Sommaren är här – Opitaan kieliä pelaamalla

Sommaren är här - Opitaan kieliä pelaamalla

Ehkä yleisimmin tiedossa oleva pelaamiseen positiivisesti yhdistetty juttu on kielitaidon vahvistuminen pelaamisen ja pelien avulla. Ja eipä se mikään vähäinen juttu olekaan! Varsinkin, kun kielen oppimisen kautta avautuu portit monipuoliseen henkilökohtaiseen kasvuun ja ymmärryksen lisääntymiseen.

Reksin elämää tietokonepelit ovat rikastuttaneet jo kultaiselta 80-luvulta alkaen, kun ohjekirjoja plarattiin sanakirjan kanssa, jotta päästiin pelissä alkuun ja eteenpäin. Internetin ja kotimaisen pelijournalismin loistaessa poissaolollaan kotiin tilattiin englanninkielisiä pelilehtiä, joita tankattiin puhki asti. Ihminen oppii mitä vain, kun on motia. Kiinnostus kantaa pitkälle, pakonomainen tekeminen tyssää jossain vaiheessa.

Joskus oppimiseen tarvitaan välikappaleita, jotka tuovat motivaation esiin ja itse oppiminen livahtaa sisään, kuin varkain. Pelit ovat mainio tällainen välikappale esimerkiksi juuri kielten opiskelussa.

Tässä listattuna muutamia syitä miksi kielten oppiminen pelaamisen avulla on niin tehokasta:

1. Positiivinen mielleyhtymä

Pelit saavat aikaan positiivisen mielleyhtymän oppimiseen. Jos ehdotat lapselle, että opetellaanko kieltä pänttäämällä Nya Vindarin kielioppikirjaa vai pelaamalla Minecraftia ruotsiksi, niin kumman vaihtoehdon kohdalla luulet hänen nostavan molemmat kätensä pystyyn?

2. Sisällön ja tarinan avulla oppiminen

Sanoja ja kielioppia opitaan samalla kun tarina vie eteenpäin ja sisältö tempaiseen pelaajan mukaansa. Opitaan tekemällä. Learning by doing.

3. Palkitsemismekanismit

Pelin maailma pakottaa hellästi oppimaan kieltä palkitsemalla pelissä etenemisen. Pelaaja saa uusia kykyjä, tasoja, rahaa, kokemusta ja etenemisreittejä toimimalla oikein. Ja oikein on hankala toimia, jos ei ymmärrä mitä pelissä pitää tehdä tai mitä siinä kerrotaan.

4. Toisto

Pelit eivät päästä pelaajaa helpolla, vaan pelissä mestariksi pääseminen vaatii paljon toistoa. Samalla toiston kautta päähän jää pelimekanismien lisäksi sanat, lauserakenteet ja kielioppi. Myös pelien valikot ja mekanismit toistavat tiettyjä fraaseja ja sanoja. Nämä jäävät päähän ikuisesti. Game over! Finish him!

5. Opi tai kuole!

Karusti sanottu, mutta peleissä pelihahmolla on henki höllässä, jos pelaaja ei opi tai ymmärrä kaikkea vihjeitä ja vinkkejä, joita hänelle pelissä annettaan. Tämä, jos jokin, lisää pelaajan motivaatiota ottaa selvää pienimmistäkin yksityiskohdista, jos se vain auttaa häntä pääsemään pelissä eteenpäin.

6. Läksyjen tekeminen = pelaaminen

Jos läksyjen tekeminen on pelaamista, niin ne läksyt eivät ikinä jää tekemättä! 😁

7. Nykyajan kirjekaverit ovat pelikavereita

Ennen meillä oli kansainvälisiä kirjekavereita. Nyt kansainvälisiä kavereita löytyy pelien avulla ja heille lähetetty viesti menee perille sekunneissa, ei viikoissa. Verkossa syntyneet ystävyyssuhteet ovat ihan yhtä aitoja kuin perinteisestikin syntyneet ystävyydet. Niitä ei saa vanhempienkaan väheksyä. Ja kielitaito karttuu yhteisen peli-innostuksen parissa touhutessa.

Muuta huomionarvoista

Suomalaisten nuorten kielitaito yksipuolistuu. Englanti on monille ainoa vieraskieli, jota he opiskelevat ja oppivat puhumaan. Tämä ei välttämättä ole riittävä osaamistaso tulevaisuuden työelämässä ja varsinkin Euroopassa, jossa englannin kielen merkitys tulee vähenemään. This is not good! Mutta keine Sorgen! Vaikka monet pelit julkaistaan ensisijaisesti englanniksi, niin peliyhteisöjä löytyy kaikilla maailman kielillä. Ja koska englannin oppiminen pelien avulla tapahtuu helposti ja tehokkaasti, niin tällöin koulussa voi keskittyä opiskelemaan jotain toista kieltä.

School of Gamingissäkin pidetään kerhoja suomen ja englannin lisäksi ruotsiksi, saameksi, espanjaksi sekä viittomakielellä.

Kesällä 2021 järjestetään School of Gamingin ensimmäiset kansainväliset Minecraft-leirit. Ohjauskielenä on englanti ja leiriläiset tulevat kaikkialta Euroopasta. Käy tutustumassa leiriin tästä. Huhtikuun loppuun asti koodilla “gamerinkesä25” saat 25%:n alennuksen leirin hinnasta.

Tutustu myös meidän englanninkieliseen lauantaikerhoon!

Miksi lapsistamme tulee meitä tyhmempiä?

Ihmisistä on tulossa tyhmempiä. Suomalaisten lasten ja nuorten oppimistulosten syöksykierre on ollut hurjaa. Voiko School of Gamingin reksi tehdä asialle jotain?

Tulevaisuuden koulutus

Tulevaisuuden koulutus tarkoittaa lisääntyvää personointia, ihmisyyden taitojen korostamista ja teknologian jatkuvaa integrointia. Pysymällä ajan tasalla vanhemmat voivat auttaa lapsiaan menestymään muuttuvassa koulutusympäristössä.

Harrastamisen Suomen Mallin kehitysideoita

Reksin kirjoituksen tarkoituksena on kokemukseen perustuen antaa kehitysideoita niin kunnille, kuin ministeriöllekin toiveena ja tavoitteena jatkuvasti kehittyvä harrastamisen malli lasten ja nuorten hyvinvoinnin lisäämiseksi.

Reksi haastatteli ulkosuomalaisen gamerin äitiä

Reksi laittoi postipöllön matkaan kohti Norjaa ja kyseli jo yli kaksi vuotta School of Gamingissä olleen Anna-gamerin äidin mietteitä.

Mitä tapahtui Annan suomen kielen taidolle Minecraft-harrastuksessa?

"Kun Anna aloitti koulun kuuden vanhana huomasin, että vaikka hän puhuu suomea hyvin, hän ei taivuttanut verbejä ja adjektiiveja oikein ja hänellä oli pienempi sanavarasto suomeksi kuin norjaksi.", Anne-Marie kertoo.

Rahalla menestykseen? Varo tällaisia pelimekanismeja

Maksaisitko enemmän menestyksestä vai yllätyksestä? Haluatko pelien opettavan lapsellesi, että menestykseen löytyy oikotie, kun vain vilauttaa korttia tai latoo käteistä tiskiin?

Ulkosuomalaiset lapset ja suomen kielen taito

Ulkosuomalaiset lapset ja suomen kielen taito ovat vanhemmille haastava yhtälö. Olisiko pelit ratkaisu kielitaidon ylläpitämiseen?

School of Gamingin uusi toimintamalli

School of Gamingin uusi toimintamalli esittelyssä. Mukaan pääsee ilmaiseksi, mutta kaiken hyödyn saa irti lukukausimaksun maksamalla.

Liikuttava peli Pokémon Go

Pokémon Go on erityisen liikuttava peli! Suomessa pelaajia on yhteensä kymmeniä tuhansia. Lue miksi se on niin hyvä ja hyödyllinen harrastus!

Pelileiri verkossa vai kesäleiri skutsissa?

Pelileiri verkossa vai kesäleiri skutsissa? Kinkkinen kysymys! Jos School of Gamingin reksiltä kysytään, niin molempi parempi!