Lapsistamme ei tule zombeja – Ruutuaika, peliaika vai ohjattu pelikasvatus?

Mikä toimii? Peliaika, ruutuaika vai ohjattu pelikasvatus? Fanipostin seassa reksille on tullut paljon kyselyjä lasten kokonaisruutuajasta, ennaltamäärätystä peliajasta ja onko hyvä komentaa laittamaan pelit ja pillit pussiin, kun potut on jo lautasella, vai miten homma olisi hyvä hoitaa…

Hyviä kysymyksiä ja oleellisia arjen probleemia, joihin reksiltä saattaa irrota jotain apua. Mutta myös muut ovat asiasta kiinnostuneita aina yliopistojen kätköissä vaeltavia kalpeanaamaisia tutkijoita myöten.

Koulurakennuksemme kirjastossa eräänkin koulupäivän jälkeen istuskellessani ja rentoutuessani kurotin kättäni ohi lahjaksi fanipostissa saamani suklaarasian ja tartuin vuosina 2013-2017 tehtyyn ja vasta julkaistuun tutkimukseen media-ajan vaikutuksesta lasten käyttäytymiseen mittausvälin aikana. Seuranta aloitettiin kyselytutkimuksin lasten ollessa 18kk vanhoja ja sitä jatkettiin 5-vuotiaaksi asti.

Nostan tähän muutaman mielenkiintoisen tuloksen tuosta tutkimuksesta. Eikä tarvitse nyt pelästyä näistä. Lapsista ei ole tulossa zombeja. Pidetään heistä tietenkin huolta, eikä jätetä pelikasvatusta “herran haltuun”, kuten reksin mummo tapasi sanoa.

Tutkimuksen tuloksista selviää, että 95% viisivuotiaista lapsista vietti eri medialaitteiden parissa yli suositellun ajan per päivä. Tutkimuksen, jonka otos oli n. 700 lasta, mukaan lisääntynyt ruutuaika 5-vuotiaiden parissa linkittyi lisääntyneeseen riskiin lapsen saada erinäisiä psykososiaalisia oireita. 18kk:n iässä altistuminen selvästi normaalia pidemmälle ruutuajalle lisäsi riskiä kaverisuhteiden solmimiseen liittyville vaikeuksille 5-vuotiaana 1,59 -kertaisesti

Tutkimuksessa mitattiin siis kaikkien digitaalisten laitteiden ääressä vietetyn ajan vaikutuksia. Huomionarvoista oli, että tutkimuksen mukaan pelien vaikutus tuohon lisääntyneeseen riskiin oli vähäisempi, kuin mitä tv-ohjelmien (tai youtube, yms.) katselulla. Tutkimuksen tekijän lastenpsykiatri Juulia Paavosen mukaan tutkimuksessa pelaamisen ja muun ruutuajan erottaminen tuottikin tämän mielenkiintoisen havainnon: “Pelaaminen tässä iässä ei juurikaan ollut yhteydessä psykososiaalisiin oireisiin. Riskien lisääntyminen tuli nimenomaan muusta ruutuajasta.” Ylekin kirjoitti artikkelin tutkimuksesta.

Vaikka School of Gamingin gamerit ovatkin vanhempia kuin tutkimuksessa, niin ei liene liian hullua olettaa, että pitämällä huolta siitä, että pelaaminen ei lähde lapasesta, turvaamme lastemme hyvinvointia myös aikuisella iällä. Samaan hengenvetoon voisin myös todeta, että luultavasti laadukkaan pelaamisen hyödyt voittavat potentiaaliset haitat moninkertaisesti. Huom! Siis LAADUKKAAN pelaamisen hyödyt.

Ja tästäpä päästään takaisin niihin kysymyksiin, jotka saivat reksin alunperinkin tarttumaan tuohon suklaarasiaan. Eiku, tutkimukseen.

Tein teille tällaisen vertailun, jota ei ole vertaisarvioitu tutkijoiden toimesta yliopistojen tutkimusbunkkereissa. Se perustuu omaan loogiseen päättelyyni ja toimii toivottavasti teille apuna, kun mietitte kuinka parhaiten pitää pelaaminen kontrollissa siellä kotona.

Oikea, juuri Sinun perheellesi sopivin, ratkaisu on luultavasti jokin näiden kombinaatio.

PS. Jos reksin jutut kiinnostaa, niin liity viikottaisen Postia Reksiltä -kirjeen ylpeäksi ja etuoikeutetuksi tilaajaksi!

Kuinka tunnistaa tubettajien ja influenssereiden negatiivinen vaikutus lapsiin?

Kuinka huomata ja estää päällisin puolin harmittomassa mediakanavassa oleva haitallinen sisältö, jonka esittää lapsille jopa idolin asemassa oleva henkilö? Kuinka tunnistaa tubettajien ja influenssereiden negatiivinen vaikutus lapsiin?

Minecraftin avaruuskerhossa opitaan tähtitiedettä ja että kuusta ei löydy juustoa

Minecraftin avaruuskerhossa opitaan tähtitiedettä ja että kuusta ei löydy juustoa. Santeri "Planetaari" Manninen opettaa gamereille tähtitieteellisiä juttuja!

Voiko pelaaminen motivoida lasta liikkumaan?

Tiesitkö, että keskiverto, vapaalla jalalla oleva, saa vähemmän raitista ulkoilmaa kuin keskiverto pallo jalassa oleva ihminen? Kuinka School of Gaming haluaa vapauttaa perheet liikkumattomuuden vankilasta? Voiko pelaaminen motivoida lasta liikkumaan?

Mikä on Roblox ja mitä lapset ja nuoret voivat opetella sen avulla?

School of Gamingin gamer-vanhempia ja gamereitä varsinkin kiinnostaa tietää, että mikä on Roblox ja mitä lapset ja nuoret voivat opetella sen avulla?

Kun tytöt ja pojat harrastavat yhdessä, niin maailmasta tulee parempi

Kun tytöt ja pojat harrastavat yhdessä, niin maailmasta tulee parempi paikka meille kaikille.

Sen seitsemän viihdyttävää ja opettavaista peliä pelattavaksi yhdessä lasten kanssa

Sen seitsemän viihdyttävää ja opettavaista peliä pelattavaksi yhdessä lasten kanssa. Näissä pääset nopeasti alkuun.

Mikä on pelikavereiden vaikutus lapsen tulevaisuuteen?

Kysymys "Mikä on pelikavereiden vaikutus lapsen tulevaisuuteen?" on reksin mielestä vanhempien hyvä ottaa iltapalakeskustelun aiheeksi.

Pelaamisen totaalikielto ei toimi edes totalitarismissa

Kiinassa lapsilla on kuulemma peliongelma. Siksi pelit kielletään eli alan kielellä bännätään. Pelaamisen totaalikielto ei toimi edes totalitarismissa.

Minecraft-kesäleirit ovat kuin interaktiivisia näytelmiä

Minecraft-kesäleirit ovat kuin interaktiivisia näytelmiä. Reksi ja Kanslisti-Niina yhdessä päägedumme Aleksi "Kala" Höylän kanssa olemme laittaneet leirikonseptit uusiksi ja uusia sisältöjä tiikerin lailla tankkiin.

Sommaren är här – Opitaan kieliä pelaamalla

Sommaren är här - Opitaan kieliä pelaamalla. Kielen oppimisen kautta avautuu portit monipuoliseen henkilökohtaiseen kasvuun ja ymmärryksen lisääntymiseen.