Voiko pelaaminen motivoida lasta liikkumaan?

Lapset liikkuvat liian vähän. Voidaanko pelaamista hyödyntää liikkumiseen ja liikunnan harrastamisen motivoinnissa?

Tiesitkö, että keskiverto, vapaalla jalalla oleva, saa vähemmän raitista ulkoilmaa kuin keskiverto pallo jalassa oleva ihminen? Eli siis vanki. Vangit käyvät ulkona enemmän kuin me täällä muurin ulkopuolella asustelevat. Kuinka School of Gaming haluaa vapauttaa perheet liikkumattomuuden vankilasta? Voiko pelaaminen motivoida lasta liikkumaan? Artikkelin lopussa oma ratkaisumallimme.

Pandemia on vain lisännyt tätä epämiellyttävää epäsuhtaa. Me olemme vanginneet itsemme neljän seinän sisään ja vietämme siellä vapaaehtoisesti enemmän aikaa kuin rikoksista tuomitut, vapautensa menettäneet ja yhteiskunnasta eristetyt ihmiset. Aika karua, vai mitä?

Ja suurimman osan ajasta, jonka vietämme sisätiloissa, istumme. Kyllä, myös silloin, kun liikumme paikasta toiseen, istumme autossa. Vietämme istuvaa elämää. Englanniksi sille on termi sedentary life-style. Ja se tappaa. Niin kuin röökaaminen, hitaasti, mutta varmasti.

Eikä tässä vielä kaikki! Sen lisäksi, että vietämme itse istuvaa elämää, olemme opettaneet tämän mallin myös lapsillemme. Istuvan elämäntyylin merkit näkyvät meidän jokaisen vyötäröllä, mutta huolestuttavinta on, että ne näkyvät jo lastemmekin vyötäröllä. Useampi kuin joka neljäs poika ja lähes joka viides tyttö oli ylipainoinen tai lihava vuonna 2020.

Harrastamme, mutta emme liiku

Monissa perheissä aika on kortilla, kun kiireisen elämänvaiheen työajan jälkeiset tunnit täytetään lasten harrastuksilla. Sinne johonkin väliin koitetaan saada aikaa myös omille harrastuksille. Suomalaiset harrastavat erilaisia urheilulajeja enemmän kuin koskaan, mutta liikkumisen kokonaismäärä vähenee. Samalla henkinen ja fyysinen pahoinvointi vain lisääntyy. Miten se on mahdollista?

Kiire pakottaa ihmiset tehokkuusajatteluun. Kellossa on liian vähän tunteja. Moni kokee, että liikunta on tehokasta ja toimivaa vain silloin, kun se tuo verenmaun suuhun. Tälle on varattu aikaa kalenterista pari tuntia viikossa lasten harrastusten ja muiden kuskaamisten lomassa. Nuo hetket on pakko vetää täysillä sykkeillä, että varmasti tuntuu! Onneksi salijumpan ohjaaja on oikea piiskuri ja saa sykkeet tappiin kolmessa vartissa. Sitten pitääkin jo hakea lapset harrastuksista. Autolla tietenkin.

Edellisessä kappaleessa on useita syitä miksi homma ei toimi vanhemman eikä lapsen osalta. Ensinnäkin, kun kuskaat lapsia harrastukseen, teet hänelle lähtökohtaisesti karhunpalveluksen. Jos vain suinkin mahdollista, niin koita järjestää asia siten, että he pääsevät harrastuksiinsa pyörällä, kävellen/juosten tai julkisilla. Matalasykkeinen perusliikunta puuttuu lasten arjesta ja juuri se rakentaa peruskunnon eli tuiki tärkeän kuntopohjan, jonka päälle rakentaa fyysistä hyvinvointia. Jokainen mahdollisuus, jossa lapset saavat kävellä, juosta tai pyöräillä, kannattaa käyttää. Opeta heille, että ihminen on luotu liikkumaan omin voimin. Tee se heidän tulevaisuuttaan ajatellen.

Toiseksi jokainen tunti, jonka sinä säästät kuskaamiselta, voit käyttää oman hyvinvointisi hyväksi. Poistu vankilasta, mene kävelylle tai höntsälenkille, tee pihatöitä, luo lumet tai käy vaikka pyörällä kaupassa.

Kolmanneksi juuri tuollainen matalasykkeinen peruskuntoa kehittävä ja ylläpitävä liikunta on kaiken hyvinvoinnin keskiössä. Kun peruskunto ei ole romahtamispisteessä, niin asiat sujuvat, mieli on virkeä ja jaksaa paremmin. Jos pohjia taas ei ole, niin korkeasykkeinen teholiikunta pari kertaa viikossa voi itse asiassa olla jopa haitallista terveydellesi! Se ei tunnu hyvältä, se stressaa, kun siihen joutuu pakottamaan itsensä, se aiheuttaa kipua, ja lisää loukkaantumisriskiä ja se ei paranna peruskuntoa.

Neljänneksi; pitääkö kaikkea harrastamista ulkoistaa kolmansille tahoille, kuten urheiluseuroille? Voisitteko tehdä jotain yhdessä koko perheen kesken pari kertaa viikossa? Liikkua kodin lähellä, mennä vaikka uimahalliin yhdessä pyörällä tai metsäretkelle ja ottaa eväät mukaan? Mahdollisuuksia on vaikka kuinka, kun käyttää mielikuvitusta ja ottaa asioista selvää. Yhteinen aika oman perheen kesken on arvokasta, jolloin sen tulisi olla ykkösprioriteetti omaa ja lasten kalenteria täyttäessä.

Entäs se pelaaminen sitten?

Pelaaminen on yksi merkittävä tekijä joidenkin lasten ja nuorten hyvinvoinnin negatiivisessa kehityksessä. Pelit ovat kiehtovia ja koukuttavia ja sen takia osa lapsista yksinkertaisesti käyttää niihin liikaa aikaa. Liiallinen pelaaminen tekee saman lapsille, mitä ruudun edessä istuminen tekee vanhemmillekin. Se lihottaa ja rapauttaa kunnon. Huono fyysinen kunto puolestaan saattaa aiheuttaa ongelmia henkisessä jaksamisessa, josta koituu erinäisiä muita ongelmia. Liiallinen pelaaminen voi johtaa lapsen eriarvoistumiseen ja jopa syrjäytymiseen.

Pitäisikö pelaaminen kieltää? Ei kai sentään, kuten School of Gamingin julkaisemassa aikaisemmassa blogissa on perusteltu. Peleissä ja pelaamisessa on niin paljon hyvää, että niitä hyötyjä ei kannata menettää. Pelaamiselle vain pitää laittaa suitset, jotta pelaamisen positiiviset puolet, kuten esimerkiksi erilaisten tulevaisuuden taitojen oppiminen, uudet ystävät, kielitaidon kehittyminen ja omien kykyjen ja vahvuuksien löytäminen, saadaan esiin. Pidetään hyödyt ja minimoidaan haitat. Käännetään negatiiviset asiat mahdollisuuksiksi.

Pelaamiselle suitset, hyödyt himaan

School of Gamingin on lähtenyt kehittämään erilaisia ratkaisumalleja tähän yhteiskunnalliseen liikkumattomuus-ongelmaan. Tänä syksynä olemme pilotoineet yhdessä Lähirähinän Liikuntahaasteen kanssa Gamerin kuntosali -nimistä konseptia. Pilottiin on osallistunut toista sataa perhettä ympäri Suomen, jotka ovat saaneet joka viikko sähköpostiinsa liikunnallisen ja aktivoivan haasteen tai tehtävän, joiden suorittamisesta he saavat pisteitä. Haasteet ja tehtävät vievät perheen yhdessä ulos liikkumaan ja tekemään juttuja omassa lähiympäristössä. Ne sopivat kaiken ikäisille ja saavat jalat liikkeelle, kädet heilumaan ja hymyn huulille.

Eniten pisteitä vuoden loppuun asti ulottuvassa leikkimielisessä kisassa saaneet perheet voittavat suurta kunniaa ja mainetta. Ja ehkä jotain pieniä palkintojakin!

Gamerin kuntosali tulee tammikuusta 2022 alkaen osaksi jokaisen gamerin harrastusta School of Gamingissä. Gamerit voivat suorittaa pieniä tehtäviä yksin tai kavereiden kanssa tai sitten suurempia haasteita koko perheen voimin. Tarkoituksenamme on päästä liikuttamaan myös teitä vanhempia ja antaa mahdollisuus arvokkaalle koko perheen yhteiselle ajalle.

Gamerin kuntosalissa tekeminen on laitettu eri kategorioihin. Ne yhdistelevät kekseliäästi leikkiä, teknologian käyttämistä apuvälineenä, ympäristötietoutta, seikkailua, luovuutta ja sekoittavat nämä kuin huomaamatta liikuntaan. Liikkumisen ei tarvitse olla tylsää! Motivaatiota kasvattaa myös pistelaskujärjestelmä, joka palkitsee gamereitä pienillä porkkanoilla pitkin vuotta.

Miten pääsee mukaan?

Jos teidän perheessä pelataan innokkaasti, mutta vanhempia huolettaa pelaamisen negatiiviset puolet ja lapsen fyysisen kunnon heikentyminen, niin ehkäpä oikea liikku siihen on liittyä School of Gamingin jäseneksi?

School of Gaming on pelikasvatuksen ammattilainen ja järjestää erilaisia pelikasvatuskerhoja iltapäivisin ja alkuillasta verkon välityksellä. Teemat ja sisällöt vaihtelevat kerhoissa ja ne seuraavat neljää eri gamer-polkua. Jokaista kerhoryhmää johtaa koulutettu aikuinen pelikasvattaja. Hänestä tulee pelaavalle lapselle auktoriteetti, jonka sana ja mielipide pelaamiseen liittyvissä asioissa menee paremmin perille, kuin vanhemman sanomana. Yhdessä vanhempien tuella SOG luo pelaamisesta positiivisen voimanlähteen lapsen ja nuoren elämään.

Pelikasvatuskerhot ovat suunnattu 7-15 -vuotiaille pelaamista rakastaville lapsille ja nuorille:

Peliharrastus – Muun muassa Minecraftin avulla gamerit oppivat hyödyllisiä elämäntaitoja, kuten kommunikaatiota, luovuutta, yhteistyötä ja kriittistä ajattelua sekä monia koulustakin tuttuja aineita

Teknologia – Opettelemme pelien avulla esimerkiksi ohjelmointia, pelisuunnittelua, serverin rakennusta ja ylläpitoa, tekniikkaa ja tieteitä

Media – Mediakasvatusta ja mediataitoja, kuten striimausta, videoeditointia, sisällöntuotantoa ja kuvankäsittelyä.

Esports Education – E-urheiluvalmennusta, liikuntakasvatusta ja yrittäjyyskasvatusta kestävällä tavalla.

Huom! Järjestämme myös pelileirejä verkossa koulujen lomien aikaan.

Käy tutustumassa tarkemmin linkkien takaa. Tervetuloa mukaan!

Reksi haastatteli ulkosuomalaisen gamerin äitiä

Reksi laittoi postipöllön matkaan kohti Norjaa ja kyseli jo yli kaksi vuotta School of Gamingissä olleen Anna-gamerin äidin mietteitä.

Mitä tapahtui Annan suomen kielen taidolle Minecraft-harrastuksessa?

"Kun Anna aloitti koulun kuuden vanhana huomasin, että vaikka hän puhuu suomea hyvin, hän ei taivuttanut verbejä ja adjektiiveja oikein ja hänellä oli pienempi sanavarasto suomeksi kuin norjaksi.", Anne-Marie kertoo.

Rahalla menestykseen? Varo tällaisia pelimekanismeja

Maksaisitko enemmän menestyksestä vai yllätyksestä? Haluatko pelien opettavan lapsellesi, että menestykseen löytyy oikotie, kun vain vilauttaa korttia tai latoo käteistä tiskiin?

Ulkosuomalaiset lapset ja suomen kielen taito

Ulkosuomalaiset lapset ja suomen kielen taito ovat vanhemmille haastava yhtälö. Olisiko pelit ratkaisu kielitaidon ylläpitämiseen?

School of Gamingin uusi toimintamalli

School of Gamingin uusi toimintamalli esittelyssä. Mukaan pääsee ilmaiseksi, mutta kaiken hyödyn saa irti lukukausimaksun maksamalla.

Liikuttava peli Pokémon Go

Pokémon Go on erityisen liikuttava peli! Suomessa pelaajia on yhteensä kymmeniä tuhansia. Lue miksi se on niin hyvä ja hyödyllinen harrastus!

Pelileiri verkossa vai kesäleiri skutsissa?

Pelileiri verkossa vai kesäleiri skutsissa? Kinkkinen kysymys! Jos School of Gamingin reksiltä kysytään, niin molempi parempi!

Pelaaminen on lapsen työtä

Pelaaminen on lapsen työtä. Jatkossa School of Gamingin toiminnassa ihmisyyden taidot ovat yhä enemmän keskiössä ja pidämme siitä huolen, että meidän kaikissa digitaalisissa harrastuksissa annetaan tilaa luovuudelle ja leikille.

Lakkovahti huolehtii lapsista verkossa

Lakkovahti huolehtii lapsista verkossa. Palvelussa pelikasvattajat vahtivat ja huolehtivat lapsista verkossa päivän aikana, jotta vanhemmat voivat huoletta keskittyä töihinsä.

Taloustaidot kehittyvät pelaamisen avulla

Pelaamalla lisää taitoja rahanhallintaan. Mitä hyötyjä pelaamisesta voi saada? Taloustaidot kehittyvät pelaamisen avulla.