Mikä on Roblox ja mitä lapset ja nuoret voivat opetella sen avulla?

Robloxin avulla lapsesi voi opetella pelisuunnittelua ja ohjelmointia

Pohjois-Amerikassa suosittu peli Roblox on tehnyt viime vuosina tuloaan Euroopaan, jossa pelaajamäärien kasvu on kovinta. Sillä kerrotaan olevan yli 150 miljoonaa rekisteröitynyttä pelaajaa ja on sanottu, että puolet Amerikan lapsista pelaa sitä. Tosiasiassa aktiivisten pelaajien määrä on n. 40 miljoonaa. School of Gamingin gamer-vanhempia ja gamereitä varsinkin kiinnostaa tietää, että mikä on Roblox ja mitä lapset ja nuoret voivat opetella sen avulla? Paneudutaan siihen lisää myöhemmin tässä artikkelissa.

Roblox ei ole myöskään uusi ilmiö, vaan se on perustettu jo vuonna 2006. Se on vaan ollut hidas kiiruhtaja ja tasaisesti lisännyt pelaajamääriään ja sisältötarjontaansa jo yli 15 vuotta. Onkin aina hyvä korostaa, että menestys ei tule yllättäen yön yli vaan se vaatii pitkäjänteistä työtä. Käyttäjämäärien kasvuun on vaikuttanut positiivisesti se, että nykyään Robloxia voi pelata lähes melkein millä tahansa laitteella. Tietokone, konsoli, pädit ja puhelimet pyörittävät kaikki omaa Robloxia ja laitteesta huolimatta kaikki voivat pelata samalla serverillä.

Ja jos et jaksa lukea koko artikkelia, niin mainittakoon tähän heti, että School of Gaming aloittaa Roblox-kerhot!

Hivenen statistiikkaa alkuun

Roblox ei ole yksittäinen peli, vaan se on pelaajayhteisön luoma 40 miljoonan pelin kokoelma. Sitä voisi ehkä verrata vaikka YouTubeen: valtava kirjasto “käyttäjien luomaa sisältöä”, mutta tässä tapauksessa sisältö on pelejä eikä videoita. Mielenkiintoista on, että pelisisällönluojat pystyvät tienaamaan tekemillään peleillä Robloxin omassa pelin sisäisessä talousjärjestelmässä, jonka valuuttana toimii Robux. Robuxit saa myös vaihdettua reaalivaluutaksikin, eli vaikka Euroiksi.

Robloxin suosituin peli on “Adopt me!”, jossa hoidetaan virtuaalilemmikkejä. Pelissä on vierailtu 24 miljardia kertaa ja sen pelaajat viettävät keskimäärin 13 minuuttia päivittäin digilemmikkejään hoitaen.

Robloxin käyttäjistä vajaa 30% on 9-12 -vuotiaita. Alle 9-vuotiaita on neljäsosa eli 25%. Yli 12-vuotiaita, mutta alle 25-vuotiaita taas on vajaa 30%. Loput ovatkin sitten meitä ikäloppuja vanhuksia! Noin 40% kaikista Robloxin käyttäjistä on tyttöjä/naisia, ja tuo osuus on ollut kasvussa. On aina niin tärkeää muistaa, että tytötkin pelaa! Ihan niin kuin School of Gamingin reksi jaksaa aina muistuttaa.

Mitä lapsesi voi opetella Robloxin avulla?

Robloxia ja Minecraftia kutsutaan “hiekkalaatikko-peleiksi” eli periaatteessa niissä voi luoda ja rakentaa mitä vain. Ja jos ei itse halua luoda sisältöä, niin voi tutkia lukemattomia muiden tekemiä luomuksia ja pitää hauskaa niiden parissa. Koskaan ei tiedä, mitä kaikkea tulee vastaan! Tämä on varmasti osa sandbox -pelien viehätystä. Pelaamalla Robloxia lapset ja nuoret voivat oppia muun muassa seuraavia asioita:

  • Roblox opettaa luovuutta ja ruokkii mielikuvitusta

Toisin kuin useimmat muut pelit, jotka yleensä keskittyvät enemmän lineaariseen kerrontaan ja yhteen tarinaan, Roblox on ensisijaisesti pelien rakentamista ja erilaisten ympäristöjen luomista. Roblox on innoittanut monia ihmisiä opiskelemaan pelisuunnittelua ja pelien sekä pelillistettyjen ohjelmistojen tekemistä. Ja niistä on tullut heille ihan oikea ammatti!

  • Roblox opettaa johtajuutta, ryhmätyötä ja vastuunottamista ryhmästä tai toisesta pelaajasta

Kaksi päätä toimii yleensä paremmin kuin yksi. Sen huomaa myös Robloxia pelatessa, kun ryhtyy luomaan jotain uutta. Kun huomaa jonkun toisen kiinnostuvan omasta tekeleestä ja hyppäävän peliin mukaan, saa tältä arvokasta palautetta ja ehkäpä apukädet tekemään omasta peliympäristöstään paremman. Kohta huomaakin, että on saanut uuden ystävän, jonka kanssa touhuta yhteisen projektin parissa. Kuin huomaamatta pelaajat oppivat ottamaan vastuuta itsestään, toisestaan ja tekemästään projektista. Ei hullumpaa, vai mitä?

  • Roblox opettaa ohjelmointia ja pelisuunnittelua

Roblox käyttää Lua-nimistä ohjelmointikieltä pelien ohjelmoimisessa. Roblox Studio on puolestaan työkalupakki ja ohjelmisto, jolla pelimaailmoja ja pelejä luodaan ja julkaistaan Robloxiin. Lua-ohjelmointikieli on varsin helppo omaksua ja siinä on paljon visuaalisia komponentteja, jolloin pelien tekeminen ei vaadi 10 vuoden ohjelmointitaustaa. Kaikki voivat päästä hyvin alkuun ja kun kokemusta ja näkemystä karttuu, niin Roblox Studion avulla voi ryhtyä kirjoittamaan myös täysin omaa koodia Lua:n koodieditorissa. Ohjelmoinnin perusteet voi opiskella jo Minecraftissa, School of Gamingin kerhoissa. Tällöin Robloxia käynnistettäessä on jo heti valmiimpi. Ohjelmointitaitojen tärkeyden korostaminen ei liene tarpeen? Tässä toki sen seitsemän hyvää syytä opetella ohjelmoimaan.

  • Roblox opettaa taloutta ja yleisiä tietoteknisiä taitoja

Vaikka Robloxiin ei ryhtyisikään tekemään omia pelejä, vaan pelaisi muiden tekemiä, niin pelin avulla nopeasti harjaantuu yleiset tietotekniset taidot, joita tarvitaan nykyään kaikkialla. Vaikka lapsesi ei olisikaan yleisesti kiinnostunut tekniikasta tai tietokoneista, niin Robloxin loputtomat mielikuvitusta kutittavat sisällöt saavat kaikenlaisten lasten kiinnostuksen heräämään. Ja taas, siinä sivussa tulee opittua ja nähtyä miten tietoverkot ja tietotekniikka toimii, miten ohjelmia tehdään ja julkaistaan ja kuinka pelinsisäinen talous toimii. Talous-puoli onkin hyvä käydä yhdessä läpi, sillä Robloxissa voidaan ostaa Robux-valluuttaa iskän tai äiskän kortilla. Toisaalta, jos lapsestasi tulee Roblox-kehittäjä, niin rahavirrat saattavat kääntyä ihan toiseen suuntaan. Niin kuin vaikka tämän englantilaisen nuoren tapauksessa!

  • Robloxin avulla lasten ja nuorten kielitaito paranee

Gamerit osaavat kieliä. Näin se vain on, kun laitetaan lapset samalle hiekkalaatikolle, niin se yhteinen kielikin sieltä löytyy. Ihan sama, vaikka se hiekkalaatikko on verkossa. Kielten ja kulttuurien osaaminen ja tuntemus paranee, kun ystäväpiiri kasvaa yli oman kotikadun toisille mantereille asti. Ja se on hyvä se. Maailmasta tulee parempi paikka, kun ihmiset verkostuvat.

  • Roblox opettaa lapsille logiikkaa ja matematiikkaa

Ei välttämättä ne kaikista suosituimmat kouluaineet, mutta pelien avulla matematiikan ja pulmien ratkominenkin muuttuu motivoivaksi ja innostavaksi tekemiseksi. Ohjelmointi itsessään pitää sisällään juurikin näitä kahta elementtiä, mutta pelaamalla Robloxissa muiden pelejä ja analysoimalla niitä, niiden hyviä puolia ja myös selkeitä virheitä eli bugeja, voi oppia paljon. Monet pelit sisältävät ns. puzzleja eli pähkinöitä ratkottaviksi. Vähän niin kuin suosituissa “pakohuone-peleissä”.

School of Gaming aloittaa Roblox-kerhot yli 12-vuotiaille sekä alle 12-vuotiaille!

Joulupukin kontista ei vie paljon tilaa nämä joulun parhaat aineettomat lahjat. Tämän lahjan kun antaa lapselleen kerran, niin se jatkaa lahjomistaan koko loppuelämän.

School of Gaming aloittaa kerhot sekä yli 12-vuotiaille, että alle 12-vuotiaille. Vanhempien lasten kerhossa painotus on Roblox Studiossa, jonka avulla opetellaan Lua-ohjelmointikieltä ja pelien suunnittelua. Tarkoituksena on taitojen karttuessa päästä julkaisemaan omia pelejä Robloxissa. Pääset tutustumaan ja ilmoittautumaan tuohon kerhoon alla olevasta linkistä.

Roblox-pelikerho alle 12-vuotiaille on kevyempi versio, jossa tutustutaan Robloxin pelimaailmaan omalla porukalla School of Gamingin pelikasvattajan johdolla ja testataan kaikenlaisia muiden tekijöiden luomuksia. Tarkoituksena on kuitenkin myös mennä hivenen peliseikkailua syvemmälle ja analysoida nähtyä ja koettua pelien tekemisen ja suunnittelemisen vinkkelistä. Luvassa on paljon hauskaa tekemistä hyvässä porukassa, jossa pelikasvattaja toimii matkaoppaana ja järjestyksen pitäjänä. Pääset tutustumaan ja ilmoittautumaan tuohon kerhoon alla olevasta linkistä.

 

Tervetuloa Robloxin maailmaan!

Voiko pelaaminen motivoida lasta liikkumaan?

Tiesitkö, että keskiverto, vapaalla jalalla oleva, saa vähemmän raitista ulkoilmaa kuin keskiverto pallo jalassa oleva ihminen? Kuinka School of Gaming haluaa vapauttaa perheet liikkumattomuuden vankilasta? Voiko pelaaminen motivoida lasta liikkumaan?

Kun tytöt ja pojat harrastavat yhdessä, niin maailmasta tulee parempi

Kun tytöt ja pojat harrastavat yhdessä, niin maailmasta tulee parempi paikka meille kaikille.

Sen seitsemän viihdyttävää ja opettavaista peliä pelattavaksi yhdessä lasten kanssa

Sen seitsemän viihdyttävää ja opettavaista peliä pelattavaksi yhdessä lasten kanssa. Näissä pääset nopeasti alkuun.

Mikä on pelikavereiden vaikutus lapsen tulevaisuuteen?

Kysymys "Mikä on pelikavereiden vaikutus lapsen tulevaisuuteen?" on reksin mielestä vanhempien hyvä ottaa iltapalakeskustelun aiheeksi.

Pelaamisen totaalikielto ei toimi edes totalitarismissa

Kiinassa lapsilla on kuulemma peliongelma. Siksi pelit kielletään eli alan kielellä bännätään. Pelaamisen totaalikielto ei toimi edes totalitarismissa.

Minecraft-kesäleirit ovat kuin interaktiivisia näytelmiä

Minecraft-kesäleirit ovat kuin interaktiivisia näytelmiä. Reksi ja Kanslisti-Niina yhdessä päägedumme Aleksi "Kala" Höylän kanssa olemme laittaneet leirikonseptit uusiksi ja uusia sisältöjä tiikerin lailla tankkiin.

Sommaren är här – Opitaan kieliä pelaamalla

Sommaren är här - Opitaan kieliä pelaamalla. Kielen oppimisen kautta avautuu portit monipuoliseen henkilökohtaiseen kasvuun ja ymmärryksen lisääntymiseen.

Lapsistamme ei tule zombeja – Ruutuaika, peliaika vai ohjattu pelikasvatus?

Reksille on tullut paljon kyselyjä lasten kokonaisruutuajasta ja ennaltamäärätystä peliajasta. Mikä on oikea tapa? Ja reksi rientää apuun!

6 tapaa miten lapsesi oppii pelaamalla Minecraftia

Miksi Minecraft Education Edition on ylivertainen opetuspeli? Tässä reksin blogissa avataan 6 tapaa miten lapsesi oppii pelaamalla Minecraftia.

Gamerin ja vanhemman välinen peliturvadiili

Gamerin ja vanhemman välinen peliturvadiili on sopimuspohja, jonka avulla voit parantaa verkkoturvallisuuteen liittyviä asioita perheessäsi.