6 tapaa miten lapsesi oppii pelaamalla Minecraftia

6 tapaa miten lapsesi oppii pelaamalla Minecraftia

Minecraft yleisesti ottaen on nerokas peli. Mutta miksi Minecraft Education Edition on ylivertainen opetuspeli? Tässä reksin blogissa avataan 6 tapaa miten lapsesi oppii pelaamalla Minecraftia. Ja varsinkin sen Education Edition -versiota.

Ruotsissa osataan! Ilman muuta ja todellakin. Mutta ei anneta kaikkea kunniaa Tukkiholmaan. Sillä siinä, kun Ruotsissa kehitettiin kaupallista liiketoimintaa pelin ympärille, niin suomalaiset Santeri Koiviston johdolla halusivat tietää, että miten sillä parhaiten voitaisiin opettaa lapsia. Erinäisten vaiheiden jälkeen Minecraft Education Edition syntyi suomalaisten ansiosta. Ja sitten koko Minecraftin hotkaisikin eräs Redmondissa sijaitseva pieni puulaaki. Microsoft nimeltään. School of Gaming on muuten Microsoftin Global Training Partner ja Minecraft Education Education Certified Partner.

Mutta se on samantekevää, että kuka, missä ja milloin. Paljon tärkeämpi kysymyssana tässä kohtaan on “miten” ja “miksi”. Miten Minecraft Education Editionia voi parhaiten hyödyntää lasten koulutuksessa ja kasvatuksessa? Ja miksi näin on.

Parhaiten se tapahtuu samanhenkisessä porukassa, osaavan pelikasvattajan johdolla kannustavassa ja turvallisessa ympäristössä. Esimerkiksi School of Gamingin Minecraft-kerhoissa!

Seuraavassa jutun piffi eli avaan 6 tapaa miten lapsesi oppii pelaamalla Minecraftia. Ja erityisesti sen Education Editionia.
1. Mokat tekevät mestarin

Minecraftin ympäristössä on helppo kokeilla ja helppo epäonnistua. Yrityksen ja erehdyksen kautta ihminen tutkitusti oppii tehokkaasti. Minecraft on turvallinen ympäristö mokata. Ja yrittää taas uudelleen.

2. Ei ole yhtä oikeaa ratkaisua

Minecraft ei tarjoa yhtä oikeaa tapaa tehdä asioita. Eikä kahta. Tai kolmea. Mahdollisia ratkaisuja on niin monta kuin on ratkaisijoitakin. Minecraft antaa luovuuden kukkia ja kasvattaa sille vielä siivet matkalla kohti onnistumista.

3. Tehdään jotain millä on merkitystä ja opitaan siinä samalla

Peruskoulun harjoituskirjan tehtävää pakertaessa saattaa oppilaalle joskus hiipiä kuin varkain ajatus mieleen, joka kyseenalaistaa tehtävän tarkoituksenmukaisuuden hänen tulevaisuutensa kannalta. Minecraft Edussa opiskelija saattaa luoda samasta aiheesta paljon käytännönläheisemmän esimerkin, jolla on myös merkitystä sekä kiinnekohtia hänen omaan elämäänsä. Tällöin tehtävänanto on huomattavasti mielekkäämpi, visuaalisempi ja havainnoillisempi. Ja täten merkityksellisempi, mikä tehostaa oppimista.

4. Kokemusperäinen oppiminen

Kumpi olisi mielestäsi motivoivampi tapa oppia esimerkiksi ihmisen verenkiertojärjestelmän toimintaa: Päntätä pelkästään kirjasta vai sukeltaa ihmiskehoon virtuaalisesti ja olla mukana, kun sydän pumppaa verta aorttaan ja sitä kautta koko kehoon. Immersio eli siellä olemisen tuntemus on vahva ja kokemus tuosta jää paremmin mieleen. Muistatko “Olipa kerran elämä” -animaatiosarjan? No, vähän niin kuin se, mutta olisit yksi niistä animaatiohahmoista.

5. Systeemiajattelu

Kokonaisuuksien ymmärtäminen niiden osien kautta on Minecraft EE:n kautta helppoa. Pelissä on mahdollista luoda isoja toimivia kokonaisuuksia ja mallintaa niihin niiden pienet yksityiskohdat. Oppilas pystyy konkreettisesti kokeilemaan miten eri osat vaikuttavat kokonaisuuteen. Pelatessa yhdessä muiden kanssa samassa virtuaalisessa tilassa syntyy parhaimmillaan yhteisöllistä tutkivaa oppimista, jossa tietoa jaetaan, sitä arvioidaan ja esitetään kritiikkiä ja ratkaisuehdotuksia.

6. Empatia ja sosiaalinen tapa edetä

Ja oma suosikkini on se, että peleillä, kuten varsinkin Minecraftin tapaisilla “hiekkalaatikkopeleillä”, on sisäänrakennettuna ominaisuus tuoda ihmisiä yhteen saavuttamaan yhteisiä tavoitteita. Peli palkitsee niitä, jotka ovat kykeneväisiä puhaltamaan yhteen kuutioon, kommunikoimaan positiivisesti, auttamaan toisia ja näin tuomaan lisäarvoa yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi. Siis ennemmin duuoo ku sooloo.
Jos haluat, että lapsesi pääsee osalliseksi tähän herkkuun, niin ilmoita hänet School of Gamingin kerhoihin. Varsinkin meidän “Taitokerhoissa” käytetään hyväksi Minecraft Education Editionia.

Tässä muutama esimerkki kerhoista, joissa käytetään hyväksi Minecraft Education Editionia

Minecraft-kerho kaikille tiedonjanoisille alakoululaisilleKerho tiedonnälkäisille Minecraftin pelaajilleOllaan koodeissa on ohjelmointikerho aloitteleville koodaajille. Oppimisympäristönä on Minecraft-peli.Pulma ja Koukero hakevat Minecraftin pelaajia ratkomaan Soglandia kinkkisimpiä ongelmia

 

Pelaamisen totaalikielto ei toimi edes totalitarismissa

Kiinassa lapsilla on kuulemma peliongelma. Siksi pelit kielletään eli alan kielellä bännätään. Pelaamisen totaalikielto ei toimi edes totalitarismissa.

Minecraft-kesäleirit ovat kuin interaktiivisia näytelmiä

Minecraft-kesäleirit ovat kuin interaktiivisia näytelmiä. Reksi ja Kanslisti-Niina yhdessä päägedumme Aleksi "Kala" Höylän kanssa olemme laittaneet leirikonseptit uusiksi ja uusia sisältöjä tiikerin lailla tankkiin.

Sommaren är här – Opitaan kieliä pelaamalla

Sommaren är här - Opitaan kieliä pelaamalla. Kielen oppimisen kautta avautuu portit monipuoliseen henkilökohtaiseen kasvuun ja ymmärryksen lisääntymiseen.

Lapsistamme ei tule zombeja – Ruutuaika, peliaika vai ohjattu pelikasvatus?

Reksille on tullut paljon kyselyjä lasten kokonaisruutuajasta ja ennaltamäärätystä peliajasta. Mikä on oikea tapa? Ja reksi rientää apuun!

Gamerin ja vanhemman välinen peliturvadiili

Gamerin ja vanhemman välinen peliturvadiili on sopimuspohja, jonka avulla voit parantaa verkkoturvallisuuteen liittyviä asioita perheessäsi.

Mitä ihmettä se School of Gaming oikein tekee?

Ihmetekoja hyvinkin! Saamme lapset oppimaan uusia asioita ilman, että he edes huomaavatkaan sitä. Teemme oppimisesta hauskaa ja motivoivaa.

Viisi ohjetta vanhemmille aiheesta Youtube ja lapset

Reksi ottaa kantaa lasten Youtuben katsomiseen ilman kukkahattuilua tai nipottamista ja antaa viisi ohjetta vanhemmille aiheesta Youtube ja lapset.

Kuinka paljon on liian paljon?

Reksi on saanut postia ja kyselyitä vanhemmilta, että kuinka paljon olisi sopiva määrä antaa lapsen pelata viikossa - "Kuinka paljon on liian paljon?".

Miksi Pre-Esports? Miksi ei esports? 

Miksi Pre-Esports? Miksi ei esports? Esportsin rakenteelliset ongelmat korjattava. On aika tuoda yhteiskunnallinen missio ja vastuu e-urheiluun!

10 syytä miksi pelata joukkueessa eikä yksin

Tässä artikkelissä esitetään 10 syytä miksi pelata joukkueessa eikä yksin. Yhteisöissä on voimaa ja 1+1 on enemmän kuin 2.