Ikinä en oo maitoa juonut – enkä juo!

Tunnetaitoja vuorovaikutustaitoja lapsille ja nuorille.

Vannomatta paras! Mitä sinä olet viimeksi oppinut?

Reksi ei mene nyt vannomaan, mutta saatoin vannoa yliopisto-opiskelujeni jälkeen, että en ikinä mene takaisin opintojen pariin. Saatoin olla 90-luvulla väärässä. Vannomatta paras. Oppiminenhan ei lopu koskaan. Se on elinikäistä.

Reksi latasi männäviikolla puhelimeensa Suomessa kehitetyn Yousician-nimisen äpin. Unelmana, jota en halua välttämättä saavuttaa, rocktähteys vanhoilla päivillä. Hevitukka jo löytyy ja ehkä jopa oikea asenne (joka on rock), mutta kitaransoittotaidot eivät yllä tasolle, jossa edes jonkinlainen lavakarisma, edes oman perheen parissa, olisi mahdollista saavuttaa.

Vaikka reksi tekeekin unelmaduuniaan uudenlaisten oppimistapojen parissa, niin oli silti hykerryttävän siistiä ja yllättävääkin huomata kuinka lataamani äpin avulla talven kuivuudessa halkeilleet sormenpääni ryhtyivät tapailemaan oikeita sointuja ja nuotteja. Aiemmasta viisastuneena en nyt lähde vannomaan, mutta ehkäpä joku päivä oppimispolun päässä on kokonainen laulu, jonka osaan soittaa alusta loppuun. Hevitukkaa heilutellen tietenkin.

Koulutusta kouluttajille

School of Gamingin pelikasvattajat ovat hieno joukko nuoria ihmisiä, joille elinikäinen oppiminen on tuttu juttu. He ovat ottaneet haasteen vastaan heittäytymällä intohimoisesti ohjaamaan gamereita, vaikka pelikasvatus ja digitaalinen nuorisotyö ovat oppiaiheena ja konkreettisena koulutusohjelmana vielä alkutekijöissä. Vaikka monilla geduistamme on taustaa nuorisotyöstä ja kasvatusalalta, niin varsinaiseksi pelikasvattajaksi ei voi valmistua mistään koulusta. Vielä. Tämän School of Gaming haluaa muuttaa, jotta voimme tarjota gamereille ja heidän vanhemmilleen entistä laadukkaampaa palvelua.

Mutta ennen kuin pelikasvatus nousee ammattipoluksi Suomen eri koululaitoksissa, niin itse on vitsa väännettävä. Siksipä SOG:ssa panostamme pelikasvattajien jatkuvaan kouluttamiseen.

Tänä keväänä meidän yksi kouluttajista on empatiaopemme Tarja Wiklund. Hänen johdollaan pelikasvattajat perehtyvät tunne- ja vuorovaikutustaitojen oppimiseen. Pelikasvatuksemme yksi tärkeimmistä tavoitteista on auttaa gamereitä tunnistamaan, erottamaan, ilmaisemaan, ymmärtämään ja hyväksymään omia tunteita. Näin opitaan käyttäytymään yhteisöissämme, luomaan ja ylläpitämään hyviä ihmissuhteita ja myötäelämään eli tuntemaan empatiaa toisten tuntemuksia kohtaan.

Kun empatiaopen tarjoama oppi leviää ja kasvaa pelikasvattajiemme keskuudessa entisestään, niin ehkä saamme entistä enemmän alla olevan kaltaista palautetta.

Poikani viihtyi erittäin hyvin ja vielä pakko mainita, että hän ei ole jaksanut harrastaa mitään ennen näiden kerhojen alkuja (futis,jumppa,pesis, yms). En muista tarkalleen kauanko hän on ollut Sog -kerhoissa, mutta hän on oppinut pettymyksen sietokykyä, tunnetaitoja, toisten huomioon ottamista, vuoron odotusta, ongelmanratkaisua (yksin ja yhdessä aikuisen tuella). Hän on saanut paljon kannustusta ja oppinut myös enemmän kannustamaan toisia. Hänellä on ollut näitä orastavia taitoja jo ennestäänkin, mutta pelikerho on ollut hänelle upea ympäristö oppia ja kehittää taitojaan. Kiitos suuresti pelikasvattajille!

PS. Maaliskuussa aloittaa koko joukko uusia kerhoja. Roblox tulee ryminällä! Suositut ohjelmointikerhot saavat uusia ryhmiä. Myös ruotsinkieliset kerhot alkavat maaliskuussa suomenruotsalaisille lapsille ja nuorille.

Miksi lapsistamme tulee meitä tyhmempiä?

Ihmisistä on tulossa tyhmempiä. Suomalaisten lasten ja nuorten oppimistulosten syöksykierre on ollut hurjaa. Voiko School of Gamingin reksi tehdä asialle jotain?

Tulevaisuuden koulutus

Tulevaisuuden koulutus tarkoittaa lisääntyvää personointia, ihmisyyden taitojen korostamista ja teknologian jatkuvaa integrointia. Pysymällä ajan tasalla vanhemmat voivat auttaa lapsiaan menestymään muuttuvassa koulutusympäristössä.

Harrastamisen Suomen Mallin kehitysideoita

Reksin kirjoituksen tarkoituksena on kokemukseen perustuen antaa kehitysideoita niin kunnille, kuin ministeriöllekin toiveena ja tavoitteena jatkuvasti kehittyvä harrastamisen malli lasten ja nuorten hyvinvoinnin lisäämiseksi.

Reksi haastatteli ulkosuomalaisen gamerin äitiä

Reksi laittoi postipöllön matkaan kohti Norjaa ja kyseli jo yli kaksi vuotta School of Gamingissä olleen Anna-gamerin äidin mietteitä.

Mitä tapahtui Annan suomen kielen taidolle Minecraft-harrastuksessa?

"Kun Anna aloitti koulun kuuden vanhana huomasin, että vaikka hän puhuu suomea hyvin, hän ei taivuttanut verbejä ja adjektiiveja oikein ja hänellä oli pienempi sanavarasto suomeksi kuin norjaksi.", Anne-Marie kertoo.

Rahalla menestykseen? Varo tällaisia pelimekanismeja

Maksaisitko enemmän menestyksestä vai yllätyksestä? Haluatko pelien opettavan lapsellesi, että menestykseen löytyy oikotie, kun vain vilauttaa korttia tai latoo käteistä tiskiin?

Ulkosuomalaiset lapset ja suomen kielen taito

Ulkosuomalaiset lapset ja suomen kielen taito ovat vanhemmille haastava yhtälö. Olisiko pelit ratkaisu kielitaidon ylläpitämiseen?

School of Gamingin uusi toimintamalli

School of Gamingin uusi toimintamalli esittelyssä. Mukaan pääsee ilmaiseksi, mutta kaiken hyödyn saa irti lukukausimaksun maksamalla.

Liikuttava peli Pokémon Go

Pokémon Go on erityisen liikuttava peli! Suomessa pelaajia on yhteensä kymmeniä tuhansia. Lue miksi se on niin hyvä ja hyödyllinen harrastus!

Pelileiri verkossa vai kesäleiri skutsissa?

Pelileiri verkossa vai kesäleiri skutsissa? Kinkkinen kysymys! Jos School of Gamingin reksiltä kysytään, niin molempi parempi!