Mikä on pelikavereiden vaikutus lapsen tulevaisuuteen?

Lasten kasvaessa ja aloittaessa koulunkäynnin vanhempien vaikutus ja rooli lapsen kasvatuksessa ja tulevaisuuden menestyksessä säilyy suurena, mutta mukaan tulee muitakin vaikuttajia ja kasvattajia. Nykytermeillähän voisi kutsua heitä myös influenssereiksi! Yksi suuri vaikuttajaryhmä on lapsen kaverit ja kaveripiiri. Nettiä penkomalla löytyy paljon akateemisia tutkimuksia tähän liittyen ja osassa mainitaan, että joissain tapauksissa ja ikäryhmissä kavereiden mielipiteet saattavat jopa ohittaa vanhempien vaikutuksen lapsen suhtautumisessa asioihin ja päätöksiin, joilla on suuri merkitys lapsen tulevaisuuden menestyksessä. Nykyään lasten viettäessä paljon aikaa verkossa luoden siellä omaa identiteettiään, laajoja verkostoja ja kaverisuhteita olisi hyvä pohtia, ja ehkäpä myös ihan virallisemmin tutkia, että miten kaikki tämä vaikuttaa lapsen ja nuoren valintoihin. Ja erityisesti; Mikä on pelikavereiden vaikutus lapsen tulevaisuuteen?

Seura tekee kaltaisekseen. Niin myös peliseura!

Kysymys “Mikä on pelikavereiden vaikutus lapsen tulevaisuuteen?” on reksin mielestä vanhempien hyvä ottaa iltapalakeskustelun aiheeksi. Lapset muodostavat omaa identiteettiään verkossa, siinä missä muuallakin elämässään. Siksi olisi äärimmäisen tärkeää oppia tuntemaan oman lapsensa kaveripiiri, tai paremminkin peliseura, myös netissä. Naapurissa asuvan kaverin vanhemmille voit aina soittaa tai mennä käymään, jos jokin asia huolestuttaa. Whatsappissa voidaan pitää vanhempien omaa viestirinkiä, mutta mitä jos verkossa olevat kaverit ovatkin anonyymejä nimimerkkejä, ehkä jopa toisesta kaupungista tai maasta. Tai jos pelikaverit ovat 10 vuotta vanhempia henkilöitä, joiden kielenkäyttö on kirosanoja vilisevää ja elämäntapa energiajuomalla ja mikropitsalla kyllästetty.

Verkossa ja verkkopelaamisessa syntyy harrastuksen ympärille yhteisöjä. Ihmiset ovat sielläkin laumaeläimiä ja mielenkiinnonkohteiden mukaan hakeutuvat jäseniksi klaaneihin, joukkueisiin, heimoihin tai muihin verkon eri yhteisöihin. Erilaisissa yhteisöissä on aina heitä, joiden ääni kantaa toisia pidemmälle. Ja joiden esimerkkiä seurataan. Nuoremmat pelaajat hakevat vanhempien hyväksyntää ja näillä oman yhteisön mielipidevaikuttajilla, kutsutaan heitä vaikka mikroinfluenssereiksi, voi olla suuri vaikutus nuorempien käyttäytymiseen ja mielipiteisiin. Lapset voivat omaksua käyttäytymismalleja, joita he tulevat myöhemmin toistamaan ja vaikuttamaan näin taas seuraavaan ikäluokkaan. Niin kutsuttu toksinen pelikulttuuri on levinnyt yhä nuorempien keskuuteen juuri tällä tavalla. Nuoret pelaajat luulevat, että on ihan ok ja “talon tapa” puhua alentavasti tyttöpelaajista, aloittelevista pelaajista tai jostain vähemmistöryhmästä.

Mutta ei verkko ole missään nimessä pelkkä vaarojen karikko, jolle haaksirikkoutua. Verkkoyhteisöt, klaanit, tiimit ja omat heimot voivat olla mieletön voimavara lapsen ja nuoren elämässä. Siellä syntyvät ystävyyssuhteet ovat aitoja, jotka voivat kantaa läpi koko elämän. Sieltä löytyy loistavia, motivoivia henkilöitä ja esimerkkejä, jotka ohjaavat nuorta kohti parempia valintoja ja tulevaisuutta. Verkosta voi löytyä se oma juttu ja suunta kohti unelmien koulutusta ja työuraa.

Eli ainakaan ei kannata suhtautua lapsen pelaamiseen välinpitämättömästi. Tällöin pahimmat uhkakuvat voivat toteutua tai sitten toisaalta saattaa menettää loistavan mahdollisuuden.

Kuinka vanhempana pysyt paremmin kärryillä, että kuka tai mikä vaikuttaa kasvavan lapsesi mielipiteisiin ja valintoihin esimerkillään ja käytöksellään verkossa? Ja kuinka voit olla mukana ohjaamassa häntä kohti niitä positiivisia influenssereita. Seuraavassa muutamia vinkkejä tähän.

Reksin vinkit paremman peliseuran puolesta

Yleisellä tasolla Reksin aina muodissa olevat teesit ja toiveet sinulle:

  1. Ole kiinnostunut lapsesi harrastuksesta.
  2. Älä vähättele pelaamista harrastuksena
  3. Keskustele lapsesi kanssa pelaamisesta sekä verkossa vietetystä ajasta säännöllisesti

Tällöin lapsesi myös jakaa sinulle tietoa harrastuksestaan ja pysyt ajan tasalla, että kenen kanssa hän pelaa ja minkälaisille vaikutteille hän altistuu. Mutta jotta et olisi ihan pihalla pelaamisesta, niin tässä strategiaa kuinka pääset keskustelemaan hänen kanssaan tasaveroisena eikä sinua pidetä tietämättömänä boomerina, jonka mielipiteitä ei kannata pelaamiseen liittyvissä asioissa kuunnella.

  • Yritä ottaa selvää, millaista pelaajatyyppiä lapsesi mahdollisesti edustaa?

Pelaajatyypit voidaan jaotella useampaankin alakategoriaan, mutta yleisesti käytetään neljää pelaajatyyppiä: Kilpailijat, suorittajat, sosiaaliset eläytyjät ja tutkimusmatkailijat. Kilpailijat haluavat voittaa ja tulla paremmiksi pelaajiksi. Suorittajat haluavat selättää haasteita ja päästä tavoitteisiin nopeasti ja tehokkaasti. Sosiaaliset eläytyjät haluavat rakentaa suhteita ja verkostoaan esimerkiksi tietyn teeman alla. Tutkimusmatkailijat haluavat sukeltaa seikkailuihin tutkimaan tuntemattomia pelimaailmoja ja saamaan uusia kokemuksia tätä kautta.

  • Ota selvää mikä lastasi pelaamisessa kiinnostaa?

Jos osaat tunnistaa lapsessasi tietyn pelaajatyypin, niin pystyt ymmärtämään paremmin miksi esimerkiksi Minecraft on paras? Miksi Fortnite rulettaa? Miksi pelaaminen on vaan niin kivaa?

  • Mitä pelejä tai ohjelmia hän pelaa/käyttää?

Ja kun tiedät mikä häntä pelaamisessa kiinnostaa, niin osaat ehdottaa hänelle tuntemattomia pelejä/sisältöjä ja ohjata häntä kohti vieläkin positiivisempaa pelaamista ja ajankäyttöä. Pelaamisessa käytetään viestinnässä Discord-nimistä sovellusta. Se on mahtava sovellus ja yhteisötyökalu, mutta sen toimintaan kannattaa tutustua ja siitä keskustella.

  • Ketä influensseria hän seuraa ja/tai millaiset videosisällöt häntä kiinnostavat?

Jotta tiedät mistä hän kavereidensa kanssa puhuu ja millaista sisällölle hän “altistuu”. Tarpeen vaatiessa keskustele tuosta sisällöstä ja millaisia tuntemuksia videot lapsessasi herättää. Mikäli meininki on mielestäsi liian häiritsevää, niin et ole maailman huonoin vanhempi laittaessasi kanavan blokkiin. Kaikkien suosittujen influenssereiden jutut eivät oikeasti sovi alle 12-vuotiaiden korville.

  • Seuraa reksin uutiskirjettä, niin saat lisää arsenaalia positiivisen pelaamisen puolesta

Reksin viikottaiseen uutiskirjeeseen voit liittyä täältä.

  • Tsekkaa löytyisikö School of Gamingin tarjonnasta jokin sopiva peliharrastuskerho tai pelileiri, josta voisi löytyä lapsellesi oman ikäistä ja kaltaista peliseuraa sekä hauskaa tekemistä ammattilaisen pelikasvattajan ohjaamana

SOG:n lukkarin voit tsekata täältä.

Reksi haastatteli ulkosuomalaisen gamerin äitiä

Reksi laittoi postipöllön matkaan kohti Norjaa ja kyseli jo yli kaksi vuotta School of Gamingissä olleen Anna-gamerin äidin mietteitä.

Mitä tapahtui Annan suomen kielen taidolle Minecraft-harrastuksessa?

"Kun Anna aloitti koulun kuuden vanhana huomasin, että vaikka hän puhuu suomea hyvin, hän ei taivuttanut verbejä ja adjektiiveja oikein ja hänellä oli pienempi sanavarasto suomeksi kuin norjaksi.", Anne-Marie kertoo.

Rahalla menestykseen? Varo tällaisia pelimekanismeja

Maksaisitko enemmän menestyksestä vai yllätyksestä? Haluatko pelien opettavan lapsellesi, että menestykseen löytyy oikotie, kun vain vilauttaa korttia tai latoo käteistä tiskiin?

Ulkosuomalaiset lapset ja suomen kielen taito

Ulkosuomalaiset lapset ja suomen kielen taito ovat vanhemmille haastava yhtälö. Olisiko pelit ratkaisu kielitaidon ylläpitämiseen?

School of Gamingin uusi toimintamalli

School of Gamingin uusi toimintamalli esittelyssä. Mukaan pääsee ilmaiseksi, mutta kaiken hyödyn saa irti lukukausimaksun maksamalla.

Liikuttava peli Pokémon Go

Pokémon Go on erityisen liikuttava peli! Suomessa pelaajia on yhteensä kymmeniä tuhansia. Lue miksi se on niin hyvä ja hyödyllinen harrastus!

Pelileiri verkossa vai kesäleiri skutsissa?

Pelileiri verkossa vai kesäleiri skutsissa? Kinkkinen kysymys! Jos School of Gamingin reksiltä kysytään, niin molempi parempi!

Pelaaminen on lapsen työtä

Pelaaminen on lapsen työtä. Jatkossa School of Gamingin toiminnassa ihmisyyden taidot ovat yhä enemmän keskiössä ja pidämme siitä huolen, että meidän kaikissa digitaalisissa harrastuksissa annetaan tilaa luovuudelle ja leikille.

Lakkovahti huolehtii lapsista verkossa

Lakkovahti huolehtii lapsista verkossa. Palvelussa pelikasvattajat vahtivat ja huolehtivat lapsista verkossa päivän aikana, jotta vanhemmat voivat huoletta keskittyä töihinsä.

Taloustaidot kehittyvät pelaamisen avulla

Pelaamalla lisää taitoja rahanhallintaan. Mitä hyötyjä pelaamisesta voi saada? Taloustaidot kehittyvät pelaamisen avulla.