Kuinka paljon on liian paljon?

Kuinka paljon on liian paljon

Reksi on saanut postia ja kyselyitä vanhemmilta, että kuinka paljon olisi sopiva määrä antaa lapsen pelata viikossa – “Kuinka paljon on liian paljon?”.

Valitettavasti tähän ei mitään yksiselitteistä vastausta ole olemassa. Ei edes reksi voi Soglandiasta käsin mahtikäskyllään määrätä, että juuri teidän perheessä 2 tuntia ja 15 minuuttia riittää ja sen jälkeen haravoidaan hampaat ja mennään nukkumaan.

Kysytään mieluummin “Mitä pelataan?” & “Kenen kanssa?”

Siksipä käännänkin kysymyksen siihen, että tärkeämpää on määritellä yhdessä paremmin se, että mitä pelataan ja kenen kanssa. Näin voisin olla myös paremmin avuksi juuri sinulle. Sillä tiedän, että perhearjen keskellä ajan ottaminen sille, että tutustuisi miljooniin eri peleihin ja pelityyppeihin, ei kuulosta vanhemmalle ensikuulemalta laadukkaalta ajankäytöltä. Se onkin mun homma. Siis huoli pois: Reksi is here 4 U!

Laitamme tänne SOG:n kirjastoon pelivinkkejä ja lisää alkaa tulla kiihtyvällä tahdilla. Soglandian koulurakennuksen kellariin olemme rakentaneet gedu(*) Aleksi “kala” Höylän kanssa peliarvostelunurkan, josta peliarvosteluja tehtaillaan. Tuo “Kalan pelitiski” -nurkkaus digitalisoidaan meidän webbisivuillemme tuhattaituri Kanslisti-Niinan toimesta tämän kuun aikana. Mietin samalla itse niitä kriteerejä ja kasvatuksellisia kulmia millä eri pelejä ryhtymme arvioimaan. Saa myös antaa fiidbäkkiä, että mikä teistä olisi tärkeä tieto, kun jotain peliä perkataan Kalan pelitiskillä.

* gedu = game educator = pelikasvattaja

Laadukas ja positiivinen pelaaminen

Olen mainostanut olevani positiivisen pelaamisen lähettiläs, mutta samaan hönkäykseen voisi lisätä sanan laadukas pelaaminen. Vain laadukkaasti vietetystä peliajasta seuraa pitkällä aikavälillä jotain positiivista.

Jos haluat, että lapsesi pelaa laadukkaasti, on sinun otettava selvää, että mitä pelejä kännykkään tai koneelle kannattaa ladata. Ja tässä voin olla avuksi.

On otettava huomioon ainakin seuraavia asioita (ja nämä tullaan mainitsemaan tulevissa peliarvosteluissa):

  • Yksin pelaaminen vs. yhdessä pelaaminen
  • Kasvatuksellinen ja koulutuksellinen anti
  • Sisällön sopivuus
  • Pelin ansaintalogiikka

Miksi ansaintalogiikka on tärkeä tieto? Yksi hyvä reksin antama nyrkkisääntö mobiilipeleihin liittyen on se, että jos peli on ilmainen, niin se on luultavasti rakennettu siten, että edetäkseen on peliin upotettava rahaa ns. mikromaksuilla ennemmin tai myöhemmin. Pelimekanismi näissä peleissä on myös ärsyttävästi ihmismieltä koukuttava.

Esimerkkinä vaikka se HayDay, joka on teemaltaan oikein kiva ja lampaat ja possut ovat söpöjä, niin laadukasta pelaamista se ei silti ole. Siinä menee aika, ja lopulta myös rahat, hukkaan. Ja haluatko oikeasti opettaa lapsellesi periaatteen, että ei tarvitse rehkiä ja pähkäillä, vaan rahaa (eikä edes omaa!) vilauttamalla oikotie aukeaa ja ongelmista selviää siten näppärästi?

Yksin pelaaminen ei ole välttämättä huono asia ollenkaan. Joskus oma seura on parasta seuraa. Mutta yhdessä pelaamisessa on myös hyviä puolia. Jos peliä voi pelata vaikka yhdessä perheen kanssa, niin siitä voi syntyä teidän oma juttu, joka tuo perhettä yhteen ja rakentaa positiivisia muistoja. Jos sitä taas pelataan joukkueena verkossa, niin tästä voi koitua valtavasti hyödyllisiä asioita lapselle. Jos ja kun se tehdään oikeanlaisessa peliseurassa. Tiedä kenen kanssa lapsesi pelaa, onkin reksin eräs hokema. Yhteisössä pelaamisesta kirjoitin muuten pamfletin aiemmin koulun kirjastoon.

Kaikkien pelien ei tarvitse olla suoranaisesti koulutuksellisia tai kasvatuksellisia. Parhaat pelit reksin mielestä ovat kuitenkin sellaisia, jotka opettavaisuutensa lisäksi ovat viihdyttäviä, hauskoja ja miksei myös vähän koukuttavan lumoavia.

Pelejä saa tietenkin pelata ihan vain viihtyäkseen ilman pelikasvatuksellista kulmaa. Mutta olethan tarkka siinä, että jos huomaat, että lapsesi oirehtii “ragettamalla” eli riehumalla hävitessään, käyttää huonoa kieltä pelatessaan tai on surullinen tai vaitonainen pelaamisen jälkeen, niin tällöin olisi syytä vaihtaa peliä ja peliseuraa.

Muita pelikasvatusvinkkejä olen koonnut pariin postaukseen tänne koulun kirjastoon, jos et ole vielä käynyt tsekkaamassa:

Miksi lapsistamme tulee meitä tyhmempiä?

Ihmisistä on tulossa tyhmempiä. Suomalaisten lasten ja nuorten oppimistulosten syöksykierre on ollut hurjaa. Voiko School of Gamingin reksi tehdä asialle jotain?

Tulevaisuuden koulutus

Tulevaisuuden koulutus tarkoittaa lisääntyvää personointia, ihmisyyden taitojen korostamista ja teknologian jatkuvaa integrointia. Pysymällä ajan tasalla vanhemmat voivat auttaa lapsiaan menestymään muuttuvassa koulutusympäristössä.

Harrastamisen Suomen Mallin kehitysideoita

Reksin kirjoituksen tarkoituksena on kokemukseen perustuen antaa kehitysideoita niin kunnille, kuin ministeriöllekin toiveena ja tavoitteena jatkuvasti kehittyvä harrastamisen malli lasten ja nuorten hyvinvoinnin lisäämiseksi.

Reksi haastatteli ulkosuomalaisen gamerin äitiä

Reksi laittoi postipöllön matkaan kohti Norjaa ja kyseli jo yli kaksi vuotta School of Gamingissä olleen Anna-gamerin äidin mietteitä.

Mitä tapahtui Annan suomen kielen taidolle Minecraft-harrastuksessa?

"Kun Anna aloitti koulun kuuden vanhana huomasin, että vaikka hän puhuu suomea hyvin, hän ei taivuttanut verbejä ja adjektiiveja oikein ja hänellä oli pienempi sanavarasto suomeksi kuin norjaksi.", Anne-Marie kertoo.

Rahalla menestykseen? Varo tällaisia pelimekanismeja

Maksaisitko enemmän menestyksestä vai yllätyksestä? Haluatko pelien opettavan lapsellesi, että menestykseen löytyy oikotie, kun vain vilauttaa korttia tai latoo käteistä tiskiin?

Ulkosuomalaiset lapset ja suomen kielen taito

Ulkosuomalaiset lapset ja suomen kielen taito ovat vanhemmille haastava yhtälö. Olisiko pelit ratkaisu kielitaidon ylläpitämiseen?

School of Gamingin uusi toimintamalli

School of Gamingin uusi toimintamalli esittelyssä. Mukaan pääsee ilmaiseksi, mutta kaiken hyödyn saa irti lukukausimaksun maksamalla.

Liikuttava peli Pokémon Go

Pokémon Go on erityisen liikuttava peli! Suomessa pelaajia on yhteensä kymmeniä tuhansia. Lue miksi se on niin hyvä ja hyödyllinen harrastus!

Pelileiri verkossa vai kesäleiri skutsissa?

Pelileiri verkossa vai kesäleiri skutsissa? Kinkkinen kysymys! Jos School of Gamingin reksiltä kysytään, niin molempi parempi!