Pelaaminen on lapsen työtä

Tekeekö harrastus lapsen onnelliseks

Meillä aikuisilla on tapana miettiä lasten puolesta harrastusten hyötyjä ja tehokkuutta. Pohdimme mitä lapsi oppii, jos hän ryhtyy harrastamaan jotain tiettyä juttua ja mitä hyötyä hänelle on käyttää siihen aikaansa. Onko parempi opetella espanjaa vai kokkausta? Koodausta vai keihäänheittoa? Kehittääkö joukkueurheilu enemmän lapsen sosiaalisia taitoja kuin yksilöurheilu?

Jo pienestä pitäen moni vanhempi rakentaa mielessään lapselleen jopa jonkinlaista ansioluetteloa. Ilmiö on tuttu maailmalta, mutta Suomessakin monen lapsen viikkokalenteri täyttyy erilaisilla ohjatuilla harrastuksilla. Perhe-elämään kalenterin täyttäminen harrastuksilla vaikuttaa monella haitallisellakin tavalla. Yhteinen aika vähenee, lasten kasvatusta ulkoistetaan erilaisille harrastuksille, lasten oma luova tekeminen ja liikkuminen loppuu ja vanhemmista saattaa pahimmillaan tulla osa-aikaisia autokuskeja.

Vanhempien tarkoitus on tietenkin hyvä. He haluavat valmistaa lapsensa kohtaamaan epävarman maailman varustettuna mahdollisimman monipuolisilla tiedoilla ja taidoilla. Maailmassa pitää pärjätä omillaan ja sitä varten vanhemmat ovat valmiita kustantamaan lapsilleen harrastuksia ja käyttämään omaa aikaansa niihin.

“Synnitön heittäköön ensimmäisen kiven….”

Reksikin on raapustanut blogeihinsa erilaisia top-listoja digitaalisten harrastusten hyödyistä ajatuksenaan saada vanhemmat pohtimaan näitä ja lopulta lähettämään lapsensa School of Gamingin harrastuksiin. Kuten esimerkiksi mitä ohjelmoinnin opetteleminen lapselle tuo tai miksi e-urheilun harrastaminen joukkueessa on parempi juttu kuin yksin kotona nykertäminen.

Mutta sitten jokin pysäytti minut miettimään asiaa eri kantilta. Se oli onnellisuus. Suomen menestyminen globaalissa onnellisuusvertailussa on hieno juttu ja kertoo, että Suomessa on tehty paljon asioita oikein. Mutta oikeasti reksin sai havahtumaan tämä YLE:n artikkeli, jonka mukaan suomalaiset lapset eivät ole lähellekään niin onnellisia kuin olimme luulleet. Miksi näin? Miksi lapset Romaniassa, Kazakstanissa ja Albaniassa ovat onnellisempia kuin lapset Suomessa? Suomi ei päässyt kympin sakkiin 35 maan vertailussa.

Pelaaminen on lapsen työtä

Lasten suusta kuulee totuuden, sanotaan. YLE:n kyselyn perusteella moni lapsi on onnellinen, kun he saavat viettää aikaa perheensä kanssa. Sen sijaan järjestelmällinen suorittaminen, menestyksen tavoittelu, pärjääminen ja periprotestanttinen kurinalaisuus ovat asioita, jotka saavat onnellisuuskäyrät sojottamaan alaspäin.

Ja kun kerran lähdettiin sanontojen tielle, niin heitetään vielä toinen tähän perään: “Leikki on lapsen työtä”. Siinä on vinha perä, kun sitä miettii. Leikki on luovuutta, eikä siinä ole ennalta kirjoitettuja sääntöjä. Säännöt voi keksiä itse ja niitä voi muuttaa lennosta sopimalla siitä leikkikaverin kanssa. Kukaan aikuinen ei tule pakottamaan johonkin muottiin. Ja kuinka ollakaan, leikin avulla kehittyvät samalla kaikki ne taidot, joita ihminen tarvitsee aikuisena maailmassa “pärjätäkseen”. Kutsuisin niitä “ihmisyyden taidoiksi”, englanniksi human skills.

Reksi modernisoi sanonnan sopimaan paremmin omaan kontekstiinsa ja toteaa, että “Pelaaminen on lapsen työtä”. Jatkossa School of Gamingin toiminnassa ihmisyyden taidot ovat yhä enemmän keskiössä. Pidämme siitä huolen, että meidän kaikissa digitaalisissa harrastuksissa annetaan tilaa luovuudelle ja leikille valmiiksi pureskeltujen tehtävien ja sääntöjen sijaan. Harrastuksessa eteneminen, tietojen ja taitojen kartuttaminen tullaan tarjoamaan tarinallisuuden ja pelillisyyden keinoin. Tällöin suorittamiselle, kilpailemiselle ja menestymiselle ei tule pakottamisen tuntua, vaan kaikki tapahtuu leikin ehdoin. Ja eikö olisikin parempi mittari harrastuksen “hyödyllisyydelle” se, että tekeekö harrastus lapsen onnelliseksi?

Toinen tärkeä asia on harrastamisen ajankohta. School of Gamingin oma lukkari tulee painottumaan harrastusten osalta heti koulupäivän jälkeiseen aikaan. Jotta työpäivän jälkeen perheet voivat syödä, liikkua, puuhailla, touhuta, hassutella, höpötellä, harrastella, hipsutella, höpsötellä, halailla ja olla ihan vaan tekemättä yhtään mitään yhdessä perheen kesken.

Näillä keinoin School of Gaming on omalta osaltaan kasvattamassa Suomeen onnellisia lapsia.

PS. Harrastamisen Suomen Mallista – Tsekkaa onko oma kuntasi mukana!

Suomen valtio on myös osaltaan vaikuttamassa positiivisella tavalla perheiden yhdessäolon lisäämiseen. Harrastamisen Suomen Malli on luotu tarjoamaan harrastamismahdollisuuksia lapsille heti koulun jälkeen. Perheille, jotka osallistuvat toimintaan, jää paljon enemmän yhteistä aikaa. Harrastukset ovat myös ilmaisia, jolloin myös harrastamisen yhdenvertaisuus toteutuu.

Harrastamisen Suomen malli on hyvin todennäköisesti siirtymässä tulevassa nuorisolain uudistuksessa nuorisopalvelujen lakisääteiseksi toiminnaksi. School of Gaming on tarjoamassa digitaalisia harrastuksia yhteistyössä kuntasektorin kanssa myös jatkossa.

Reksi haastatteli ulkosuomalaisen gamerin äitiä

Reksi laittoi postipöllön matkaan kohti Norjaa ja kyseli jo yli kaksi vuotta School of Gamingissä olleen Anna-gamerin äidin mietteitä.

Mitä tapahtui Annan suomen kielen taidolle Minecraft-harrastuksessa?

"Kun Anna aloitti koulun kuuden vanhana huomasin, että vaikka hän puhuu suomea hyvin, hän ei taivuttanut verbejä ja adjektiiveja oikein ja hänellä oli pienempi sanavarasto suomeksi kuin norjaksi.", Anne-Marie kertoo.

Rahalla menestykseen? Varo tällaisia pelimekanismeja

Maksaisitko enemmän menestyksestä vai yllätyksestä? Haluatko pelien opettavan lapsellesi, että menestykseen löytyy oikotie, kun vain vilauttaa korttia tai latoo käteistä tiskiin?

Ulkosuomalaiset lapset ja suomen kielen taito

Ulkosuomalaiset lapset ja suomen kielen taito ovat vanhemmille haastava yhtälö. Olisiko pelit ratkaisu kielitaidon ylläpitämiseen?

School of Gamingin uusi toimintamalli

School of Gamingin uusi toimintamalli esittelyssä. Mukaan pääsee ilmaiseksi, mutta kaiken hyödyn saa irti lukukausimaksun maksamalla.

Liikuttava peli Pokémon Go

Pokémon Go on erityisen liikuttava peli! Suomessa pelaajia on yhteensä kymmeniä tuhansia. Lue miksi se on niin hyvä ja hyödyllinen harrastus!

Pelileiri verkossa vai kesäleiri skutsissa?

Pelileiri verkossa vai kesäleiri skutsissa? Kinkkinen kysymys! Jos School of Gamingin reksiltä kysytään, niin molempi parempi!

Lakkovahti huolehtii lapsista verkossa

Lakkovahti huolehtii lapsista verkossa. Palvelussa pelikasvattajat vahtivat ja huolehtivat lapsista verkossa päivän aikana, jotta vanhemmat voivat huoletta keskittyä töihinsä.

Taloustaidot kehittyvät pelaamisen avulla

Pelaamalla lisää taitoja rahanhallintaan. Mitä hyötyjä pelaamisesta voi saada? Taloustaidot kehittyvät pelaamisen avulla.

Raha ja pelaaminen

Pelaamiseen, kuten muihinkin harrastuksiin, tarvitaan rahaa. Raha ja pelaaminen liittyvät olennaisesti yhteen.