Kuinka paljon on liian paljon?

Kuinka paljon on liian paljon

Reksi on saanut postia ja kyselyitä vanhemmilta, että kuinka paljon olisi sopiva määrä antaa lapsen pelata viikossa – “Kuinka paljon on liian paljon?”.

Valitettavasti tähän ei mitään yksiselitteistä vastausta ole olemassa. Ei edes reksi voi Soglandiasta käsin mahtikäskyllään määrätä, että juuri teidän perheessä 2 tuntia ja 15 minuuttia riittää ja sen jälkeen haravoidaan hampaat ja mennään nukkumaan.

Kysytään mieluummin “Mitä pelataan?” & “Kenen kanssa?”

Siksipä käännänkin kysymyksen siihen, että tärkeämpää on määritellä yhdessä paremmin se, että mitä pelataan ja kenen kanssa. Näin voisin olla myös paremmin avuksi juuri sinulle. Sillä tiedän, että perhearjen keskellä ajan ottaminen sille, että tutustuisi miljooniin eri peleihin ja pelityyppeihin, ei kuulosta vanhemmalle ensikuulemalta laadukkaalta ajankäytöltä. Se onkin mun homma. Siis huoli pois: Reksi is here 4 U!

Laitamme tänne SOG:n kirjastoon pelivinkkejä ja lisää alkaa tulla kiihtyvällä tahdilla. Soglandian koulurakennuksen kellariin olemme rakentaneet gedu(*) Aleksi “kala” Höylän kanssa peliarvostelunurkan, josta peliarvosteluja tehtaillaan. Tuo “Kalan pelitiski” -nurkkaus digitalisoidaan meidän webbisivuillemme tuhattaituri Kanslisti-Niinan toimesta tämän kuun aikana. Mietin samalla itse niitä kriteerejä ja kasvatuksellisia kulmia millä eri pelejä ryhtymme arvioimaan. Saa myös antaa fiidbäkkiä, että mikä teistä olisi tärkeä tieto, kun jotain peliä perkataan Kalan pelitiskillä.

* gedu = game educator = pelikasvattaja

Laadukas ja positiivinen pelaaminen

Olen mainostanut olevani positiivisen pelaamisen lähettiläs, mutta samaan hönkäykseen voisi lisätä sanan laadukas pelaaminen. Vain laadukkaasti vietetystä peliajasta seuraa pitkällä aikavälillä jotain positiivista.

Jos haluat, että lapsesi pelaa laadukkaasti, on sinun otettava selvää, että mitä pelejä kännykkään tai koneelle kannattaa ladata. Ja tässä voin olla avuksi.

On otettava huomioon ainakin seuraavia asioita (ja nämä tullaan mainitsemaan tulevissa peliarvosteluissa):

  • Yksin pelaaminen vs. yhdessä pelaaminen
  • Kasvatuksellinen ja koulutuksellinen anti
  • Sisällön sopivuus
  • Pelin ansaintalogiikka

Miksi ansaintalogiikka on tärkeä tieto? Yksi hyvä reksin antama nyrkkisääntö mobiilipeleihin liittyen on se, että jos peli on ilmainen, niin se on luultavasti rakennettu siten, että edetäkseen on peliin upotettava rahaa ns. mikromaksuilla ennemmin tai myöhemmin. Pelimekanismi näissä peleissä on myös ärsyttävästi ihmismieltä koukuttava.

Esimerkkinä vaikka se HayDay, joka on teemaltaan oikein kiva ja lampaat ja possut ovat söpöjä, niin laadukasta pelaamista se ei silti ole. Siinä menee aika, ja lopulta myös rahat, hukkaan. Ja haluatko oikeasti opettaa lapsellesi periaatteen, että ei tarvitse rehkiä ja pähkäillä, vaan rahaa (eikä edes omaa!) vilauttamalla oikotie aukeaa ja ongelmista selviää siten näppärästi?

Yksin pelaaminen ei ole välttämättä huono asia ollenkaan. Joskus oma seura on parasta seuraa. Mutta yhdessä pelaamisessa on myös hyviä puolia. Jos peliä voi pelata vaikka yhdessä perheen kanssa, niin siitä voi syntyä teidän oma juttu, joka tuo perhettä yhteen ja rakentaa positiivisia muistoja. Jos sitä taas pelataan joukkueena verkossa, niin tästä voi koitua valtavasti hyödyllisiä asioita lapselle. Jos ja kun se tehdään oikeanlaisessa peliseurassa. Tiedä kenen kanssa lapsesi pelaa, onkin reksin eräs hokema. Yhteisössä pelaamisesta kirjoitin muuten pamfletin aiemmin koulun kirjastoon.

Kaikkien pelien ei tarvitse olla suoranaisesti koulutuksellisia tai kasvatuksellisia. Parhaat pelit reksin mielestä ovat kuitenkin sellaisia, jotka opettavaisuutensa lisäksi ovat viihdyttäviä, hauskoja ja miksei myös vähän koukuttavan lumoavia.

Pelejä saa tietenkin pelata ihan vain viihtyäkseen ilman pelikasvatuksellista kulmaa. Mutta olethan tarkka siinä, että jos huomaat, että lapsesi oirehtii “ragettamalla” eli riehumalla hävitessään, käyttää huonoa kieltä pelatessaan tai on surullinen tai vaitonainen pelaamisen jälkeen, niin tällöin olisi syytä vaihtaa peliä ja peliseuraa.

Muita pelikasvatusvinkkejä olen koonnut pariin postaukseen tänne koulun kirjastoon, jos et ole vielä käynyt tsekkaamassa:

Sen seitsemän viihdyttävää ja opettavaista peliä pelattavaksi yhdessä lasten kanssa

Sen seitsemän viihdyttävää ja opettavaista peliä pelattavaksi yhdessä lasten kanssa. Näissä pääset nopeasti alkuun.

Mikä on pelikavereiden vaikutus lapsen tulevaisuuteen?

Kysymys "Mikä on pelikavereiden vaikutus lapsen tulevaisuuteen?" on reksin mielestä vanhempien hyvä ottaa iltapalakeskustelun aiheeksi.

Pelaamisen totaalikielto ei toimi edes totalitarismissa

Kiinassa lapsilla on kuulemma peliongelma. Siksi pelit kielletään eli alan kielellä bännätään. Pelaamisen totaalikielto ei toimi edes totalitarismissa.

Minecraft-kesäleirit ovat kuin interaktiivisia näytelmiä

Minecraft-kesäleirit ovat kuin interaktiivisia näytelmiä. Reksi ja Kanslisti-Niina yhdessä päägedumme Aleksi "Kala" Höylän kanssa olemme laittaneet leirikonseptit uusiksi ja uusia sisältöjä tiikerin lailla tankkiin.

Sommaren är här – Opitaan kieliä pelaamalla

Sommaren är här - Opitaan kieliä pelaamalla. Kielen oppimisen kautta avautuu portit monipuoliseen henkilökohtaiseen kasvuun ja ymmärryksen lisääntymiseen.

Lapsistamme ei tule zombeja – Ruutuaika, peliaika vai ohjattu pelikasvatus?

Reksille on tullut paljon kyselyjä lasten kokonaisruutuajasta ja ennaltamäärätystä peliajasta. Mikä on oikea tapa? Ja reksi rientää apuun!

6 tapaa miten lapsesi oppii pelaamalla Minecraftia

Miksi Minecraft Education Edition on ylivertainen opetuspeli? Tässä reksin blogissa avataan 6 tapaa miten lapsesi oppii pelaamalla Minecraftia.

Gamerin ja vanhemman välinen peliturvadiili

Gamerin ja vanhemman välinen peliturvadiili on sopimuspohja, jonka avulla voit parantaa verkkoturvallisuuteen liittyviä asioita perheessäsi.

Mitä ihmettä se School of Gaming oikein tekee?

Ihmetekoja hyvinkin! Saamme lapset oppimaan uusia asioita ilman, että he edes huomaavatkaan sitä. Teemme oppimisesta hauskaa ja motivoivaa.

Viisi ohjetta vanhemmille aiheesta Youtube ja lapset

Reksi ottaa kantaa lasten Youtuben katsomiseen ilman kukkahattuilua tai nipottamista ja antaa viisi ohjetta vanhemmille aiheesta Youtube ja lapset.