6 tapaa miten lapsesi oppii pelaamalla Minecraftia

6 tapaa miten lapsesi oppii pelaamalla Minecraftia

Minecraft yleisesti ottaen on nerokas peli. Mutta miksi Minecraft Education Edition on ylivertainen opetuspeli? Tässä reksin blogissa avataan 6 tapaa miten lapsesi oppii pelaamalla Minecraftia. Ja varsinkin sen Education Edition -versiota.

Ruotsissa osataan! Ilman muuta ja todellakin. Mutta ei anneta kaikkea kunniaa Tukkiholmaan. Sillä siinä, kun Ruotsissa kehitettiin kaupallista liiketoimintaa pelin ympärille, niin suomalaiset Santeri Koiviston johdolla halusivat tietää, että miten sillä parhaiten voitaisiin opettaa lapsia. Erinäisten vaiheiden jälkeen Minecraft Education Edition syntyi suomalaisten ansiosta. Ja sitten koko Minecraftin hotkaisikin eräs Redmondissa sijaitseva pieni puulaaki. Microsoft nimeltään. School of Gaming on muuten Microsoftin Global Training Partner ja Minecraft Education Education Certified Partner.

Mutta se on samantekevää, että kuka, missä ja milloin. Paljon tärkeämpi kysymyssana tässä kohtaan on “miten” ja “miksi”. Miten Minecraft Education Editionia voi parhaiten hyödyntää lasten koulutuksessa ja kasvatuksessa? Ja miksi näin on.

Parhaiten se tapahtuu samanhenkisessä porukassa, osaavan pelikasvattajan johdolla kannustavassa ja turvallisessa ympäristössä. Esimerkiksi School of Gamingin Minecraft-kerhoissa.

Seuraavassa jutun piffi eli 6 tapaa miten lapsesi oppii pelaamalla Minecraftia. Ja erityisesti sen Education Editionia.
1. Mokat tekevät mestarin

Minecraftin ympäristössä on helppo kokeilla ja helppo epäonnistua. Yrityksen ja erehdyksen kautta ihminen tutkitusti oppii tehokkaasti. Minecraft on turvallinen ympäristö mokata. Ja yrittää taas uudelleen.

2. Ei ole yhtä oikeaa ratkaisua

Minecraft ei tarjoa yhtä oikeaa tapaa tehdä asioita. Eikä kahta. Tai kolmea. Mahdollisia ratkaisuja on niin monta kuin on ratkaisijoitakin. Minecraft antaa luovuuden kukkia ja kasvattaa sille vielä siivet matkalla kohti onnistumista.

3. Tehdään jotain millä on merkitystä ja opitaan siinä samalla

Peruskoulun harjoituskirjan tehtävää pakertaessa saattaa oppilaalle joskus hiipiä kuin varkain ajatus mieleen, joka kyseenalaistaa tehtävän tarkoituksenmukaisuuden hänen tulevaisuutensa kannalta. Minecraft Edussa opiskelija saattaa luoda samasta aiheesta paljon käytännönläheisemmän esimerkin, jolla on myös merkitystä sekä kiinnekohtia hänen omaan elämäänsä. Tällöin tehtävänanto on huomattavasti mielekkäämpi, visuaalisempi ja havainnoillisempi. Ja täten merkityksellisempi, mikä tehostaa oppimista.

4. Kokemusperäinen oppiminen

Kumpi olisi mielestäsi motivoivampi tapa oppia esimerkiksi ihmisen verenkiertojärjestelmän toimintaa: Päntätä pelkästään kirjasta vai sukeltaa ihmiskehoon virtuaalisesti ja olla mukana, kun sydän pumppaa verta aorttaan ja sitä kautta koko kehoon. Immersio eli siellä olemisen tuntemus on vahva ja kokemus tuosta jää paremmin mieleen. Muistatko “Olipa kerran elämä” -animaatiosarjan? No, vähän niin kuin se, mutta olisit yksi niistä animaatiohahmoista.

5. Systeemiajattelu

Kokonaisuuksien ymmärtäminen niiden osien kautta on Minecraft EE:n kautta helppoa. Pelissä on mahdollista luoda isoja toimivia kokonaisuuksia ja mallintaa niihin niiden pienet yksityiskohdat. Oppilas pystyy konkreettisesti kokeilemaan miten eri osat vaikuttavat kokonaisuuteen. Pelatessa yhdessä muiden kanssa samassa virtuaalisessa tilassa syntyy parhaimmillaan yhteisöllistä tutkivaa oppimista, jossa tietoa jaetaan, sitä arvioidaan ja esitetään kritiikkiä ja ratkaisuehdotuksia.

6. Empatia ja sosiaalinen tapa edetä

Ja oma suosikkini on se, että peleillä, kuten varsinkin Minecraftin tapaisilla “hiekkalaatikkopeleillä”, on sisäänrakennettuna ominaisuus tuoda ihmisiä yhteen saavuttamaan yhteisiä tavoitteita. Peli palkitsee niitä, jotka ovat kykeneväisiä puhaltamaan yhteen kuutioon, kommunikoimaan positiivisesti, auttamaan toisia ja näin tuomaan lisäarvoa yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi. Siis ennemmin duuoo ku sooloo.
Jos haluat, että lapsesi pääsee osalliseksi tähän herkkuun, niin ilmoita hänet School of Gamingin kerhoihin.

Tässä muutama esimerkki kerhoista, joissa käytetään hyväksi Minecraft Education Editionia:

 

Kuinka tunnistaa tubettajien ja influenssereiden negatiivinen vaikutus lapsiin?

Kuinka huomata ja estää päällisin puolin harmittomassa mediakanavassa oleva haitallinen sisältö, jonka esittää lapsille jopa idolin asemassa oleva henkilö? Kuinka tunnistaa tubettajien ja influenssereiden negatiivinen vaikutus lapsiin?

Minecraftin avaruuskerhossa opitaan tähtitiedettä ja että kuusta ei löydy juustoa

Minecraftin avaruuskerhossa opitaan tähtitiedettä ja että kuusta ei löydy juustoa. Santeri "Planetaari" Manninen opettaa gamereille tähtitieteellisiä juttuja!

Voiko pelaaminen motivoida lasta liikkumaan?

Tiesitkö, että keskiverto, vapaalla jalalla oleva, saa vähemmän raitista ulkoilmaa kuin keskiverto pallo jalassa oleva ihminen? Kuinka School of Gaming haluaa vapauttaa perheet liikkumattomuuden vankilasta? Voiko pelaaminen motivoida lasta liikkumaan?

Mikä on Roblox ja mitä lapset ja nuoret voivat opetella sen avulla?

School of Gamingin gamer-vanhempia ja gamereitä varsinkin kiinnostaa tietää, että mikä on Roblox ja mitä lapset ja nuoret voivat opetella sen avulla?

Kun tytöt ja pojat harrastavat yhdessä, niin maailmasta tulee parempi

Kun tytöt ja pojat harrastavat yhdessä, niin maailmasta tulee parempi paikka meille kaikille.

Sen seitsemän viihdyttävää ja opettavaista peliä pelattavaksi yhdessä lasten kanssa

Sen seitsemän viihdyttävää ja opettavaista peliä pelattavaksi yhdessä lasten kanssa. Näissä pääset nopeasti alkuun.

Mikä on pelikavereiden vaikutus lapsen tulevaisuuteen?

Kysymys "Mikä on pelikavereiden vaikutus lapsen tulevaisuuteen?" on reksin mielestä vanhempien hyvä ottaa iltapalakeskustelun aiheeksi.

Pelaamisen totaalikielto ei toimi edes totalitarismissa

Kiinassa lapsilla on kuulemma peliongelma. Siksi pelit kielletään eli alan kielellä bännätään. Pelaamisen totaalikielto ei toimi edes totalitarismissa.

Minecraft-kesäleirit ovat kuin interaktiivisia näytelmiä

Minecraft-kesäleirit ovat kuin interaktiivisia näytelmiä. Reksi ja Kanslisti-Niina yhdessä päägedumme Aleksi "Kala" Höylän kanssa olemme laittaneet leirikonseptit uusiksi ja uusia sisältöjä tiikerin lailla tankkiin.

Sommaren är här – Opitaan kieliä pelaamalla

Sommaren är här - Opitaan kieliä pelaamalla. Kielen oppimisen kautta avautuu portit monipuoliseen henkilökohtaiseen kasvuun ja ymmärryksen lisääntymiseen.