Ohjelmointia lapsille – Näillä työkaluilla alkuun!

Ohjelmointi on uusi lukutaito. Lasten kannattaa opetella ohjelmointia pienestä alkaen.

Ohjelmointitaito on kuin uusi lukutaito. Ohjelmoinnin opetuksen lomassa pelkkien teknisten ohjelmointitaitojen lisäksi voidaan opettaa paljon muutakin hyödyllistä. Haluaako lapsesi opetella ohjelmointia? Vai haluatko sinä vanhempana, että lapsellasi olisi perusymmärrys ja -taidot ohjelmoinnista jo alakouluikäisestä lähtien? Olipa kummin tahansa, niin ohjelmoinnin opettelu verkosta löytyvien ohjelmistoympäristöjen ja pelien avulla on tehty motivoivaksi ja kiinnostavaksi. Oppiminen on hauskaa! Ohjelmointia lapsille – Näillä työkaluilla alkuun! -artikkeli auttaa ottamaan ensiaskeleet ohjelmoinnin pariin.

Suomen koulujen opetussuunnitelmaankin on sisällytetty ohjelmoinnin perusteiden opetus. Tässä “Sen seitsemän hyvää syytä opetella ohjelmointia“. Valitettavasti aika harva oppilas kuitenkaan näitä taitoja koulussa oppii, johtuen esimerkiksi koulujen osaamisen ja laitteistojen puutteesta. Siksipä moni vanhempi onkin ajatellut, että on hyvä ottaa lusikka kauniiseen käteen ja ryhtyä opettelemaan ohjelmointia kotona. Tai esimerkiksi School of Gamingin teknologiakerhoissa! Seuraavassa aimo kattaus erilaisista lapsille suunnatuista ohjelmoinnin oppimisympäristöistä ja -työkaluista.

1. Scratch

Kenelle sopii: 8-16 -vuotiaille. Ei tarvita aikaisempaa ohjelmointikokemusta. Myös suomeksi
Mitä tarvii: Selain ja verkkoyhteys. Toimii tietokoneilla ja älylaitteilla (iOS ja Android). Myös offline desktop-sovellus löytyy. Ilmainen palvelu.
Mitä oppii: Ohjelmointia, animaatiota, loogista päättelyä, ongelmanratkaisutaitoja, yhteistyötaitoja
Kuvaus:  Scratch on MIT Media Labin kehittämä Scratch on lapsiystävällinen ohjelmointikieli ja verkkoyhteisö, jossa lapset voivat luoda ohjelmia, jakaa tarinoita ja animoida luomuksiaan. Scratchista on kehittynyt kovin suosittu visuaalinen ohjelmointikieli ja -ympäristö ja se sopii noin 8-12 -vuotiaille. Scratchissa ohjelmointi tapahtuu erilaisia palikoita yhdistellen ja sen käyttö on suunniteltu intuitiiviseksi ja mutkattomaksi, jolloin lapsen oppiminen kokeilevan “yritys&erehdys” -metodin kautta. Scratchia käytettäessä lapset voivat “napsauttaa” koodauslohkoja yhteen luodakseen kiehtovia visuaalisia tarinoita. Aiempaa ohjelmointikokemusta ei tarvita. Ohjelma on suunniteltu venyttämään lapsen luovaa ajattelua äärirajoille ja kannustamaan yhteistyöhön. Offline-töitä varten lapset voivat ladata Scratch-sovelluksen sekä iOS- että Android-älylaitteisiin.

2. Scratch Junior

Kenelle sopii: 5-7-vuotiaille. Ei tarvita aikaisempaa ohjelmointikokemusta. Ei suomeksi, mutta hyvin visuaalinen käyttöliittymä, jolloin kieltä ei tarvita.
Mitä tarvii: iPhone- tai Android-puhelin. Ilmainen palvelu.
Mitä oppii: Ohjelmoinnin perusteita, luovuutta, ongelmanratkomista, suunnitelmallisuutta
Kuvaus: Kuten arvata saattaa, Scratch Junior on Scratchin versio, joka on tarkoitettu 5–8 -vuotiaille käyttäjille. ScratchJr:n avulla pienet lapset voivat ohjelmoida omia interaktiivisia tarinoitaan ja pelejään. Prosessin aikana he oppivat ratkaisemaan ongelmia, suunnittelemaan projekteja ja ilmaisemaan itseään luovasti tietokoneella.

3. Minecraft – Hour of Code

Kenelle sopii: 7-10 vuotiaille. Ei tarvita aikaisempaa ohjelmointikokemusta. Myös suomeksi.
Mitä tarvii: Nettiyhteys ja verkkoselain, tietokoneet ja älylaitteet. Ilmainen.
Mitä oppii: Ohjelmoinnin perusteita ja hyviä käytäntöjä sekä ongelmanratkaisua
Kuvaus: Hour of Code:n selainpohjaisilla seikkailullisia elementtejä sisällään pitävillä ohjelmointitunneilla pääsee hyvin alkuun ohjelmoinnin opettelemisessa. Tämä on todella helppo aloitus, vaikkakin sisällöt on muutamassa tunnissa käyty loppuun. Tästä voi kuitenkin saada kipinän jatkaa eteenpäin muihin työkaluihin ja oppimisympäristöihin. Minecraft – Hour of Codessa ohjelmoidaan Minecraftin Block-editorilla ja siirrellään komentopalikoita oikeisiin kohtiin, oikeassa järjestyksessä, jotta seikkailu etenee kohti haluttua lopputulosta.

4. Minecraft Education Edition

Kenelle sopii: 9-12 -vuotiaille. Ei tarvita aikaisempaa ohjelmointikokemusta. Myös suomeksi
Mitä tarvii: Minecraft Education Edition -ohjelma. Nettiyhteys. Tietokone (MacOS, Windows), iPad tai Chromebook. Vaatii maksullisen lisenssin.
Mitä oppii: Ohjelmoinnin perusteet, loogista päättelyä, ongelmanratkaisutaitoja, yhteistyötaitoja, luovuutta ja tarinankerrontaa.
Kuvaus: Kuten School of Gamingin seuraajat tietävät, niin Minecraft ei ole pelkkä videopeli – se on oppimiskokemus! Minecraft Education Edition -lisenssin tarjoaa oppilailleen lähes jokainen koulu Suomessa. Kysy lisää lastesi opettajalta, mikäli olet epätietoinen asian suhteen. Minecraft Educationin Editionin avulla voi opettaa lähes mitä vaan, mutta myös ohjelmoinnin opetteluun Minecraft Education Edition pitää sisällään paljon erilaisia valmiiksi rakennettuja sisältöelementtejä. Minecraft on luovuutta kiihdyttävä elämys ja se sisältää lukemattomia tapoja lasten muokata omaa pelikokemustaan. He voivat rakentaa interaktiivisia tarinapohjaisia peli-istuntoja, vedenalaisia maailmoja, seikkailupelejä ja sisustettuja koteja. Toimii myös offline-versiona.

5. CodeCombat

Kenelle sopii: 10-vuotiaasta ylöspäin. Ei tarvita aikaisempaa ohjelmointikokemusta. Ei suomeksi.
Mitä tarvii: Tietokone, jossa 4GB RAM, nettiyhteys ja verkkoselain. Maksullinen palvelu.
Mitä oppii: Python- ja JavaScript -ohjelmointikieliä, pelisuunnittelua ja pelien ohjelmointia, web-ohjelmien suunnittelua ja toteutusta
Kuvaus: CodeCombat on yksi jännittävimmistä tavoista oppia ohjelmointia ja tietojenkäsittelyä. CodeCombat on itse asiassa seikkailupohjainen peli, jossa oppilaat etsivät “ohjelmoinnin kadonnutta taikuutta” pelastaakseen maailmansa. Pelissä luodaan täysimittaisia Python- ja JavaScript-ohjelmia yrityksen ja erehdyksen kautta. Luovuutta ja kriittistä ajattelua vaaditaan haasteiden ratkaisemissa. Toisin kuin muut alustat, CodeCombat on suunniteltu opettamaan lapsille omien pelien ja verkkosivustojen luomista.

6. Kodu

Kenelle sopii: 9-vuotiaille ja sitä vanhemmille. Ei tarvita aikaisempaa ohjelmointikokemusta. Ei suomeksi.
Mitä tarvii: Toimii tietokoneilla, joissa on Windows-käyttöjärjestelmä. Ilmainen.
Mitä oppii: Ohjelmoinnin perusteet, 3D-pelisuunnittelua ja 3D-pelien ohjelmointia.
Kuvaus: Kodu Game Lab on 3D-pelien kehitysympäristö, joka on suunniteltu opettamaan lapsille ohjelmoinnin perusperiaatteet. Kodu antaa tekijöille mahdollisuuden rakentaa maailmoja ja sinne sisältöä, täyttää ne hahmoilla ja rekvisiitalla ja sitten ohjelmoida näille käyttäytymimääritelmät ja pelisäännöt visuaalisella Kodu-ohjelmointikielellä. Kodu-ohjelmointikieli ja siihen integroituna kuuluva 3D-peliohjelmointiympäristö ovat luova työkalu nimenomaan pelien tekemiseen. Kodussa on visuaalinen koodieditori sekä 3D-fysiikkamoottori, jotta lapset voisivat keskittyä itse pelien tekemiseen.

7. Alice

Kenelle sopii: 12-vuotiaille ja vanhemmille. Ohjelmoinnin peruskäsitteet on hyvä osata. Ei suomeksi.
Mitä tarvii: Tietokone (Win, Mac tai Linux)
Mitä oppii: Ohjelmointia, loogista ajattelua, olio-ohjelmointia, pelisuunnittelua ja -ohjelmointia, animaatiota, luovuutta ja tarinankerrontaa.
Kuvaus: Alice on innovatiivinen lohkopohjainen ohjelmointiympäristö, jonka avulla on helppoa luoda animaatioita, rakentaa interaktiivisia kertomuksia tai ohjelmoida yksinkertaisia pelejä 3D-muodossa. Toisin kuin monet toiset lohkopohjaiset ohjelmointiympäristöt, Alice motivoi lasta oppimaan luovan tutkimisen kautta. Alice on suunniteltu opettamaan loogista ja laskennallista ajattelua, ohjelmoinnin perusperiaatteita ja tutustuttaa opiskelijan ensimmäistä kertaa olio-ohjelmointiin. Alice on helppo työkalu kolmiulotteisten ympäristöjen ja animaatioiden tekemiseen ja sen avulla saa aloittelevakin ohjelmoija luotua upeita peliympäristöjä.

8. Roblox Studio

Kenelle sopii: 12-vuotiaille ja vanhemmille. Ohjelmoinnin peruskäsitteet on hyvä osata. Ei suomeksi.
Mitä tarvii: Tietokone (Win, Mac tai Linux). Ilmainen.
Mitä oppii: Ohjelmointia, LUA-ohjelmointikieltä pelisuunnittelua ja -ohjelmointia, animaatiota.
Kuvaus: Roblox Studion on Robloxin peliympäristöön tarkoitettujen pelien luomiseen suunniteltu ohjelmointiympäristö. Sen avulla voi luoda Robloxiin lähes mitä tahansa ja julkaista luomuksensa Roblox-peliä tukeviin älypuhelimiin, tabletteihin, pöytätietokoneisiin, konsoleihin ja virtuaalitodellisuuslaitteisiin. Roblox Ilmainen pelinkehitysohjelma, joka antaa käyttäjälleen mahdollisuuden luoda yksilöllisiä videopelejä ja pelata muita yhteisön valmistamia pelejä. Robloxissa on aktiivinen pelinkehittäjäyhteisö, joka auttaa pyydettäessä. School of Gamingissä voi opiskella Roblox Studion avulla pelisuunnittelua.

Toivottavasti tästä “Ohjelmointia lapsille – Näillä työkaluilla alkuun!” -artikkelista oli sinulle hyötyä ja iloa. Pyrimme jakamaan informatiivista sisältöä vanhemmille peleihin, pelikasvatukseen, digitaaliseen nuorisotyöhön ja pelikulttuuriin liittyen. Tutustu tästä myös muuhun School of Gamingin tarjontaan.

 

Miksi lapsistamme tulee meitä tyhmempiä?

Ihmisistä on tulossa tyhmempiä. Suomalaisten lasten ja nuorten oppimistulosten syöksykierre on ollut hurjaa. Voiko School of Gamingin reksi tehdä asialle jotain?

Tulevaisuuden koulutus

Tulevaisuuden koulutus tarkoittaa lisääntyvää personointia, ihmisyyden taitojen korostamista ja teknologian jatkuvaa integrointia. Pysymällä ajan tasalla vanhemmat voivat auttaa lapsiaan menestymään muuttuvassa koulutusympäristössä.

Harrastamisen Suomen Mallin kehitysideoita

Reksin kirjoituksen tarkoituksena on kokemukseen perustuen antaa kehitysideoita niin kunnille, kuin ministeriöllekin toiveena ja tavoitteena jatkuvasti kehittyvä harrastamisen malli lasten ja nuorten hyvinvoinnin lisäämiseksi.

Reksi haastatteli ulkosuomalaisen gamerin äitiä

Reksi laittoi postipöllön matkaan kohti Norjaa ja kyseli jo yli kaksi vuotta School of Gamingissä olleen Anna-gamerin äidin mietteitä.

Mitä tapahtui Annan suomen kielen taidolle Minecraft-harrastuksessa?

"Kun Anna aloitti koulun kuuden vanhana huomasin, että vaikka hän puhuu suomea hyvin, hän ei taivuttanut verbejä ja adjektiiveja oikein ja hänellä oli pienempi sanavarasto suomeksi kuin norjaksi.", Anne-Marie kertoo.

Rahalla menestykseen? Varo tällaisia pelimekanismeja

Maksaisitko enemmän menestyksestä vai yllätyksestä? Haluatko pelien opettavan lapsellesi, että menestykseen löytyy oikotie, kun vain vilauttaa korttia tai latoo käteistä tiskiin?

Ulkosuomalaiset lapset ja suomen kielen taito

Ulkosuomalaiset lapset ja suomen kielen taito ovat vanhemmille haastava yhtälö. Olisiko pelit ratkaisu kielitaidon ylläpitämiseen?

School of Gamingin uusi toimintamalli

School of Gamingin uusi toimintamalli esittelyssä. Mukaan pääsee ilmaiseksi, mutta kaiken hyödyn saa irti lukukausimaksun maksamalla.

Liikuttava peli Pokémon Go

Pokémon Go on erityisen liikuttava peli! Suomessa pelaajia on yhteensä kymmeniä tuhansia. Lue miksi se on niin hyvä ja hyödyllinen harrastus!

Pelileiri verkossa vai kesäleiri skutsissa?

Pelileiri verkossa vai kesäleiri skutsissa? Kinkkinen kysymys! Jos School of Gamingin reksiltä kysytään, niin molempi parempi!