Uusi blogisarja: Pelivinkkejä vanhemmille

Pelivinkkejä vanhemmille

Uusi blogisarja: Pelivinkkejä vanhemmille

Oletko joskus katsonut elokuvaa, joka on saanut sinut itkemään? Tai ainakin jonkinlaisen tunnekuohun valtaan? Entä saako jokin kappale tietyn artistin esittämänä sinun sisälläsi aina emotionaalisen myrskyn aikaiseksi? Onko sinulla olemassa top5- tai top10-lista omista kaikkien aikojen suosikkileffoista tai -biiseistä? 

Veikkaan, että tuohon kysymystulvaan jokainen vastasi ainakin jossakin kohden myöntävästi, mikäli lukijoitteni joukossa ei ole käveleviä betonilohkareita tai kivipaaseja. Elokuvat ja musiikki ovat meille kaikille niin tärkeitä, että olisi hankala kuvitella elämää ilman niitä. Samalla ne ovat yksi maailman suurimmista teollisuuden aloista.

Kenellekään ei liene enää yllätys myöskään se, kuinka suurta liiketoimintaa pelien tekeminen ja julkaiseminen on. Mutta aika monelle vanhemmalle herättää jonkin verran hämmästystä, että myös “aikuiset ihmiset” saattavat suhtautua hyvin intohimoisesti peleihin ja peleihin liittyvään kulttuuriin.

Pelien suhteen elämme maailmassa vielä sellaista aikaa, jossa suurin osa yhteiskunnasta ei osaa suhtautua peleihin ja pelaamiseen samoin kuten he suhtautuvat elokuviin tai musiikkiin. Pelaaminen, kuten kaikki nuorisoa aikojen saatossa innostaneet asiat lukemisesta rock-musiikkiin, on joutunut menemään jonkinlaisen yhteiskunnallisen hyväksyntäputken läpi, joka alkaa tuomitsemisesta, ylenkatsonnasta ja paheksunnasta päättyen valtavirtaistamiseen ja “normaaliuteen” kaikilla yhteiskunnan tasoilla. Pelit ja pelaaminen ovat tuon yhteiskunnallisen hyväksynnän kaarella jo mielestämme voiton puolella, mutta vielä riittää töitä, että koko pelikulttuuri pääsee putkesta valtavirtavaloon.

Tämän Pelivinkkejä vanhemmille blogisarjan tavoite on kiihdyttää pelikulttuurin valtavirtaistamisen vauhtia ja työntää pelejä ja pelaamista tuossa yhteiskunnan hyväksyntäputkessa eteenpäin. 

Pelivinkkejä vanhemmille blogisarja tuo varsinkin lasten pelaamisesta kiinnostuneille vanhemmille lisää informaatiota pelikulttuurista ja koittaa auttaa heitä ymmärtämään paremmin lastensa innostusta ja kiinnostusta pelejä kohtaan. Samalla voimme suositella hyviä pelejä, joita vanhemmat voivat pelata yhdessä lasten kanssa. Blogisarjan uusista julkaisuista kerrotaa aina viikottaisessa “Postia reksiltä” -kirjeessä, johon kannattaa ilmoittautua. 

Pelivinkeistä vastaa Aleksi “Kala” Höylä, joka on School of Gamingin pelikasvattaja ja pelikasvatuskouluttaja. Kalan oma tausta on todella monipuolinen ja hän on toiminut nuorten kanssa erilaisissa ympäristöissä, kuten lasten teatterissa, kunnallisessa nuorisotyössä sekä esimerkiksi klovnina huvipuistossa. 

“Nuorten kanssa työskennellessä kokee itsensäkin nuoreksi. Heiltä saa intoa ja energiaa. On upeaa saada esimerkiksi hieman sulkeutunut nuori kokeilemaan ja ideoimaan uutta yhdessä muiden kanssa. Tunnen olevani unelmatyöpaikassani ja olen mielestäni hyvä työssäni nuorten kanssa, ja siinä auttaa varmasti luottamustaherättävä ja kannustava perusluonteeni.”

Muista teksteistä vastaa Mikko “Reksi” Perälä, joka on School of Gamingin reksi. Reksin tausta on vähintäänkin monenkirjava ja hän on aikaisemmin toiminut muun muassa teknologian parissa startup-yrittäjänä. Aikoinaan, kun hän lähti opiskelemaan tietotekniikan diplomi-insinööriksi, niin hänellä oli unelmana päästä tekemään pelejä ja työskentelemään pelialalla. Nyt yli 20 vuotta myöhemmin ympyrä vihdoin sulkeutuu ja hän on päässyt työskentelemään pelien ja pelaamisen pariin.

En voisi olla iloisempi, kun olen päässyt School of Gamingin kautta vihdoin työskentelemään pelaamisen ja pelikulttuurin pariin. Välillä sydämeni on vuotanut verta, kun olen huomannut julkisuudessa negatiivisia ja väheksyviä kommentteja peleistä ja pelaajista. Myönnän, että paljon alalla on kehitettävääkin ja negatiivisia lieveilmiöitä löytyy. Nyt voin kuitenkin itse olla luomassa positiivista pelaamisen kulttuuria ja kertoa siitä sekä laadukkaasta pelaamisesta myös vanhemmille, jotta nykyajan lapset voisivat olla ylpeitä peliharrastuksestaan ja vanhemmat pelaavista lapsistaan.

Siirry tästä Pelivinkkejä Vanhemmille -blogisarjan ensimmäiseen kirjoitukseen “Pelit ja tunnetaidot – Suru ja Menetys“.

Sen seitsemän viihdyttävää ja opettavaista peliä pelattavaksi yhdessä lasten kanssa

Sen seitsemän viihdyttävää ja opettavaista peliä pelattavaksi yhdessä lasten kanssa. Näissä pääset nopeasti alkuun.

Mikä on pelikavereiden vaikutus lapsen tulevaisuuteen?

Kysymys "Mikä on pelikavereiden vaikutus lapsen tulevaisuuteen?" on reksin mielestä vanhempien hyvä ottaa iltapalakeskustelun aiheeksi.

Pelaamisen totaalikielto ei toimi edes totalitarismissa

Kiinassa lapsilla on kuulemma peliongelma. Siksi pelit kielletään eli alan kielellä bännätään. Pelaamisen totaalikielto ei toimi edes totalitarismissa.

Minecraft-kesäleirit ovat kuin interaktiivisia näytelmiä

Minecraft-kesäleirit ovat kuin interaktiivisia näytelmiä. Reksi ja Kanslisti-Niina yhdessä päägedumme Aleksi "Kala" Höylän kanssa olemme laittaneet leirikonseptit uusiksi ja uusia sisältöjä tiikerin lailla tankkiin.

Sommaren är här – Opitaan kieliä pelaamalla

Sommaren är här - Opitaan kieliä pelaamalla. Kielen oppimisen kautta avautuu portit monipuoliseen henkilökohtaiseen kasvuun ja ymmärryksen lisääntymiseen.

Lapsistamme ei tule zombeja – Ruutuaika, peliaika vai ohjattu pelikasvatus?

Reksille on tullut paljon kyselyjä lasten kokonaisruutuajasta ja ennaltamäärätystä peliajasta. Mikä on oikea tapa? Ja reksi rientää apuun!

6 tapaa miten lapsesi oppii pelaamalla Minecraftia

Miksi Minecraft Education Edition on ylivertainen opetuspeli? Tässä reksin blogissa avataan 6 tapaa miten lapsesi oppii pelaamalla Minecraftia.

Gamerin ja vanhemman välinen peliturvadiili

Gamerin ja vanhemman välinen peliturvadiili on sopimuspohja, jonka avulla voit parantaa verkkoturvallisuuteen liittyviä asioita perheessäsi.

Mitä ihmettä se School of Gaming oikein tekee?

Ihmetekoja hyvinkin! Saamme lapset oppimaan uusia asioita ilman, että he edes huomaavatkaan sitä. Teemme oppimisesta hauskaa ja motivoivaa.

Viisi ohjetta vanhemmille aiheesta Youtube ja lapset

Reksi ottaa kantaa lasten Youtuben katsomiseen ilman kukkahattuilua tai nipottamista ja antaa viisi ohjetta vanhemmille aiheesta Youtube ja lapset.