon Go on erityisen liikuttava peli! Suomessa pelaajia on yhteensä kymmeniä tuhansia. Lue miksi se on niin hyvä ja hyödyllinen harrastus!

Pelileiri verkossa vai kesäleiri skutsissa?

Pelileiri verkossa vai kesäleiri skutsissa? Kinkkinen kysymys! Jos School of Gamingin reksiltä kysytään, niin molempi parempi!

Pelaaminen on lapsen työtä

Pelaaminen on lapsen työtä. Jatkossa School of Gamingin toiminnassa ihmisyyden taidot ovat yhä enemmän keskiössä ja pidämme siitä huolen, että meidän kaikissa digitaalisissa harrastuksissa annetaan tilaa luovuudelle ja leikille.

Lakkovahti huolehtii lapsista verkossa

Lakkovahti huolehtii lapsista verkossa. Palvelussa pelikasvattajat vahtivat ja huolehtivat lapsista verkossa päivän aikana, jotta vanhemmat voivat huoletta keskittyä töihinsä.

Taloustaidot kehittyvät pelaamisen avulla

Pelaamalla lisää taitoja rahanhallintaan. Mitä hyötyjä pelaamisesta voi saada? Taloustaidot kehittyvät pelaamisen avulla.

Raha ja pelaaminen

Pelaamiseen, kuten muihinkin harrastuksiin, tarvitaan rahaa. Raha ja pelaaminen liittyvät olennaisesti yhteen.