5+5 – Pelikasvatusvinkkejä vanhemmille osa 2/2

5+5 Pelikasvatusvinkkejä vanhemmille osa2

Reksin “5+5 – Pelikasvatusvinkkejä vanhemmille osa 2/2”, jotta pelaamisesta saataisiin positiivinen voima perheissä. Olemalla itse pro-aktiivinen pelaamisen suhteen voi ennaltaehkäistä monta negatiivista pelaamiseen liittyvää ilmiötä. Kaikki vanhemmat varmasti valitsevat ensimmäisen vaihtoehdon, jos heiltä kysytään, että haluavatko he heidän lapsensa peleihin käyttämän ajan menevän hänen hyödykseen vai hänen haitakseen.

Mutta kuinka moni hoksaa kysyä itseltään tuon kysymyksen ennen kuin pelaamisesta tulee negatiivisia kokemuksia lapselle itselleen tai se aiheuttaa konflikteja perheen sisällä? Ja mistä saada apua ongelmatilanteissa ja tietoa positiivisesta ja laadukkaasta pelaamisesta?

School of Gaming on positiivisen pelaamisen puolestapuhuja ja valmiina apuun! Meidän tarkoituksena on järjestää vanhempien avuksi kasvattavaa, kouluttavaa ja kehittävää toimintaa lapsille verkossa sekä luoda turvallinen tila heidän harrastaa laadukasta pelaamista yhdessä toisten samanhenkisten lasten kanssa.

Lue tästä aikaisemmat tipsit: “5+5 – Pelikasvatusvinkkejä vanhemmille osa 1/2“. Seuraavaksi esiintymisvuorossa vinkit kutosesta kymppiin.


6. OTA SELVÄÄ PELISEURASTA

Erityisen tärkeää on kiinnittää huomiota peliseuraan ja pelien chateissä tapahtuvaan viestintään. Kenen kanssa pelataan ja millaista kommunikaatio pelaajien välillä on? Jos peliseura on täysin tuntematonta, huomattavasti vanhempaa tai kokeneempaa, voi se aiheuttaa liikaa stressiä ja suorituspaineita. Tällöin myös käytetty kieli voi olla liian rankkaa ja aiheuttaa huonoja kokemuksia, vaikkei suoranaista häirintää tai kiusaamista esiintyisikään.

7. VAIHDA AJATUKSIA PELAAMISESTA MUIDEN VANHEMPIEN KANSSA

Pelikasvatuksesta kiinnostuneena vanhempana on hyvä muistaa, että kaikkea ei tarvitse oppia kerralla. Anna itsellesi oikeus edetä pienin askelin. Kannattaa jutella muiden vanhempien kanssa ja kysyä, millaisia pelisääntöjä he ovat kokeilleet ja mitkä niistä ovat toimineet hyvin. Muiden vinkkejä voi poimia ja kokeilla, ja tarvittaessa muuttaa niitä omaan perhearkeen sopivammiksi. 

Hyvä tilaisuuden tähän saa, jos liittyy meidän koko perheen pelikerhoon eli “Minecraft for Dummies, Mommies and Kids“. Se sopii hyvin perheille, joissa lapsi on ilmoittanut ensimmäistä kertaa kiinnostusta pelaamiseen ja vanhemmat ovat vähän hukassa asian suhteen.

8. TEE PELAAMISESTA OPPIMISTA TUKEVAA TOIMINTAA

Miksi rajoittaa jotain sellaista, joka tukee lapsen kehitystä? Pelaaminen voi olla oppimista tukevaa toimintaa. Jos osaa valita tarkoin pelit mitä pelataan, niin ei-laadukkaat ja addiktoivat pelit jäävät lataamatta. Esimerkiksi Minecraftin ja Minecraft Education Editionin avulla lapsi voi opetella ohjelmointia, luonnontieteitä tai vaikka arkkitehtuuria. Assassin’s Creed Discovery -pelin avulla voi sukeltaa millimetrin tarkasti mallinnettuun historian havinaan. Historia alkaa kummasti kiinnostamaan eri tavalla! Suomalaislapsille ilmaisen GraphoGamen mobiilipelin avulla voi oppia englantia. 

School of Gamingin iltapäiväkerhoissa ja taitokerhoissa pelaaminen nimenomaan tukee oppimista. Learning by Gaming ompi mottomme. Tutustu tarjontaamme tällä samaisella sivustolla.

9. KANNUSTA, ÄLÄ LANNISTA

Pelaaminen on hyvä tapa pitää yhteyttä kavereihin ja ylläpitää sosiaalisia suhteita. Tämän päivän verkkopelit ovat pitkälti joukkuepelejä, joissa korostuvat yhdessä toimiminen, vuorovaikutustaidot ja yhteinen hauskanpito. Pelien ja pelaamisen vähätteleminen tuntuu lapsesta pahalta. Samoin tunne, että hän pelatessaan tekee jotain pahaa tai kiellettyä. Kun tunnet itse pelikulttuuria paremmin, voit ohjata lapsesi innostusta oikeaan suuntaan, kohti laadukasta pelaamista. Parhaimmillaan laadukas pelaaminen kehittää lastasi monipuolisesti, parantaa hänen itsetuntoa, luo tärkeitä verkostoja ja avaa ovia tulevaisuuden maailmaan. 

10. LIITY “POSTIA REKSILTÄ” -KIRJEEN TILAAJAKSI JA TILAA PELIKASVATTAJAN ABC-KIRIA

Haha, no tietenkin. Reksi kertoo uusimmat vinkit ja vanhimmat puujalkaiset pelimuistot Commadore 64:n ajoilta. Jonnet ei muista, mutta meillä vanhemmilla vielä muisti sen verran pelaa, että tiedetään, että kuusnepa ja amiga500 olivat parhaita pelikoneita ikinä. Voit liittyä “Postia reksiltä” -kirjeeseen siitä ärsyttävästä ponnahdusikkunasta pääsivuilla tai sitten tilaamalla sähköpostiisi Pelikasvattajan ABC -Kirian.


Kiitos, kun luit! Jos sinulla herää kysymyksiä, niin rohkeasti vain pöllöpostia reksille. Hän vastaa joutuisasti. Yhteystiedot löytyvät sivun vasemmasta ylänurkasta.

Sen seitsemän viihdyttävää ja opettavaista peliä pelattavaksi yhdessä lasten kanssa

Sen seitsemän viihdyttävää ja opettavaista peliä pelattavaksi yhdessä lasten kanssa. Näissä pääset nopeasti alkuun.

Mikä on pelikavereiden vaikutus lapsen tulevaisuuteen?

Kysymys "Mikä on pelikavereiden vaikutus lapsen tulevaisuuteen?" on reksin mielestä vanhempien hyvä ottaa iltapalakeskustelun aiheeksi.

Pelaamisen totaalikielto ei toimi edes totalitarismissa

Kiinassa lapsilla on kuulemma peliongelma. Siksi pelit kielletään eli alan kielellä bännätään. Pelaamisen totaalikielto ei toimi edes totalitarismissa.

Minecraft-kesäleirit ovat kuin interaktiivisia näytelmiä

Minecraft-kesäleirit ovat kuin interaktiivisia näytelmiä. Reksi ja Kanslisti-Niina yhdessä päägedumme Aleksi "Kala" Höylän kanssa olemme laittaneet leirikonseptit uusiksi ja uusia sisältöjä tiikerin lailla tankkiin.

Sommaren är här – Opitaan kieliä pelaamalla

Sommaren är här - Opitaan kieliä pelaamalla. Kielen oppimisen kautta avautuu portit monipuoliseen henkilökohtaiseen kasvuun ja ymmärryksen lisääntymiseen.

Lapsistamme ei tule zombeja – Ruutuaika, peliaika vai ohjattu pelikasvatus?

Reksille on tullut paljon kyselyjä lasten kokonaisruutuajasta ja ennaltamäärätystä peliajasta. Mikä on oikea tapa? Ja reksi rientää apuun!

6 tapaa miten lapsesi oppii pelaamalla Minecraftia

Miksi Minecraft Education Edition on ylivertainen opetuspeli? Tässä reksin blogissa avataan 6 tapaa miten lapsesi oppii pelaamalla Minecraftia.

Gamerin ja vanhemman välinen peliturvadiili

Gamerin ja vanhemman välinen peliturvadiili on sopimuspohja, jonka avulla voit parantaa verkkoturvallisuuteen liittyviä asioita perheessäsi.

Mitä ihmettä se School of Gaming oikein tekee?

Ihmetekoja hyvinkin! Saamme lapset oppimaan uusia asioita ilman, että he edes huomaavatkaan sitä. Teemme oppimisesta hauskaa ja motivoivaa.

Viisi ohjetta vanhemmille aiheesta Youtube ja lapset

Reksi ottaa kantaa lasten Youtuben katsomiseen ilman kukkahattuilua tai nipottamista ja antaa viisi ohjetta vanhemmille aiheesta Youtube ja lapset.