6 tapaa miten lapsesi oppii pelaamalla Minecraftia

6 tapaa miten lapsesi oppii pelaamalla Minecraftia

Minecraft yleisesti ottaen on nerokas peli. Mutta miksi Minecraft Education Edition on ylivertainen opetuspeli? Tässä reksin blogissa avataan 6 tapaa miten lapsesi oppii pelaamalla Minecraftia. Ja varsinkin sen Education Edition -versiota.

Ruotsissa osataan! Ilman muuta ja todellakin. Mutta ei anneta kaikkea kunniaa Tukkiholmaan. Sillä siinä, kun Ruotsissa kehitettiin kaupallista liiketoimintaa pelin ympärille, niin suomalaiset Santeri Koiviston johdolla halusivat tietää, että miten sillä parhaiten voitaisiin opettaa lapsia. Erinäisten vaiheiden jälkeen Minecraft Education Edition syntyi suomalaisten ansiosta. Ja sitten koko Minecraftin hotkaisikin eräs Redmondissa sijaitseva pieni puulaaki. Microsoft nimeltään. School of Gaming on muuten Microsoftin Global Training Partner ja Minecraft Education Education Certified Partner.

Mutta se on samantekevää, että kuka, missä ja milloin. Paljon tärkeämpi kysymyssana tässä kohtaan on “miten” ja “miksi”. Miten Minecraft Education Editionia voi parhaiten hyödyntää lasten koulutuksessa ja kasvatuksessa? Ja miksi näin on.

Parhaiten se tapahtuu samanhenkisessä porukassa, osaavan pelikasvattajan johdolla kannustavassa ja turvallisessa ympäristössä. Esimerkiksi School of Gamingin oppitunneilla.

Seuraavassa jutun piffi eli 6 tapaa miten lapsesi oppii pelaamalla Minecraftia. Ja erityisesti sen Education Editionia.
1. Mokat tekevät mestarin

Minecraftin ympäristössä on helppo kokeilla ja helppo epäonnistua. Yrityksen ja erehdyksen kautta ihminen tutkitusti oppii tehokkaasti. Minecraft on turvallinen ympäristö mokata. Ja yrittää taas uudelleen.

2. Ei ole yhtä oikeaa ratkaisua

Minecraft ei tarjoa yhtä oikeaa tapaa tehdä asioita. Eikä kahta. Tai kolmea. Mahdollisia ratkaisuja on niin monta kuin on ratkaisijoitakin. Minecraft antaa luovuuden kukkia ja kasvattaa sille vielä siivet matkalla kohti onnistumista.

3. Tehdään jotain millä on merkitystä ja opitaan siinä samalla

Peruskoulun harjoituskirjan tehtävää pakertaessa saattaa oppilaalle joskus hiipiä kuin varkain ajatus mieleen, joka kyseenalaistaa tehtävän tarkoituksenmukaisuuden hänen tulevaisuutensa kannalta. Minecraft Edussa opiskelija saattaa luoda samasta aiheesta paljon käytännönläheisemmän esimerkin, jolla on myös merkitystä sekä kiinnekohtia hänen omaan elämäänsä. Tällöin tehtävänanto on huomattavasti mielekkäämpi, visuaalisempi ja havainnoillisempi. Ja täten merkityksellisempi, mikä tehostaa oppimista.

4. Kokemusperäinen oppiminen

Kumpi olisi mielestäsi motivoivampi tapa oppia esimerkiksi ihmisen verenkiertojärjestelmän toimintaa: Päntätä pelkästään kirjasta vai sukeltaa ihmiskehoon virtuaalisesti ja olla mukana, kun sydän pumppaa verta aorttaan ja sitä kautta koko kehoon. Immersio eli siellä olemisen tuntemus on vahva ja kokemus tuosta jää paremmin mieleen. Muistatko “Olipa kerran elämä” -animaatiosarjan? No, vähän niin kuin se, mutta olisit yksi niistä animaatiohahmoista.

5. Systeemiajattelu

Kokonaisuuksien ymmärtäminen niiden osien kautta on Minecraft EE:n kautta helppoa. Pelissä on mahdollista luoda isoja toimivia kokonaisuuksia ja mallintaa niihin niiden pienet yksityiskohdat. Oppilas pystyy konkreettisesti kokeilemaan miten eri osat vaikuttavat kokonaisuuteen. Pelatessa yhdessä muiden kanssa samassa virtuaalisessa tilassa syntyy parhaimmillaan yhteisöllistä tutkivaa oppimista, jossa tietoa jaetaan, sitä arvioidaan ja esitetään kritiikkiä ja ratkaisuehdotuksia.

6. Empatia ja sosiaalinen tapa edetä

Ja oma suosikkini on se, että peleillä, kuten varsinkin Minecraftin tapaisilla “hiekkalaatikkopeleillä”, on sisäänrakennettuna ominaisuus tuoda ihmisiä yhteen saavuttamaan yhteisiä tavoitteita. Peli palkitsee niitä, jotka ovat kykeneväisiä puhaltamaan yhteen kuutioon, kommunikoimaan positiivisesti, auttamaan toisia ja näin tuomaan lisäarvoa yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi. Siis ennemmin duuoo ku sooloo.
Jos haluat, että lapsesi pääsee osalliseksi tähän herkkuun, niin ilmoita hänet School of Gamingiin!

 

Reksi haastatteli ulkosuomalaisen gamerin äitiä

Reksi laittoi postipöllön matkaan kohti Norjaa ja kyseli jo yli kaksi vuotta School of Gamingissä olleen Anna-gamerin äidin mietteitä.

Mitä tapahtui Annan suomen kielen taidolle Minecraft-harrastuksessa?

"Kun Anna aloitti koulun kuuden vanhana huomasin, että vaikka hän puhuu suomea hyvin, hän ei taivuttanut verbejä ja adjektiiveja oikein ja hänellä oli pienempi sanavarasto suomeksi kuin norjaksi.", Anne-Marie kertoo.

Rahalla menestykseen? Varo tällaisia pelimekanismeja

Maksaisitko enemmän menestyksestä vai yllätyksestä? Haluatko pelien opettavan lapsellesi, että menestykseen löytyy oikotie, kun vain vilauttaa korttia tai latoo käteistä tiskiin?

Ulkosuomalaiset lapset ja suomen kielen taito

Ulkosuomalaiset lapset ja suomen kielen taito ovat vanhemmille haastava yhtälö. Olisiko pelit ratkaisu kielitaidon ylläpitämiseen?

School of Gamingin uusi toimintamalli

School of Gamingin uusi toimintamalli esittelyssä. Mukaan pääsee ilmaiseksi, mutta kaiken hyödyn saa irti lukukausimaksun maksamalla.

Liikuttava peli Pokémon Go

Pokémon Go on erityisen liikuttava peli! Suomessa pelaajia on yhteensä kymmeniä tuhansia. Lue miksi se on niin hyvä ja hyödyllinen harrastus!

Pelileiri verkossa vai kesäleiri skutsissa?

Pelileiri verkossa vai kesäleiri skutsissa? Kinkkinen kysymys! Jos School of Gamingin reksiltä kysytään, niin molempi parempi!

Pelaaminen on lapsen työtä

Pelaaminen on lapsen työtä. Jatkossa School of Gamingin toiminnassa ihmisyyden taidot ovat yhä enemmän keskiössä ja pidämme siitä huolen, että meidän kaikissa digitaalisissa harrastuksissa annetaan tilaa luovuudelle ja leikille.

Lakkovahti huolehtii lapsista verkossa

Lakkovahti huolehtii lapsista verkossa. Palvelussa pelikasvattajat vahtivat ja huolehtivat lapsista verkossa päivän aikana, jotta vanhemmat voivat huoletta keskittyä töihinsä.

Taloustaidot kehittyvät pelaamisen avulla

Pelaamalla lisää taitoja rahanhallintaan. Mitä hyötyjä pelaamisesta voi saada? Taloustaidot kehittyvät pelaamisen avulla.