Viisi ohjetta vanhemmille aiheesta Youtube ja lapset

Viisi ohjetta aiheesta Youtube ja lapset

Reksi sai eräältä vanhemmalta viestiä, jossa tämä oli varsin tuohtunut siitä, että hänen lastensa seuraama suosittu suomalainen pelitubettaja Paqpa näytti erään pelihahmon itsemurhan kanavalleen postaamalla videolla (alkaa kohdasta 9:30). Tämä oli ymmärrettävästi järkyttänyt hänen lapsiaan, jotka olivat odottaneet näkevänsä Paqpan normaalisti hauskoja ja harmittomia videoita. Tässä kirjoituksessa otan asiaan kantaa ilman kukkahattuilua tai nipottamista ja annan viisi ohjetta vanhemmille aiheesta Youtube ja lapset.

Pykälien ja sääntöjen mukaan Paqpa ei tehnyt mitään väärää, sillä Youtuben ikäraja on 13-vuotta ja tuota nuorempien ei pitäisi periaatteessa hänen sisältöjään edes katsella. Mutta kaikki tiedämme miten asia todellisuudessa on. Lapset katsovat Youtubea ja se on täynnä lapsille suunnattua ja heille soveliasta materiaalia. Ja vanhemmat ovat tyytyväisiä, kun lapset ovat edes hetken rauhassa ja hiljaa. Esimerkiksi maailman suosituin Youtube-renkutus “Baby Shark” on kerännyt miljardibiljardin verran katselukertoja ja se on lapsille tehty ja hempeän harmiton. Siis, jos pitää pirullista korvamatoa harmittomana. (VAROITUS! Älä klikkaa Baby Shark -linkkiä, jos et halua viettää loppupäivää kyseistä kappaletta hyräillen)

Paqpan videon tapauksessa voi olla sitä mieltä, että hänen harkintakykynsä on hieman pettänyt tuossa kohdassa. Tai sitten hän ei ole ihan perillä oman seuraajakuntansa demograafisesta jakaumasta. Monien tubettajien hokema “Älä kato, jos et tykkää” on ainakin heidän omasta mielestään pätevä vasta-argumentti, jonka he päästävät ilmoille kritiikkiä kohdatessaan. Vastuuntuntoinen tubettaja ainakin varoittaisi ennakkoon häiritsevän materiaalin esiintymisestä videoillaan, jos tietää, että katselijoiden joukossa on paljon nuoria lapsia.

Loppujen lopuksi vastuu on kuitenkin vanhemmalla eikä Youtuben sisältösääntöjä noudattavalla tubettajalla. On samalla ymmärrettävä, että tubettajan intresseissä on luoda omaa henkilöbrändiään, saada lisää seuraajia ja tykkäyksiä videoilleen. Heillä on tietty kohderyhmänsä, jota he parhaansa mukaan koittavat houkutella ja palvella äärimmäisen kilpaillulla alalla, jotta he voivat myydä omaa ruutuaikaansa pääkohderyhmästä kiinnostuneille mainostajille.  Harva pelitubettaja kokee olevansa samalla lasten “pelikasvattaja”.

Siksipä kokosin tähän muutaman kohdan, jotka jokaisen vanhemman pitäisi sisäistää ennen kuin päästää lapsen Youtuben pariin. Näistä huolehtimalla uskon, että pahimmilta traumoilta säästytään ja lapsesta kasvaa yhteiskuntakelpoinen Youtube-altistumisesta huolimatta.

Valmista lapsesi kohtaamaan haitallista sisältöä

Kerro lapselle, että Youtubessa surffaillessa, ja netissä ylipäätään, hän tulee näkemään sisältöä, jotka tuntuvat oudoilta, pelottavilta ja mielipahaa aiheuttavilta. Kouluikäiset lapset tietävät jo mikä on ns. kiellettyä sisältöä. Heille, ja varsinkin nuoremmille, on kuitenkin hyvä nimetä nämä asiat vielä erikseen ja keskustella niistä. Samalla voi tehdä lapsen kanssa diilin, että mikäli hän kohtaa pelottavia kuvia ja videoita tai kirosanoja ja ikävää puhetta, hän tulee ja kertoo sinulle tästä heti. Lapset voivat pelätä, että heiltä otetaan puhelin tai pädi pois, jos he kertovat häiritsevästä sisällöstä. Voit vakuuttaa lapselle, että näin ei tule käymään. Päinvastoin, se on palkitsemisen arvoinen teko.

Älä jätä lasta tunneiksi yksin Youtuben kanssa

Youtuben algoritmi ehdottaa automaattisesti sisältöä, jonka se olettaa kiinnostavan katsojaa. Se ei ymmärrä katsojan olevan 7-vuotias lapsi. Huonossa lykyssä lapsen katsoma Mikki Hiiren hauska, piirretty seikkailu siirtyy seuraavaksi videoon, jossa Mikiltä irtoaakin pää. Tai joku suosittu tubettaja on alun esimerkin tavoin leikannut videoonsa jonkun potentiaalisesti traumatisoivan klipin tai latelee videolla suustaan tekstiä, joka saa turkkilaisen merimiehenkin korvat punaiseksi. No, eihän kukaan ehdi olemaan varmistamassa jokaista videota etukäteen, mutta suosittelen, että Youtubea katsellaan aikuisten kanssa samoissa tiloissa eikä vintillä komerossa yksin eikä edes kaksin kaverin kanssa.

Ota tavaksi keskustella katsotusta sisällöstä

Ketään ei voi pumpulissa pitää eikä tynnyrissä kasvattaa, joten ennemmin tai myöhemmin lapsen silmien alle löytää tiensä materiaalia, joka häntä askarruttaa, hämmentää, pelottaa tai jopa ahdistaa. Mikäli olet alusta asti ottanut tavaksi kysyä ja keskustella lapsen kanssa hänen katsomastaan sisällöstä, niin mikään kysymyksiä herättävä asia ei jää vaivaamaan lapsen mieltä. Kun lapsi tietää, että näistä asioista on OK keskustella, eikä hämmentävän sisällön näkeminen ole hänen syynsä, niin pienistä asioista ei kasaudu ajan saatossa suurempia ongelmia.

Tunne ne kanavat mitä lapsesi katselee

Youtubessa on paljon upeaa sisältöä (paitsi Baby Shark), jonka parissa voi viihtyä ja oppia uutta. Vaatii hivenen viitseliäisyyttä vanhemmalta sukeltaa maailmaan itsekin ja oppia tuntemaan suosituimmat tubettajat ja kanavat, joita kuitenkin lapsen koulukaverit katsovat ja josta koulussa puhutaan. Vaikka osassa niissä olisikin jossain määrin haitallista sisältöä, niin kieltämällä niiden katsominen kokonaan ei välttämättä ole hyvä asia sekään. Se voi johtaa ulkopuolisuuden tunteeseen, jos on ihan pihalla oman sukupolvensa idoleista. 80- ja 90- luvulla nautittiin suomalaisesta laadukkaasta sketsiviihteestä by Kummeli ja Pulttibois. Ei ne tehneet meistä fiksumpia, josko eivät ihan tärviöllekään vieneet.

Vaihda kanavaa: Youtube Kids

Vaihda kanavaa, jossa voit olla huoletonna. Youtube Kids on lapsille suunnattu palvelu, joka pääsääntöisesti poistaa ylläkuvatut ongelmat. Se on varsinkin kaikista nuoremmille video-entusiasteille sopiva. Vanhempien lasten kanssa ongelmaksi taas tulee juuri se, että parhaat tubettajat ja videot eivät ole sitä kautta saatavilla. Jää sukupolvikokemukset saamatta, kun ei tiedä kuka on Paqpa, HurHur, Lakko tai J0P.


Tässäpä reksin saarnaa tältä erää. Jos tykkäät reksin meiningistä, niin liity Postia Reksiltä -kirjeeseen. Ja kun kerran täällä olet, niin kannattaa ehdottomasti tsekata School of Gamingin pelikasvatuskerhojen lukujärjestys!

Miksi lapsistamme tulee meitä tyhmempiä?

Ihmisistä on tulossa tyhmempiä. Suomalaisten lasten ja nuorten oppimistulosten syöksykierre on ollut hurjaa. Voiko School of Gamingin reksi tehdä asialle jotain?

Tulevaisuuden koulutus

Tulevaisuuden koulutus tarkoittaa lisääntyvää personointia, ihmisyyden taitojen korostamista ja teknologian jatkuvaa integrointia. Pysymällä ajan tasalla vanhemmat voivat auttaa lapsiaan menestymään muuttuvassa koulutusympäristössä.

Harrastamisen Suomen Mallin kehitysideoita

Reksin kirjoituksen tarkoituksena on kokemukseen perustuen antaa kehitysideoita niin kunnille, kuin ministeriöllekin toiveena ja tavoitteena jatkuvasti kehittyvä harrastamisen malli lasten ja nuorten hyvinvoinnin lisäämiseksi.

Reksi haastatteli ulkosuomalaisen gamerin äitiä

Reksi laittoi postipöllön matkaan kohti Norjaa ja kyseli jo yli kaksi vuotta School of Gamingissä olleen Anna-gamerin äidin mietteitä.

Mitä tapahtui Annan suomen kielen taidolle Minecraft-harrastuksessa?

"Kun Anna aloitti koulun kuuden vanhana huomasin, että vaikka hän puhuu suomea hyvin, hän ei taivuttanut verbejä ja adjektiiveja oikein ja hänellä oli pienempi sanavarasto suomeksi kuin norjaksi.", Anne-Marie kertoo.

Rahalla menestykseen? Varo tällaisia pelimekanismeja

Maksaisitko enemmän menestyksestä vai yllätyksestä? Haluatko pelien opettavan lapsellesi, että menestykseen löytyy oikotie, kun vain vilauttaa korttia tai latoo käteistä tiskiin?

Ulkosuomalaiset lapset ja suomen kielen taito

Ulkosuomalaiset lapset ja suomen kielen taito ovat vanhemmille haastava yhtälö. Olisiko pelit ratkaisu kielitaidon ylläpitämiseen?

School of Gamingin uusi toimintamalli

School of Gamingin uusi toimintamalli esittelyssä. Mukaan pääsee ilmaiseksi, mutta kaiken hyödyn saa irti lukukausimaksun maksamalla.

Liikuttava peli Pokémon Go

Pokémon Go on erityisen liikuttava peli! Suomessa pelaajia on yhteensä kymmeniä tuhansia. Lue miksi se on niin hyvä ja hyödyllinen harrastus!

Pelileiri verkossa vai kesäleiri skutsissa?

Pelileiri verkossa vai kesäleiri skutsissa? Kinkkinen kysymys! Jos School of Gamingin reksiltä kysytään, niin molempi parempi!