Taloustaidot kehittyvät pelaamisen avulla

Lapset oppivat taloustaitoja pelaamisen avulla

Pelaamalla lisää taitoja rahanhallintaan. Mitä hyötyjä pelaamisesta voi saada?

Miten sinä opit kävelemään, ajamaan autoa ja maksamaan laskut? Kokeilit varmaankin ottaa ensin yhden askeleen, saatoit sitten kaatua ja nousta ylös. Ja jatkoit matkaa askel kerrallaan. Monissa tutkimuksissa on huomattu, että paras tapa oppia uusia asioita on kokeilla ja tehdä itse. Nykytiedon valossa pelkkä lukeminen, kuuntelu tai vierestä katsominen eivät ole tehokkaimpia tapoja oppia. Myös taloustaidot kehittyvät pelaamisen avulla!

Rahan käsittelyä, laskujen maksamista ja budjetissa pysymistä voi harjoitella. Kuulostaa ehkä puisevilta aiheilta, mutta näitäkin taitoja voi opetella pelaamalla. Pelien pelaaminen onkin luontaista meille ihmisille. Tiesitkö muuten, että jo muinaisessa Mesopotamiassa käytettiin noppaa? Erilaisissa tutkimuksissa on todistettu, että pelit ovat tehokkaita tapoja välittää tietoa ja opettaa erilaisia taitoja. Pelit ovat hauskaa ajanvietettä, joten niiden myötä uusien asioiden opettelukin voi sujua kevyesti.

Mokaaminen on täysin ok, mutta kuka haluaa oikeasti menettää kaikki rahansa? Mokia sattuu myös oikeassa elämässä, mutta taitoja voi kartuttaa turvallisessa ympäristössä peleissä; kokeilemalla ja pelaamalla. On olemassa paljon opettavaisia pelejä ja appeja, ja varta vasten kehitettyjä opetuspelejä. Miksi et hyödyntäisi niitä, kun haluat opetella jotakin? Laskemista ja ostamista voi yksinkertaisimmillaan opetella pienimpien lasten kanssa vaikka Afrikan Tähden tai Monopoly Juniorin lomassa.

Bundle vuodessa vai skini kuukaudessa?

Kun laskeminen on tullut helpoksi, voi edetä harjoittelemaan vaikkapa budjetointia. Tällöin on hyvä opetella hahmottamaan käytettävissä olevaa rahamäärää. Nämä opitut taloustaidot voi myöhemmin siirtää omaan rahankäyttöön. Kun harrastuksena on esimerkiksi Fortnite, voitte tehdä lapsesi kanssa pelibudjetin.

Miettikää, paljonko pelibudjetti on kuukaudessa tai vuodessa. Sen jälkeen budjetti kannattaa jakaa lyhyempiin ajanjaksoihin ja hahmotella, kuinka monta bundlea tai pickaxea sillä saa vuodessa, kuukaudessa tai viikossa. Me ihmiset kun elämme luontaisesti hetkessä ja hahmotamme helpommin lyhyitä ajanjaksoja kuin pidempiä, niin pilkkominen on tärkeää. Etenkin lapsille pidemmän ajan hahmottaminen on vaikeampaa kuin aikuisille. Lisäksi konkreettiset esimerkit auttavat oppimaan asioita.

Pelaamiseen liittyvään rahankäyttöön liittyy liuta muitakin kysymyksiä, kuten;

  • Mihin ostoksiin pelibudjettia voi ja saa käyttää?
  • Onko ostosta varten rahat olemassa, vai pitääkö ensiksi säästää?
  • Mistä ja miten rahaa voi tienata?
  • Mikä ostos on tärkeä ja miksi?
  • Onko hankinta pitkäikäinen vai vanheneeko se jo parin viikon kuluttua?
  • Mitä hyötyä tai huonoa ostoksessa on?

Rahaan liittyvistä säännöistä kannattaa jutella yhdessä, sillä myös pelit rakentuvat tietyille säännöille ja resursseille. Niiden hahmottaminen on tärkeää ja auttaa lasta oivaltamaan, että myös elämässä on tietynlaisia sääntöjä ja resursseja. Erinomainen peli taloustaitojen harjoitteluun on esimerkiksi Farming Simulator. Tätäkin peliä pääsee harrastamaan yhdessä muiden farmareiden kanssa SoG:n lauantaisessa FS-harrastuskerhossa.

Lisäksi sekä sinä että lapsesi hyödytte siitä, että mietitte sääntöjen lisäksi omia tunteita ja ajatuksia, joita säännöt herättävät. Mikä sinun lapsellesi on tärkeää pelaamisessa? Minkälaisia valintoja hän tekee? Mihin hän haluaa käyttää rahaa? Ja jos jokin lapsesi ostos tai valinta tuntuu hömpältä, voit ehkä samalla miettiä, mihin sinä olet käyttänyt rahaa viimeisten viikkojen aikana. Olivatko kaikki ostokset järjellä perusteltavissa?

Oikeita vastauksia ei ole, mutta oleellista onkin löytää juuri teidän perheellenne sopivat säännöt. Kukin voi määritellä niitä itse, sillä jokaisen tilanne on erilainen. Se mikä toisessa perheessä toimii, ei toimi kaikkialla. Tässä yhteydessä lapsi ehkä oppii myös sen, että perheitä on erilaisia ja kavereiden kanssa voi olla esimerkiksi samanlaisia mielipiteitä, mutta resurssit voivat olla aivan erilaisia.

Tämä artikkeli on toinen osa blogisarjassamme Raha ja Pelaaminen. Voit lukea ensimmäisen osan täältä

Reksi haastatteli ulkosuomalaisen gamerin äitiä

Reksi laittoi postipöllön matkaan kohti Norjaa ja kyseli jo yli kaksi vuotta School of Gamingissä olleen Anna-gamerin äidin mietteitä.

Mitä tapahtui Annan suomen kielen taidolle Minecraft-harrastuksessa?

"Kun Anna aloitti koulun kuuden vanhana huomasin, että vaikka hän puhuu suomea hyvin, hän ei taivuttanut verbejä ja adjektiiveja oikein ja hänellä oli pienempi sanavarasto suomeksi kuin norjaksi.", Anne-Marie kertoo.

Rahalla menestykseen? Varo tällaisia pelimekanismeja

Maksaisitko enemmän menestyksestä vai yllätyksestä? Haluatko pelien opettavan lapsellesi, että menestykseen löytyy oikotie, kun vain vilauttaa korttia tai latoo käteistä tiskiin?

Ulkosuomalaiset lapset ja suomen kielen taito

Ulkosuomalaiset lapset ja suomen kielen taito ovat vanhemmille haastava yhtälö. Olisiko pelit ratkaisu kielitaidon ylläpitämiseen?

School of Gamingin uusi toimintamalli

School of Gamingin uusi toimintamalli esittelyssä. Mukaan pääsee ilmaiseksi, mutta kaiken hyödyn saa irti lukukausimaksun maksamalla.

Liikuttava peli Pokémon Go

Pokémon Go on erityisen liikuttava peli! Suomessa pelaajia on yhteensä kymmeniä tuhansia. Lue miksi se on niin hyvä ja hyödyllinen harrastus!

Pelileiri verkossa vai kesäleiri skutsissa?

Pelileiri verkossa vai kesäleiri skutsissa? Kinkkinen kysymys! Jos School of Gamingin reksiltä kysytään, niin molempi parempi!

Pelaaminen on lapsen työtä

Pelaaminen on lapsen työtä. Jatkossa School of Gamingin toiminnassa ihmisyyden taidot ovat yhä enemmän keskiössä ja pidämme siitä huolen, että meidän kaikissa digitaalisissa harrastuksissa annetaan tilaa luovuudelle ja leikille.

Lakkovahti huolehtii lapsista verkossa

Lakkovahti huolehtii lapsista verkossa. Palvelussa pelikasvattajat vahtivat ja huolehtivat lapsista verkossa päivän aikana, jotta vanhemmat voivat huoletta keskittyä töihinsä.

Raha ja pelaaminen

Pelaamiseen, kuten muihinkin harrastuksiin, tarvitaan rahaa. Raha ja pelaaminen liittyvät olennaisesti yhteen.