Raha ja pelaaminen

Raha ja pelaaminen liittyvät yhteen. Tässä artikkelissa käsitellään lasten ja nuorten taloustaitoja.

Mitä yhteistä on mikromaksulla ja Pätkis-patukalla?

Pelaamiseen kuten muuhunkin elämään ja harrastuksiin tarvitaan rahaa. Rahaa saa uppoamaan peleihin, mutta myös oheistuotteiden tarjonta on valtavaa. Raha ja pelaaminen liittyvät olennaisesti yhteen. Ja mitä rahalla sitten saa? Sillä saa tietysti pelejä, erilaisia ominaisuuksia peleihin, pelikoneita ja setuppeja. Lisäksi voi ostaa vaikkapa kaikenlaisia peleihin ja tubettajiin liittyviä fanituotteita. Ehkä teilläkin joku juo aamun appelsiinimehun Pokemon-mukista?

Kukkaron kannalta parhaassa tapauksessa peli voi olla maksuton. Usein tällaiset pelit tarjoavat kuitenkin pelien sisäisiä ostoja, jotka on tehty taitavasti pelaajia houkuttelemaan. Peleissä siis myydään lisäosia, kuten erilaisia skinejä, asusteita tai vaatteita. Nämä pienet ja harmittomat virtuaalituotteet voivat auttaa näyttämään paremmilta tai etenemään pelissä. Ja mikäs siinä, kukapa ei haluaisi näyttää paremmalta? Vaikka parempia saavutuksia oikeassa elämässä ei ehkä rahalla saakaan, niin peleissä voi edetä rahalla.

Totta kai peleissä menestytään myös harjoittelemalla, koska pelit toimivat tiettyjen lainalaisuuksien ja sääntöjen mukaan. Maksulliset ostot tekevät pelaamisesta kuitenkin monimutkaisempaa. Peliin voi upota paljon rahaa (ja aikaa). Suunnitelmallisuus sen sijaan ehkä auttaa pelaajaa pysymään sopivissa rajoissa.

Mitä ne mikromaksut ovatkaan?

Pelien sisäisiä ostoja nimitetään yleensä mikromaksuiksi. Nimitys viittaa todella pieneen summaan. Käytännössä maksut voivatkin olla pieniä, vain parin euron ostoja. Mutta ”mikro” voi johtaa myös harhaan, sillä ostokset voivat olla myös kymppien tai jopa satojen eurojen hintaisia.

Kenellä tahansa voi tulla kaupan kassalla mieliteko ostaa yksi pieni suklaapatukka, vaikka sitä ei kauppalistassa lukenutkaan. Ja mitä houkuttelevampia keinoja kaupoissa käytetään, sitä varmemmin ne meidät yleensä saa toimimaan. Joskus voi käydä myös niin, että yksi asia johtaa toiseen. Pienten ostosten tekeminen madaltaa kynnystä tehdä seuraava ostos. Toisaalta yksi skini tai Pätkis ei maailmaa kaada. Se voi olla juuri se piristys, joka nostaa aktiivisuuttasi ja parantaa suorituskykyäsi.

Ostoksen tekeminen on nykyään usein todella vaivatonta, kun maksamisesta on tehty helppoa. Tällöin ostamista ei tarvitse (tai ehdi) edes harkita ennen kuin se on jo tehty. Tarvitaan vain yksi klik ja toinen klik. Voi siis olla viisasta, ettei tallenna luottokorttitietoja pelikoneelle vaan säilyttää luottokorttia vähän kauempana. Kun peli tarjoaa jotakin ostoa, voi maksukortin käyttämiseen olla kynnys. Kun luottokorttitiedot täytyy kaivaa erikseen esiin ja näpytellä koneelle, saattaa mieli ehtiä muuttua ja ostos jäädä tekemättä. Ja meille aikuisillekin tämä voi olla ihan hyvä muistutus, jos nettishoppailusta on tullut tavallista ajanvietettä. Kun ostaminen on helppoa, ei harkinnalle välttämättä jää aikaa.

Raha liittyy pelaamiseen monella tapaa. Yhtä oikeaa tapaa pelata ja suhtautua ostoksiin ei tietenkään ole, mutta monissa asioissa on viisautta tarkastella eri näkökulmia. Lapsesikin varmasti hyötyy siitä, että tarkastelette asian eri puolia.

Taloustaitojen oppimista SoG:ssa

Raha ja pelaaminen nousevat esiin keskusteluissa vanhempien kanssa usein. Kevään aikana julkaisemme artikkeleita, järjestämme pelimaailman rahaan ja talouteen liittyvän teemakuukauden gamer-yhteisössämme ja pidämme asiaa esillä gamerien vanhempien keskuudessa vanhempainilloissamme ja viikkoviesteissämme. Näin ollen School of Gamingin peliyhteisössä viihtyvät lapset ja nuoret, mutta myös heidän vanhempansa, saavat arvokkaita taloustaitoja, rahaan ja pelaamiseen liittyvää tietoutta sekä toimintamalleja, kuinka kohdata kukkaroa hamuavat sudenkuopat pelimaailmassa. Tästä artikkelista kiitokset kuuluvat SoG:in taloustaidon opelle Maija Isakssonille 🧡!

Miksi lapsistamme tulee meitä tyhmempiä?

Ihmisistä on tulossa tyhmempiä. Suomalaisten lasten ja nuorten oppimistulosten syöksykierre on ollut hurjaa. Voiko School of Gamingin reksi tehdä asialle jotain?

Tulevaisuuden koulutus

Tulevaisuuden koulutus tarkoittaa lisääntyvää personointia, ihmisyyden taitojen korostamista ja teknologian jatkuvaa integrointia. Pysymällä ajan tasalla vanhemmat voivat auttaa lapsiaan menestymään muuttuvassa koulutusympäristössä.

Harrastamisen Suomen Mallin kehitysideoita

Reksin kirjoituksen tarkoituksena on kokemukseen perustuen antaa kehitysideoita niin kunnille, kuin ministeriöllekin toiveena ja tavoitteena jatkuvasti kehittyvä harrastamisen malli lasten ja nuorten hyvinvoinnin lisäämiseksi.

Reksi haastatteli ulkosuomalaisen gamerin äitiä

Reksi laittoi postipöllön matkaan kohti Norjaa ja kyseli jo yli kaksi vuotta School of Gamingissä olleen Anna-gamerin äidin mietteitä.

Mitä tapahtui Annan suomen kielen taidolle Minecraft-harrastuksessa?

"Kun Anna aloitti koulun kuuden vanhana huomasin, että vaikka hän puhuu suomea hyvin, hän ei taivuttanut verbejä ja adjektiiveja oikein ja hänellä oli pienempi sanavarasto suomeksi kuin norjaksi.", Anne-Marie kertoo.

Rahalla menestykseen? Varo tällaisia pelimekanismeja

Maksaisitko enemmän menestyksestä vai yllätyksestä? Haluatko pelien opettavan lapsellesi, että menestykseen löytyy oikotie, kun vain vilauttaa korttia tai latoo käteistä tiskiin?

Ulkosuomalaiset lapset ja suomen kielen taito

Ulkosuomalaiset lapset ja suomen kielen taito ovat vanhemmille haastava yhtälö. Olisiko pelit ratkaisu kielitaidon ylläpitämiseen?

School of Gamingin uusi toimintamalli

School of Gamingin uusi toimintamalli esittelyssä. Mukaan pääsee ilmaiseksi, mutta kaiken hyödyn saa irti lukukausimaksun maksamalla.

Liikuttava peli Pokémon Go

Pokémon Go on erityisen liikuttava peli! Suomessa pelaajia on yhteensä kymmeniä tuhansia. Lue miksi se on niin hyvä ja hyödyllinen harrastus!

Pelileiri verkossa vai kesäleiri skutsissa?

Pelileiri verkossa vai kesäleiri skutsissa? Kinkkinen kysymys! Jos School of Gamingin reksiltä kysytään, niin molempi parempi!