Mikä on pelikavereiden vaikutus lapsen tulevaisuuteen?

Lasten kasvaessa ja aloittaessa koulunkäynnin vanhempien vaikutus ja rooli lapsen kasvatuksessa ja tulevaisuuden menestyksessä säilyy suurena, mutta mukaan tulee muitakin vaikuttajia ja kasvattajia. Nykytermeillähän voisi kutsua heitä myös influenssereiksi! Yksi suuri vaikuttajaryhmä on lapsen kaverit ja kaveripiiri. Nettiä penkomalla löytyy paljon akateemisia tutkimuksia tähän liittyen ja osassa mainitaan, että joissain tapauksissa ja ikäryhmissä kavereiden mielipiteet saattavat jopa ohittaa vanhempien vaikutuksen lapsen suhtautumisessa asioihin ja päätöksiin, joilla on suuri merkitys lapsen tulevaisuuden menestyksessä. Nykyään lasten viettäessä paljon aikaa verkossa luoden siellä omaa identiteettiään, laajoja verkostoja ja kaverisuhteita olisi hyvä pohtia, ja ehkäpä myös ihan virallisemmin tutkia, että miten kaikki tämä vaikuttaa lapsen ja nuoren valintoihin. Ja erityisesti; Mikä on pelikavereiden vaikutus lapsen tulevaisuuteen?

Seura tekee kaltaisekseen. Niin myös peliseura!

Kysymys “Mikä on pelikavereiden vaikutus lapsen tulevaisuuteen?” on reksin mielestä vanhempien hyvä ottaa iltapalakeskustelun aiheeksi. Lapset muodostavat omaa identiteettiään verkossa, siinä missä muuallakin elämässään. Siksi olisi äärimmäisen tärkeää oppia tuntemaan oman lapsensa kaveripiiri, tai paremminkin peliseura, myös netissä. Naapurissa asuvan kaverin vanhemmille voit aina soittaa tai mennä käymään, jos jokin asia huolestuttaa. Whatsappissa voidaan pitää vanhempien omaa viestirinkiä, mutta mitä jos verkossa olevat kaverit ovatkin anonyymejä nimimerkkejä, ehkä jopa toisesta kaupungista tai maasta. Tai jos pelikaverit ovat 10 vuotta vanhempia henkilöitä, joiden kielenkäyttö on kirosanoja vilisevää ja elämäntapa energiajuomalla ja mikropitsalla kyllästetty.

Verkossa ja verkkopelaamisessa syntyy harrastuksen ympärille yhteisöjä. Ihmiset ovat sielläkin laumaeläimiä ja mielenkiinnonkohteiden mukaan hakeutuvat jäseniksi klaaneihin, joukkueisiin, heimoihin tai muihin verkon eri yhteisöihin. Erilaisissa yhteisöissä on aina heitä, joiden ääni kantaa toisia pidemmälle. Ja joiden esimerkkiä seurataan. Nuoremmat pelaajat hakevat vanhempien hyväksyntää ja näillä oman yhteisön mielipidevaikuttajilla, kutsutaan heitä vaikka mikroinfluenssereiksi, voi olla suuri vaikutus nuorempien käyttäytymiseen ja mielipiteisiin. Lapset voivat omaksua käyttäytymismalleja, joita he tulevat myöhemmin toistamaan ja vaikuttamaan näin taas seuraavaan ikäluokkaan. Niin kutsuttu toksinen pelikulttuuri on levinnyt yhä nuorempien keskuuteen juuri tällä tavalla. Nuoret pelaajat luulevat, että on ihan ok ja “talon tapa” puhua alentavasti tyttöpelaajista, aloittelevista pelaajista tai jostain vähemmistöryhmästä.

Mutta ei verkko ole missään nimessä pelkkä vaarojen karikko, jolle haaksirikkoutua. Verkkoyhteisöt, klaanit, tiimit ja omat heimot voivat olla mieletön voimavara lapsen ja nuoren elämässä. Siellä syntyvät ystävyyssuhteet ovat aitoja, jotka voivat kantaa läpi koko elämän. Sieltä löytyy loistavia, motivoivia henkilöitä ja esimerkkejä, jotka ohjaavat nuorta kohti parempia valintoja ja tulevaisuutta. Verkosta voi löytyä se oma juttu ja suunta kohti unelmien koulutusta ja työuraa.

Eli ainakaan ei kannata suhtautua lapsen pelaamiseen välinpitämättömästi. Tällöin pahimmat uhkakuvat voivat toteutua tai sitten toisaalta saattaa menettää loistavan mahdollisuuden.

Kuinka vanhempana pysyt paremmin kärryillä, että kuka tai mikä vaikuttaa kasvavan lapsesi mielipiteisiin ja valintoihin esimerkillään ja käytöksellään verkossa? Ja kuinka voit olla mukana ohjaamassa häntä kohti niitä positiivisia influenssereita. Seuraavassa muutamia vinkkejä tähän.

Reksin vinkit paremman peliseuran puolesta

Yleisellä tasolla Reksin aina muodissa olevat teesit ja toiveet sinulle:

  1. Ole kiinnostunut lapsesi harrastuksesta.
  2. Älä vähättele pelaamista harrastuksena
  3. Keskustele lapsesi kanssa pelaamisesta sekä verkossa vietetystä ajasta säännöllisesti

Tällöin lapsesi myös jakaa sinulle tietoa harrastuksestaan ja pysyt ajan tasalla, että kenen kanssa hän pelaa ja minkälaisille vaikutteille hän altistuu. Mutta jotta et olisi ihan pihalla pelaamisesta, niin tässä strategiaa kuinka pääset keskustelemaan hänen kanssaan tasaveroisena eikä sinua pidetä tietämättömänä boomerina, jonka mielipiteitä ei kannata pelaamiseen liittyvissä asioissa kuunnella.

  • Yritä ottaa selvää, millaista pelaajatyyppiä lapsesi mahdollisesti edustaa?

Pelaajatyypit voidaan jaotella useampaankin alakategoriaan, mutta yleisesti käytetään neljää pelaajatyyppiä: Kilpailijat, suorittajat, sosiaaliset eläytyjät ja tutkimusmatkailijat. Kilpailijat haluavat voittaa ja tulla paremmiksi pelaajiksi. Suorittajat haluavat selättää haasteita ja päästä tavoitteisiin nopeasti ja tehokkaasti. Sosiaaliset eläytyjät haluavat rakentaa suhteita ja verkostoaan esimerkiksi tietyn teeman alla. Tutkimusmatkailijat haluavat sukeltaa seikkailuihin tutkimaan tuntemattomia pelimaailmoja ja saamaan uusia kokemuksia tätä kautta.

  • Ota selvää mikä lastasi pelaamisessa kiinnostaa?

Jos osaat tunnistaa lapsessasi tietyn pelaajatyypin, niin pystyt ymmärtämään paremmin miksi esimerkiksi Minecraft on paras? Miksi Fortnite rulettaa? Miksi pelaaminen on vaan niin kivaa?

  • Mitä pelejä tai ohjelmia hän pelaa/käyttää?

Ja kun tiedät mikä häntä pelaamisessa kiinnostaa, niin osaat ehdottaa hänelle tuntemattomia pelejä/sisältöjä ja ohjata häntä kohti vieläkin positiivisempaa pelaamista ja ajankäyttöä. Pelaamisessa käytetään viestinnässä Discord-nimistä sovellusta. Se on mahtava sovellus ja yhteisötyökalu, mutta sen toimintaan kannattaa tutustua ja siitä keskustella.

  • Ketä influensseria hän seuraa ja/tai millaiset videosisällöt häntä kiinnostavat?

Jotta tiedät mistä hän kavereidensa kanssa puhuu ja millaista sisällölle hän “altistuu”. Tarpeen vaatiessa keskustele tuosta sisällöstä ja millaisia tuntemuksia videot lapsessasi herättää. Mikäli meininki on mielestäsi liian häiritsevää, niin et ole maailman huonoin vanhempi laittaessasi kanavan blokkiin. Kaikkien suosittujen influenssereiden jutut eivät oikeasti sovi alle 12-vuotiaiden korville.

  • Seuraa reksin uutiskirjettä, niin saat lisää arsenaalia positiivisen pelaamisen puolesta

Reksin viikottaiseen uutiskirjeeseen voit liittyä täältä.

  • Tsekkaa löytyisikö School of Gamingin tarjonnasta jokin sopiva peliharrastuskerho tai pelileiri, josta voisi löytyä lapsellesi oman ikäistä ja kaltaista peliseuraa sekä hauskaa tekemistä ammattilaisen pelikasvattajan ohjaamana

SOG:n lukkarin voit tsekata täältä.

Kuinka tunnistaa tubettajien ja influenssereiden negatiivinen vaikutus lapsiin?

Kuinka huomata ja estää päällisin puolin harmittomassa mediakanavassa oleva haitallinen sisältö, jonka esittää lapsille jopa idolin asemassa oleva henkilö? Kuinka tunnistaa tubettajien ja influenssereiden negatiivinen vaikutus lapsiin?

Minecraftin avaruuskerhossa opitaan tähtitiedettä ja että kuusta ei löydy juustoa

Minecraftin avaruuskerhossa opitaan tähtitiedettä ja että kuusta ei löydy juustoa. Santeri "Planetaari" Manninen opettaa gamereille tähtitieteellisiä juttuja!

Voiko pelaaminen motivoida lasta liikkumaan?

Tiesitkö, että keskiverto, vapaalla jalalla oleva, saa vähemmän raitista ulkoilmaa kuin keskiverto pallo jalassa oleva ihminen? Kuinka School of Gaming haluaa vapauttaa perheet liikkumattomuuden vankilasta? Voiko pelaaminen motivoida lasta liikkumaan?

Mikä on Roblox ja mitä lapset ja nuoret voivat opetella sen avulla?

School of Gamingin gamer-vanhempia ja gamereitä varsinkin kiinnostaa tietää, että mikä on Roblox ja mitä lapset ja nuoret voivat opetella sen avulla?

Kun tytöt ja pojat harrastavat yhdessä, niin maailmasta tulee parempi

Kun tytöt ja pojat harrastavat yhdessä, niin maailmasta tulee parempi paikka meille kaikille.

Sen seitsemän viihdyttävää ja opettavaista peliä pelattavaksi yhdessä lasten kanssa

Sen seitsemän viihdyttävää ja opettavaista peliä pelattavaksi yhdessä lasten kanssa. Näissä pääset nopeasti alkuun.

Pelaamisen totaalikielto ei toimi edes totalitarismissa

Kiinassa lapsilla on kuulemma peliongelma. Siksi pelit kielletään eli alan kielellä bännätään. Pelaamisen totaalikielto ei toimi edes totalitarismissa.

Minecraft-kesäleirit ovat kuin interaktiivisia näytelmiä

Minecraft-kesäleirit ovat kuin interaktiivisia näytelmiä. Reksi ja Kanslisti-Niina yhdessä päägedumme Aleksi "Kala" Höylän kanssa olemme laittaneet leirikonseptit uusiksi ja uusia sisältöjä tiikerin lailla tankkiin.

Sommaren är här – Opitaan kieliä pelaamalla

Sommaren är här - Opitaan kieliä pelaamalla. Kielen oppimisen kautta avautuu portit monipuoliseen henkilökohtaiseen kasvuun ja ymmärryksen lisääntymiseen.

Lapsistamme ei tule zombeja – Ruutuaika, peliaika vai ohjattu pelikasvatus?

Reksille on tullut paljon kyselyjä lasten kokonaisruutuajasta ja ennaltamäärätystä peliajasta. Mikä on oikea tapa? Ja reksi rientää apuun!