Ulkosuomalaiset lapset ja suomen kielen taito

Ulkosuomalaiset lapset ja suomen kielen taito

Ulkosuomalaiset lapsiperheet, jotka ovat jo pidempään asuneet ulkomailla, joutuvat hyvin usein saman ongelman eteen. Ulkosuomalaiset lapset ja suomen kielen taito on haastava yhtälö monille ulkomailla asuville vanhemmille. Vaikka omat lapset integroituvat ympäröivään yhteiskuntaan sulavasti kuin silakat, niin tästä sinänsä positiivisesta asiasta voi silti löytyä myös hieman negatiivisia sävyjä. Kun lasten kaveripiiri on kansainvälinen ja yleiskielenä englanti tai joku muu valtakieli, saattaa vanhempien kanssa puhuttu suomen kieli joutua paitsioon. Ehkäpä lasten mielestä ei ole cool a hablar suomea, you know?

Jos kyseessä on pienenä ulkomaille muuttanut lapsi, niin vaarana voi olla, että kieli unohtuu kokonaan ja esimerkiksi Suomessa asuvien isovanhempien kanssa ei enää löydykään yhteistä kieltä. Tämä tietenkin tuottaa suurta surua mummille ja vaarille ja olla lapselle itselleen suuri menetys, vaikka hän ei sen merkitystä ihan juuri siinä hetkessä ymmärtäisikään.

Jos paluu Suomeen on edessä joku päivä, voi lapsesta nuoreksi ulkomailla kasvaneella ihmisellä olla vaikeuksia päästä sinuiksi suomalaisen yhteiskunnan kanssa, mikäli kielitaito ja verkostot oman ikäisten suomalaisten nuorten parissa ovat vähäiset.

Pelit avuksi kielitaidon ylläpidossa

Ehkä yleisimmin tiedossa oleva pelaamiseen positiivisesti yhdistetty juttu on kielitaidon vahvistuminen pelaamisen ja pelien avulla. Ja eipä se mikään vähäinen juttu olekaan! Varsinkin, kun kielen oppimisen kautta avautuu portit monipuoliseen henkilökohtaiseen kasvuun ja ymmärryksen lisääntymiseen. Aiemmin, kun ei ollut verkkopelejä eikä niitä ympäröiviä peliyhteisöjä, kieltä opittiin suoraan pelien tekstejä ja ohjekirjoja tankkaamalla ja vieraskielisiä pelialan lehtiä plaraamalla. Puhuttua kieltä tämä silti ei treenannut juurikaan.

Nykyään verkkopelit mahdollistavat puhutun kielen opiskelun kuin huomaamatta. Englanninkielinen termi “unintentional learning” (suom. tahaton oppiminen) yhdistetäänkin monesti pelien avulla tapahtuvaan oppimiseen. Pelit motivoivat lasta opettelemaan uusia taitoja ja ymmärtämään kontekstia, missä toimitaan. Yhdessä toisten pelaajien kanssa.

Samalla tavoin jo opitun kielitaidon ylläpitäminen tapahtuu kuin huomaamatta Minecraftia tai Robloxia suomenkielisillä servereillä pelaten. Mutta se, että antaa oman gamerinsä pelata millä tahansa servereillä, ei ole välttämättä viisasta. Verkkopelaamisessa yleisesti tärkeää on tietää, että kenen kanssa lapsi pelaa. Ei niinkään mitä hän pelaa. School of Gamingin toiminnan ytimessä onkin tarjota vanhemmille ja heidän lapsillensa turvallinen, häirintä-vapaa ja kehittävä ympäristö, jossa on aina aikuinen paikalla ja jokaisen gamerin perheeseen saadaan tarvittaessa yhteys.

Suomea puhuvat pelikaverit auttavat kasvattamaan juuria

Verkkoyhteisön kautta nuoret solmivat ystävyyssuhteita ja rakentavat identiteettiään ihan kuin fyysisessä maailmassakin. Ja nämä netissä tavatut ystävät voivat olla ihan yhtä tärkeitä lapselle ja nuorelle kuin koulussa tai jossain live-harrastuksessakin tavatut ystävät. Peliharrastuksen kautta moni saa elinikäisiä ystävyyssuhteita, jotka auttavat lasta pitämään kiinni paitsi kielitaidostaan, niin myös suomalaisesta (nuoriso)kulttuurista. Tämä, jos mikä, kasvattaa juuria kotimaahan.

Jos paluu Suomeen on suunnitelmissa ennemmin tai myöhemmin, niin Suomessa asuvien, samoista asioista tykkäävien lasten kanssa verkostoituminen on kuin sijoittaisi rahaa tulevaisuuteen. Eikä ainoastaan kielitaidon takia, vaan nimenomaan helpomman integroitumisen ja kulttuurishokkien välttämisen kannalta.

Mitä sanovat vanhemmat?

School of Gamingillä on paljon ulkosuomalaisia asiakkaita ja alla pari kommenttia, jotka olemme saaneet palautteena.

Tyttäreni suomen kieli on kehittynyt kuukaudessa valtavasti! Pelikasvattajat ovat olleet tosi taitavia, ystävällisiä ja pitkämielisiä. Tämä teidän juttu todella toimii! (Anne-Marie, Norja)

Poikamme suomen kieli on tullut kerhon ansiosta vahvemmaksi. Suosittelen myös muille ulkosuomalaisille perheille! (Äiti, USA)

Reksi on pyytänyt muutamia gamer-vanhempia kertomaan laajemmin School of Gamingin vaikutuksesta heidän lastensa suomen kielen taitoon. Jatkoa “Ulkosuomalaiset lapset ja suomen kielen taito” -blogipostaukselle tulossa siis näille sivuille lähitulevaisuudessa.

Reksi haastatteli ulkosuomalaisen gamerin äitiä

Reksi laittoi postipöllön matkaan kohti Norjaa ja kyseli jo yli kaksi vuotta School of Gamingissä olleen Anna-gamerin äidin mietteitä.

Mitä tapahtui Annan suomen kielen taidolle Minecraft-harrastuksessa?

"Kun Anna aloitti koulun kuuden vanhana huomasin, että vaikka hän puhuu suomea hyvin, hän ei taivuttanut verbejä ja adjektiiveja oikein ja hänellä oli pienempi sanavarasto suomeksi kuin norjaksi.", Anne-Marie kertoo.

Rahalla menestykseen? Varo tällaisia pelimekanismeja

Maksaisitko enemmän menestyksestä vai yllätyksestä? Haluatko pelien opettavan lapsellesi, että menestykseen löytyy oikotie, kun vain vilauttaa korttia tai latoo käteistä tiskiin?

School of Gamingin uusi toimintamalli

School of Gamingin uusi toimintamalli esittelyssä. Mukaan pääsee ilmaiseksi, mutta kaiken hyödyn saa irti lukukausimaksun maksamalla.

Liikuttava peli Pokémon Go

Pokémon Go on erityisen liikuttava peli! Suomessa pelaajia on yhteensä kymmeniä tuhansia. Lue miksi se on niin hyvä ja hyödyllinen harrastus!

Pelileiri verkossa vai kesäleiri skutsissa?

Pelileiri verkossa vai kesäleiri skutsissa? Kinkkinen kysymys! Jos School of Gamingin reksiltä kysytään, niin molempi parempi!

Pelaaminen on lapsen työtä

Pelaaminen on lapsen työtä. Jatkossa School of Gamingin toiminnassa ihmisyyden taidot ovat yhä enemmän keskiössä ja pidämme siitä huolen, että meidän kaikissa digitaalisissa harrastuksissa annetaan tilaa luovuudelle ja leikille.

Lakkovahti huolehtii lapsista verkossa

Lakkovahti huolehtii lapsista verkossa. Palvelussa pelikasvattajat vahtivat ja huolehtivat lapsista verkossa päivän aikana, jotta vanhemmat voivat huoletta keskittyä töihinsä.

Taloustaidot kehittyvät pelaamisen avulla

Pelaamalla lisää taitoja rahanhallintaan. Mitä hyötyjä pelaamisesta voi saada? Taloustaidot kehittyvät pelaamisen avulla.

Raha ja pelaaminen

Pelaamiseen, kuten muihinkin harrastuksiin, tarvitaan rahaa. Raha ja pelaaminen liittyvät olennaisesti yhteen.