Uusi blogisarja: Pelivinkkejä vanhemmille

Pelivinkkejä vanhemmille

Uusi blogisarja: Pelivinkkejä vanhemmille

Oletko joskus katsonut elokuvaa, joka on saanut sinut itkemään? Tai ainakin jonkinlaisen tunnekuohun valtaan? Entä saako jokin kappale tietyn artistin esittämänä sinun sisälläsi aina emotionaalisen myrskyn aikaiseksi? Onko sinulla olemassa top5- tai top10-lista omista kaikkien aikojen suosikkileffoista tai -biiseistä? 

Veikkaan, että tuohon kysymystulvaan jokainen vastasi ainakin jossakin kohden myöntävästi, mikäli lukijoitteni joukossa ei ole käveleviä betonilohkareita tai kivipaaseja. Elokuvat ja musiikki ovat meille kaikille niin tärkeitä, että olisi hankala kuvitella elämää ilman niitä. Samalla ne ovat yksi maailman suurimmista teollisuuden aloista.

Kenellekään ei liene enää yllätys myöskään se, kuinka suurta liiketoimintaa pelien tekeminen ja julkaiseminen on. Mutta aika monelle vanhemmalle herättää jonkin verran hämmästystä, että myös “aikuiset ihmiset” saattavat suhtautua hyvin intohimoisesti peleihin ja peleihin liittyvään kulttuuriin.

Pelien suhteen elämme maailmassa vielä sellaista aikaa, jossa suurin osa yhteiskunnasta ei osaa suhtautua peleihin ja pelaamiseen samoin kuten he suhtautuvat elokuviin tai musiikkiin. Pelaaminen, kuten kaikki nuorisoa aikojen saatossa innostaneet asiat lukemisesta rock-musiikkiin, on joutunut menemään jonkinlaisen yhteiskunnallisen hyväksyntäputken läpi, joka alkaa tuomitsemisesta, ylenkatsonnasta ja paheksunnasta päättyen valtavirtaistamiseen ja “normaaliuteen” kaikilla yhteiskunnan tasoilla. Pelit ja pelaaminen ovat tuon yhteiskunnallisen hyväksynnän kaarella jo mielestämme voiton puolella, mutta vielä riittää töitä, että koko pelikulttuuri pääsee putkesta valtavirtavaloon.

Tämän Pelivinkkejä vanhemmille blogisarjan tavoite on kiihdyttää pelikulttuurin valtavirtaistamisen vauhtia ja työntää pelejä ja pelaamista tuossa yhteiskunnan hyväksyntäputkessa eteenpäin. 

Pelivinkkejä vanhemmille blogisarja tuo varsinkin lasten pelaamisesta kiinnostuneille vanhemmille lisää informaatiota pelikulttuurista ja koittaa auttaa heitä ymmärtämään paremmin lastensa innostusta ja kiinnostusta pelejä kohtaan. Samalla voimme suositella hyviä pelejä, joita vanhemmat voivat pelata yhdessä lasten kanssa. Blogisarjan uusista julkaisuista kerrotaa aina viikottaisessa “Postia reksiltä” -kirjeessä, johon kannattaa ilmoittautua. 

Pelivinkeistä vastaa Aleksi “Kala” Höylä, joka on School of Gamingin pelikasvattaja ja pelikasvatuskouluttaja. Kalan oma tausta on todella monipuolinen ja hän on toiminut nuorten kanssa erilaisissa ympäristöissä, kuten lasten teatterissa, kunnallisessa nuorisotyössä sekä esimerkiksi klovnina huvipuistossa. 

“Nuorten kanssa työskennellessä kokee itsensäkin nuoreksi. Heiltä saa intoa ja energiaa. On upeaa saada esimerkiksi hieman sulkeutunut nuori kokeilemaan ja ideoimaan uutta yhdessä muiden kanssa. Tunnen olevani unelmatyöpaikassani ja olen mielestäni hyvä työssäni nuorten kanssa, ja siinä auttaa varmasti luottamustaherättävä ja kannustava perusluonteeni.”

Muista teksteistä vastaa Mikko “Reksi” Perälä, joka on School of Gamingin reksi. Reksin tausta on vähintäänkin monenkirjava ja hän on aikaisemmin toiminut muun muassa teknologian parissa startup-yrittäjänä. Aikoinaan, kun hän lähti opiskelemaan tietotekniikan diplomi-insinööriksi, niin hänellä oli unelmana päästä tekemään pelejä ja työskentelemään pelialalla. Nyt yli 20 vuotta myöhemmin ympyrä vihdoin sulkeutuu ja hän on päässyt työskentelemään pelien ja pelaamisen pariin.

En voisi olla iloisempi, kun olen päässyt School of Gamingin kautta vihdoin työskentelemään pelaamisen ja pelikulttuurin pariin. Välillä sydämeni on vuotanut verta, kun olen huomannut julkisuudessa negatiivisia ja väheksyviä kommentteja peleistä ja pelaajista. Myönnän, että paljon alalla on kehitettävääkin ja negatiivisia lieveilmiöitä löytyy. Nyt voin kuitenkin itse olla luomassa positiivista pelaamisen kulttuuria ja kertoa siitä sekä laadukkaasta pelaamisesta myös vanhemmille, jotta nykyajan lapset voisivat olla ylpeitä peliharrastuksestaan ja vanhemmat pelaavista lapsistaan.

Siirry tästä Pelivinkkejä Vanhemmille -blogisarjan ensimmäiseen kirjoitukseen “Pelit ja tunnetaidot – Suru ja Menetys“.

Miksi lapsistamme tulee meitä tyhmempiä?

Ihmisistä on tulossa tyhmempiä. Suomalaisten lasten ja nuorten oppimistulosten syöksykierre on ollut hurjaa. Voiko School of Gamingin reksi tehdä asialle jotain?

Tulevaisuuden koulutus

Tulevaisuuden koulutus tarkoittaa lisääntyvää personointia, ihmisyyden taitojen korostamista ja teknologian jatkuvaa integrointia. Pysymällä ajan tasalla vanhemmat voivat auttaa lapsiaan menestymään muuttuvassa koulutusympäristössä.

Harrastamisen Suomen Mallin kehitysideoita

Reksin kirjoituksen tarkoituksena on kokemukseen perustuen antaa kehitysideoita niin kunnille, kuin ministeriöllekin toiveena ja tavoitteena jatkuvasti kehittyvä harrastamisen malli lasten ja nuorten hyvinvoinnin lisäämiseksi.

Reksi haastatteli ulkosuomalaisen gamerin äitiä

Reksi laittoi postipöllön matkaan kohti Norjaa ja kyseli jo yli kaksi vuotta School of Gamingissä olleen Anna-gamerin äidin mietteitä.

Mitä tapahtui Annan suomen kielen taidolle Minecraft-harrastuksessa?

"Kun Anna aloitti koulun kuuden vanhana huomasin, että vaikka hän puhuu suomea hyvin, hän ei taivuttanut verbejä ja adjektiiveja oikein ja hänellä oli pienempi sanavarasto suomeksi kuin norjaksi.", Anne-Marie kertoo.

Rahalla menestykseen? Varo tällaisia pelimekanismeja

Maksaisitko enemmän menestyksestä vai yllätyksestä? Haluatko pelien opettavan lapsellesi, että menestykseen löytyy oikotie, kun vain vilauttaa korttia tai latoo käteistä tiskiin?

Ulkosuomalaiset lapset ja suomen kielen taito

Ulkosuomalaiset lapset ja suomen kielen taito ovat vanhemmille haastava yhtälö. Olisiko pelit ratkaisu kielitaidon ylläpitämiseen?

School of Gamingin uusi toimintamalli

School of Gamingin uusi toimintamalli esittelyssä. Mukaan pääsee ilmaiseksi, mutta kaiken hyödyn saa irti lukukausimaksun maksamalla.

Liikuttava peli Pokémon Go

Pokémon Go on erityisen liikuttava peli! Suomessa pelaajia on yhteensä kymmeniä tuhansia. Lue miksi se on niin hyvä ja hyödyllinen harrastus!

Pelileiri verkossa vai kesäleiri skutsissa?

Pelileiri verkossa vai kesäleiri skutsissa? Kinkkinen kysymys! Jos School of Gamingin reksiltä kysytään, niin molempi parempi!