5+5 – Pelikasvatusvinkkejä vanhemmille osa 2/2

5+5 Pelikasvatusvinkkejä vanhemmille osa2

Reksin “5+5 – Pelikasvatusvinkkejä vanhemmille osa 2/2”, jotta pelaamisesta saataisiin positiivinen voima perheissä. Olemalla itse pro-aktiivinen pelaamisen suhteen voi ennaltaehkäistä monta negatiivista pelaamiseen liittyvää ilmiötä. Kaikki vanhemmat varmasti valitsevat ensimmäisen vaihtoehdon, jos heiltä kysytään, että haluavatko he heidän lapsensa peleihin käyttämän ajan menevän hänen hyödykseen vai hänen haitakseen.

Mutta kuinka moni hoksaa kysyä itseltään tuon kysymyksen ennen kuin pelaamisesta tulee negatiivisia kokemuksia lapselle itselleen tai se aiheuttaa konflikteja perheen sisällä? Ja mistä saada apua ongelmatilanteissa ja tietoa positiivisesta ja laadukkaasta pelaamisesta?

School of Gaming on positiivisen pelaamisen puolestapuhuja ja valmiina apuun! Meidän tarkoituksena on järjestää vanhempien avuksi kasvattavaa, kouluttavaa ja kehittävää toimintaa lapsille verkossa sekä luoda turvallinen tila heidän harrastaa laadukasta pelaamista yhdessä toisten samanhenkisten lasten kanssa.

Lue tästä aikaisemmat tipsit: “5+5 – Pelikasvatusvinkkejä vanhemmille osa 1/2“. Seuraavaksi esiintymisvuorossa vinkit kutosesta kymppiin.


6. OTA SELVÄÄ PELISEURASTA

Erityisen tärkeää on kiinnittää huomiota peliseuraan ja pelien chateissä tapahtuvaan viestintään. Kenen kanssa pelataan ja millaista kommunikaatio pelaajien välillä on? Jos peliseura on täysin tuntematonta, huomattavasti vanhempaa tai kokeneempaa, voi se aiheuttaa liikaa stressiä ja suorituspaineita. Tällöin myös käytetty kieli voi olla liian rankkaa ja aiheuttaa huonoja kokemuksia, vaikkei suoranaista häirintää tai kiusaamista esiintyisikään.

7. VAIHDA AJATUKSIA PELAAMISESTA MUIDEN VANHEMPIEN KANSSA

Pelikasvatuksesta kiinnostuneena vanhempana on hyvä muistaa, että kaikkea ei tarvitse oppia kerralla. Anna itsellesi oikeus edetä pienin askelin. Kannattaa jutella muiden vanhempien kanssa ja kysyä, millaisia pelisääntöjä he ovat kokeilleet ja mitkä niistä ovat toimineet hyvin. Muiden vinkkejä voi poimia ja kokeilla, ja tarvittaessa muuttaa niitä omaan perhearkeen sopivammiksi. 

Hyvä tilaisuuden tähän saa, jos liittyy meidän koko perheen pelikerhoon eli “Minecraft for Dummies, Mommies and Kids“. Se sopii hyvin perheille, joissa lapsi on ilmoittanut ensimmäistä kertaa kiinnostusta pelaamiseen ja vanhemmat ovat vähän hukassa asian suhteen.

8. TEE PELAAMISESTA OPPIMISTA TUKEVAA TOIMINTAA

Miksi rajoittaa jotain sellaista, joka tukee lapsen kehitystä? Pelaaminen voi olla oppimista tukevaa toimintaa. Jos osaa valita tarkoin pelit mitä pelataan, niin ei-laadukkaat ja addiktoivat pelit jäävät lataamatta. Esimerkiksi Minecraftin ja Minecraft Education Editionin avulla lapsi voi opetella ohjelmointia, luonnontieteitä tai vaikka arkkitehtuuria. Assassin’s Creed Discovery -pelin avulla voi sukeltaa millimetrin tarkasti mallinnettuun historian havinaan. Historia alkaa kummasti kiinnostamaan eri tavalla! Suomalaislapsille ilmaisen GraphoGamen mobiilipelin avulla voi oppia englantia. 

School of Gamingin iltapäiväkerhoissa ja taitokerhoissa pelaaminen nimenomaan tukee oppimista. Learning by Gaming ompi mottomme. Tutustu tarjontaamme tällä samaisella sivustolla.

9. KANNUSTA, ÄLÄ LANNISTA

Pelaaminen on hyvä tapa pitää yhteyttä kavereihin ja ylläpitää sosiaalisia suhteita. Tämän päivän verkkopelit ovat pitkälti joukkuepelejä, joissa korostuvat yhdessä toimiminen, vuorovaikutustaidot ja yhteinen hauskanpito. Pelien ja pelaamisen vähätteleminen tuntuu lapsesta pahalta. Samoin tunne, että hän pelatessaan tekee jotain pahaa tai kiellettyä. Kun tunnet itse pelikulttuuria paremmin, voit ohjata lapsesi innostusta oikeaan suuntaan, kohti laadukasta pelaamista. Parhaimmillaan laadukas pelaaminen kehittää lastasi monipuolisesti, parantaa hänen itsetuntoa, luo tärkeitä verkostoja ja avaa ovia tulevaisuuden maailmaan. 

10. LIITY “POSTIA REKSILTÄ” -KIRJEEN TILAAJAKSI JA TILAA PELIKASVATTAJAN ABC-KIRIA

Haha, no tietenkin. Reksi kertoo uusimmat vinkit ja vanhimmat puujalkaiset pelimuistot Commadore 64:n ajoilta. Jonnet ei muista, mutta meillä vanhemmilla vielä muisti sen verran pelaa, että tiedetään, että kuusnepa ja amiga500 olivat parhaita pelikoneita ikinä. Voit liittyä “Postia reksiltä” -kirjeeseen siitä ärsyttävästä ponnahdusikkunasta pääsivuilla tai sitten tilaamalla sähköpostiisi Pelikasvattajan ABC -Kirian.


Kiitos, kun luit! Jos sinulla herää kysymyksiä, niin rohkeasti vain pöllöpostia reksille. Hän vastaa joutuisasti. Yhteystiedot löytyvät sivun vasemmasta ylänurkasta.

Miksi lapsistamme tulee meitä tyhmempiä?

Ihmisistä on tulossa tyhmempiä. Suomalaisten lasten ja nuorten oppimistulosten syöksykierre on ollut hurjaa. Voiko School of Gamingin reksi tehdä asialle jotain?

Tulevaisuuden koulutus

Tulevaisuuden koulutus tarkoittaa lisääntyvää personointia, ihmisyyden taitojen korostamista ja teknologian jatkuvaa integrointia. Pysymällä ajan tasalla vanhemmat voivat auttaa lapsiaan menestymään muuttuvassa koulutusympäristössä.

Harrastamisen Suomen Mallin kehitysideoita

Reksin kirjoituksen tarkoituksena on kokemukseen perustuen antaa kehitysideoita niin kunnille, kuin ministeriöllekin toiveena ja tavoitteena jatkuvasti kehittyvä harrastamisen malli lasten ja nuorten hyvinvoinnin lisäämiseksi.

Reksi haastatteli ulkosuomalaisen gamerin äitiä

Reksi laittoi postipöllön matkaan kohti Norjaa ja kyseli jo yli kaksi vuotta School of Gamingissä olleen Anna-gamerin äidin mietteitä.

Mitä tapahtui Annan suomen kielen taidolle Minecraft-harrastuksessa?

"Kun Anna aloitti koulun kuuden vanhana huomasin, että vaikka hän puhuu suomea hyvin, hän ei taivuttanut verbejä ja adjektiiveja oikein ja hänellä oli pienempi sanavarasto suomeksi kuin norjaksi.", Anne-Marie kertoo.

Rahalla menestykseen? Varo tällaisia pelimekanismeja

Maksaisitko enemmän menestyksestä vai yllätyksestä? Haluatko pelien opettavan lapsellesi, että menestykseen löytyy oikotie, kun vain vilauttaa korttia tai latoo käteistä tiskiin?

Ulkosuomalaiset lapset ja suomen kielen taito

Ulkosuomalaiset lapset ja suomen kielen taito ovat vanhemmille haastava yhtälö. Olisiko pelit ratkaisu kielitaidon ylläpitämiseen?

School of Gamingin uusi toimintamalli

School of Gamingin uusi toimintamalli esittelyssä. Mukaan pääsee ilmaiseksi, mutta kaiken hyödyn saa irti lukukausimaksun maksamalla.

Liikuttava peli Pokémon Go

Pokémon Go on erityisen liikuttava peli! Suomessa pelaajia on yhteensä kymmeniä tuhansia. Lue miksi se on niin hyvä ja hyödyllinen harrastus!

Pelileiri verkossa vai kesäleiri skutsissa?

Pelileiri verkossa vai kesäleiri skutsissa? Kinkkinen kysymys! Jos School of Gamingin reksiltä kysytään, niin molempi parempi!