Kuinka tunnistaa tubettajien ja influenssereiden negatiivinen vaikutus lapsiin?

Katsotaan Youtubea yhdessä

Monet vanhemmat tietävätkin Youtuben sisältävän lapsille haitallista materiaalia. Lasten altistumista Youtuben, kuin muidenkin palvelujen, haitallisille sisällöille voi estää asettamalla puhelimiin ja selaimiin estoja. Tätä varten esimerkiksi suomalaisella F-Securella on olemassa hyviä työkaluja lapsille sopimattoman sisällön torjunnassa. Mutta kuinka huomata ja estää päällisin puolin harmittomassa mediakanavassa oleva haitallinen sisältö, jonka esittää lapsille jopa idolin asemassa oleva henkilö? Kuinka tunnistaa tubettajien ja influenssereiden negatiivinen vaikutus lapsiin?

Kriittistä ajattelua ja medialukutaitoa

Monet tubettajat eivät ole juuri minkään asian eksperttejä tai asiantuntijoita. He nappaavat aiheen sieltä, toisen täältä uhraamatta välttämättä hirveästi aikaa sille, että onko kyseessä fakta vai huhu, totuus vai puolitotuus. He esittävät asioita uskottavasti nuoriin vetoavalla tavalla, mutta se mitä heidän suustaan videolla tulee, voi olla pelkästään heidän oma mielipide, joka ei edes perustu luotettaviin lähteisiin. He voivat myös puhua jonkun mainostajan suulla, sillä tubettajan leipä tulee erilaisista kaupallisista yhteistöistä.

On erittäin tärkeää keskustella lapsen ja nuoren kanssa, kuinka heidän tulee käyttää kriittistä ajattelua kaikkeen Internetissä kohtaamaansa tietoon. Saman vinkin voi kyllä antaa ihan jokaiselle aikuisellekin! Tätä medialukutaitoa voi harjoitella, jotta osaisi tulkita ja arvioida tiedon oikeellisuutta, tuottaa itse hyvää mediasisältöä ja toimia oikein erilaisissa mediaympäristöissä. Näitä taitoja voi muuten opetella School of Gamingin mediakerhoissa 😉

Pilailuvideot normalisoivat toisten kuvaamisen ilman lupaa

Toisten kustannuksella nauraminen on varmasti ollut sitä parasta viihdettä läpi ihmiskunnan historian siitä lähtien, kun ensimmäinen ihmisapina banaaninkuoreen liukastui. Kaikkihan me olemme katsoneet “Piilokameraa” tai vastaavia telkkariohjelmia, joissa esitetään hauskoja kotivideoita tai huolellisesti valmistettuja hyväntahtoisia huijauksia. Eipä siis ihme, että Youtubessakin löytyy paljon sisältöä, joissa pilaillaan toisten kustannuksella.

Erotuksena tässä on se, että tubettajat toimivat itse sensoreina siinä, mitä materiaalia päästetään läpi. Ja se ei ole sama asia, kuin sen olisi tehnyt joku vastuullinen ja asiantunteva taho. Eikä pilailun kohteelta ole aina kysytty lupaa videon levittämiseen. Osa netin pilailuvideoista ei ole edes hauskoja vaan ne menevät suoranaisen kiusaamisen ja julmuuden puolelle. Tällaista sisältöä on helppo tehdä nuorenkin kännykän käyttäjän ja tubettajia ihailevat lapset saattavat ajatella, että voisivat ryhtyä tekemään vastaava sisältöä ja levittää sitä omissa kanavissaan. Tämä johtaa helposti viattomien sivullisten kiusaamiseen esimerkiksi koulussa tai harrastuksissa. Pilailuvideot normalisoivat toisten kuvaamisen ilman lupaa oman maineen tai oman mediakanavan suosion kasvattamisen kustannuksella.

Vanhempien tulisi olla hyvin kriittisiä näiden videoiden suhteen ja ottaa asia puheeksi lapsen kanssa.

Toisten mollaaminen videoilla

Englanniksi mollaamisvideoita kutsutaan “roasting” -nimellä. Eli kärvennykseksi. Tällaisten videoitten tekeminen saattaa olla kieliposkessa tehtyä ja joskus ihan hyvää viihdettä, mutta lapsi ei sitä välttämättä sellaiseksi miellä. Tubettajien maailmassa toisen tubettajan tai influensserin mollaaminen omalla videolla voi olla sovittua “vihanpitoa”, jotta molemmat saisivat enemmän seuraajia. Tai sitten kyseiset tubettajat eivät oikeasti ole samaa mieltä jostain asiasta. Yhtä kaikki, lapselle tämä näyttäytyy hyväksyttävänä tapana selvittää erimielisyyksiä tai ilmaista eriävä mielipide jostain asiasta. Vanhempien tulee olla tässäkin hereillä ja käydä yhdessä läpi miksi joku tällaista tekee ja miksi se ei ole hyvä tapa ratkaista mielipide-eroja kahden henkilön välillä.

Katsellaan videoita yhdessä

Kasvatustyössä tärkeää on ymmärtää lapsen maailmaa. Toisaalta on myös hyvin ymmärrettävää, että vanhempien aika kaiken kiireen keskellä ei yksinkertaisesti riitä olemaan perillä kaikesta uudesta. Ja sitä uutta kun tulee niin nopeaan tahtiin. Maailma monimutkaistuu ja vaikka tuntuukin, että lapset pysyvät hyvin kärryillä kaikesta uudesta, niin myös he ylikuormittuvat kaikista ärsykkeistä, joita eri välineet ja kanavat suoltavat. Paine olla perillä kaikesta uudesta on nuorilla valtava ja halu kuulua ryhmään suuri. Vanhempien tehtävä on suojella ja asettaa rajoja.

Aikaisemmassa reksin blogissa kerrottiin viisi ohjetta ottaa Youtube paremmin haltuun. Kiellot ja varsinkaan totaalikiellot eivät toimi, sillä vanhemmilla ei ole silmiä selässä eikä korvia seinissä. Ehkä parhaiten voisi toimia se, että avaa jälkikasvunsa kanssa Youtuben yhdessä ja tekee hetkestä toistuvan viikottaisen “meidän jutun”, jossa etsitään ja katsotaan parhaimpia tubettajien tekeleitä. Esimerkiksi suositun suomalaisen Joona “ZoneVD” Leppälän videoitten parissa viihtyy kyllä aikuinenkin! Samalla, kun videoita katselee, niin voi ujuttaa lapselle pureskeltavaksi medialukutaidon ja kriittisen ajattelun ajatuksia.

Reksi haastatteli ulkosuomalaisen gamerin äitiä

Reksi laittoi postipöllön matkaan kohti Norjaa ja kyseli jo yli kaksi vuotta School of Gamingissä olleen Anna-gamerin äidin mietteitä.

Mitä tapahtui Annan suomen kielen taidolle Minecraft-harrastuksessa?

"Kun Anna aloitti koulun kuuden vanhana huomasin, että vaikka hän puhuu suomea hyvin, hän ei taivuttanut verbejä ja adjektiiveja oikein ja hänellä oli pienempi sanavarasto suomeksi kuin norjaksi.", Anne-Marie kertoo.

Rahalla menestykseen? Varo tällaisia pelimekanismeja

Maksaisitko enemmän menestyksestä vai yllätyksestä? Haluatko pelien opettavan lapsellesi, että menestykseen löytyy oikotie, kun vain vilauttaa korttia tai latoo käteistä tiskiin?

Ulkosuomalaiset lapset ja suomen kielen taito

Ulkosuomalaiset lapset ja suomen kielen taito ovat vanhemmille haastava yhtälö. Olisiko pelit ratkaisu kielitaidon ylläpitämiseen?

School of Gamingin uusi toimintamalli

School of Gamingin uusi toimintamalli esittelyssä. Mukaan pääsee ilmaiseksi, mutta kaiken hyödyn saa irti lukukausimaksun maksamalla.

Liikuttava peli Pokémon Go

Pokémon Go on erityisen liikuttava peli! Suomessa pelaajia on yhteensä kymmeniä tuhansia. Lue miksi se on niin hyvä ja hyödyllinen harrastus!

Pelileiri verkossa vai kesäleiri skutsissa?

Pelileiri verkossa vai kesäleiri skutsissa? Kinkkinen kysymys! Jos School of Gamingin reksiltä kysytään, niin molempi parempi!

Pelaaminen on lapsen työtä

Pelaaminen on lapsen työtä. Jatkossa School of Gamingin toiminnassa ihmisyyden taidot ovat yhä enemmän keskiössä ja pidämme siitä huolen, että meidän kaikissa digitaalisissa harrastuksissa annetaan tilaa luovuudelle ja leikille.

Lakkovahti huolehtii lapsista verkossa

Lakkovahti huolehtii lapsista verkossa. Palvelussa pelikasvattajat vahtivat ja huolehtivat lapsista verkossa päivän aikana, jotta vanhemmat voivat huoletta keskittyä töihinsä.

Taloustaidot kehittyvät pelaamisen avulla

Pelaamalla lisää taitoja rahanhallintaan. Mitä hyötyjä pelaamisesta voi saada? Taloustaidot kehittyvät pelaamisen avulla.