Pelivinkkejä vanhemmille: Pelit ja tunnetaidot – Suru ja menetys

Pelivinkkejä vanhemmille

Pelivinkkejä vanhemmille: Pelit ja tunnetaidot – Suru ja menetys

Monet lapset joutuvat valitettavan aikaisin elämässään kokemaan menetyksen tuoman hämmennyksen ja surun. Esimerkiksi rakkaan vaarin tai mummin liian aikainen kuolema saattaa lapset meille aikuisillekin vaikeiden asioiden eteen. Yhtälailla lapselle rakkaan lemmikin poismeno saa pienen mielen pohtimaan suuria asioita, joihin ei välttämättä osaa löytää ilman apua vastauksia. Siksi halusimme blogisarjassamme “Pelivinkkejä vanhemmille: Pelit ja tunnetaidot – suru ja menetys” suositella vanhemmille sopivia pelejä auttamaan lapsia vaikeiden tuntemusten ja tunteiden käsittelyssä.

Miten käsitellä surua ja menetystä, kun sellaista kohtaa elämässään ensimmäisen kerran? Ei meillä aikuisillakaan ole läheskään aina oikeita sanoja tai tapoja käsitellä kuolemaan tai menetykseen liittyviä tunteita. Voisivatko pelit olla apuna, kun elämä on tuottanut surua ja tuskaa? 

Meidän mielestämme kyllä voi. School of Gamingin Aleksi “Kala” Höylä on auttanut Reksiä nostamaan muutamia sopivia pelejä ylös omasta, lähes pohjattomasta, pelipakistaan, jotka voivat olla suureksi avuksi ja hyödyksi niin lapsille, kuin vanhemmillekin silloin, kun elämä tuo kohdalle surua ja menetystä. Pelejä suositellaan pelattavaksi yhdessä, jolloin kysymykset, jotka pelin aikana heräävät, voidaan käsitellä samalla hetkellä ja niistä voidaan keskustella. Pelit ovat englanninkielisiä, joten pientä käännöstyötä yhdessä pelaaminen vaatii ainakin nuorimmille.

Ori and the Blind Forest1. Pelivinkki vanhemmille: Ori and the Blind Forest

Kalan ensimmäinen pelisuositus on Ori and the Blind Forest. Pelissä pieni henkiolento Ori lähtee selvittämään miksi ympäröivä metsä kärsii ja on kuolemassa. Uskomattoman kaunis seikkailu on pelikokemuksena koskettava ja tuo pelaajan pohdittavaksi teemoja, jotka liittyvät luonnon kunnioittamiseen, ystävän menetykseen ja lähimmäisenrakkauteen. Pelimekaniikka on hiottu huippuunsa, ja vaikka vaikeustaso voi välillä pienimmille haastava, niin yhdessä vanhemman kanssa Orin seikkailusta saa varmasti hienon kokemuksen.

Apart of Me2. Pelivinkki vanhemmille: Apart of me

Toinen vinkki on ilmainen mobiilipeli Apart of Me. Pelissä on muutettu tutkitut surunvalinnan neuvontatekniikat maagiseksi maailmaksi, joka on pelaajan vapaasti käytettävissä ja löytyy aina kännykästä, kun sitä tarvitaan. Englanninkielisessä mobiilipelissä pelaajat tutkivat saarta, jossa he voivat kuulla tarinoita muilta nuorilta, jotka tietävät millaista on menettää joku, jota rakastaa. Pelissä voi opetella mindfullness-tekniikoita, ja tavoite on, että pelaaja alkaa hyväksyä oman surun tunteensa ja toteuttaa tehtäviä oikeassa elämässä. Esimerkiksi kerätä valokuvia surun kohteesta. Surun asiantuntijoiden ja surevien nuorten suunnittelema Apart of Me on visuaalisesti hieno maailma ja turvallinen tila sureville nuorille aina, kun he sitä tarvitsevat.

Spiritfarer3. Pelivinkki vanhemmille: Spiritfarer

Kolmas vinkitys on peli nimeltä Spiritfarer. Se on visuaalisesti upea peli, jota lapsi voi pelata yhdessä vanhempiensa kanssa. Peli opettaa tunteiden hallintaa ja menetyksen käsittelyä. Pelissä voi harjoitella myös resurssienhallintaa, englantia, silmä-käsi-koordinaatiota sekä luovuutta. Aihe on raskas, mutta tapa käsitellä sitä on oivallinen ja lämmin. Pelissä voi halata muita hahmoja <3. Spiritfarer ei tosin ole ilmaispeli (hinta n. 25€), mutta ehdottomasti vinkkaamisen arvoinen.

Tsekkaa myös taustajuttu “Pelivinkkejä vanhemmille blogisarjasta“.

 


Pelivinkkejä vanhemmille blogisarjasta:

Pelivinkkejä vanhemmille blogisarja tuo varsinkin lasten pelaamisesta kiinnostuneille vanhemmille lisää informaatiota pelikulttuurista ja koittaa auttaa heitä ymmärtämään paremmin lastensa innostusta ja kiinnostusta pelejä kohtaan. Samalla voimme suositella hyviä pelejä, joita vanhemmat voivat pelata yhdessä lasten kanssa. Blogisarjan uusista julkaisuista kerrotaa aina viikottaisessa “Postia reksiltä” -kirjeessä, johon kannattaa ilmoittautua.

Pelivinkeistä vastaa Aleksi “Kala” Höylä, joka on School of Gamingin pelikasvattaja ja pelikasvatuskouluttaja. Kalan oma tausta on todella monipuolinen ja hän on toiminut nuorten kanssa erilaisissa ympäristöissä, kuten lasten teatterissa, kunnallisessa nuorisotyössä sekä esimerkiksi klovnina huvipuistossa.

Nuorten kanssa työskennellessä kokee itsensäkin nuoreksi. Heiltä saa intoa ja energiaa. On upeaa saada esimerkiksi hieman sulkeutunut nuori kokeilemaan ja ideoimaan uutta yhdessä muiden kanssa. Tunnen olevani unelmatyöpaikassani ja olen mielestäni hyvä työssäni nuorten kanssa, ja siinä auttaa varmasti luottamustaherättävä ja kannustava perusluonteeni.

Muista teksteistä vastaa Mikko “Reksi” Perälä, joka on School of Gamingin reksi. Reksin tausta on vähintäänkin monenkirjava ja hän on aikaisemmin toiminut muun muassa teknologian parissa startup-yrittäjänä. Aikoinaan, kun hän lähti opiskelemaan tietotekniikan diplomi-insinööriksi, niin hänellä oli unelmana päästä tekemään pelejä ja työskentelemään pelialalla. Nyt yli 20 vuotta myöhemmin ympyrä vihdoin sulkeutuu ja hän on päässyt työskentelemään pelien ja pelaamisen pariin.

En voisi olla iloisempi, kun olen päässyt School of Gamingin kautta vihdoin työskentelemään pelaamisen ja pelikulttuurin pariin. Välillä sydämeni on vuotanut verta, kun olen huomannut julkisuudessa negatiivisia ja väheksyviä kommentteja peleistä ja pelaajista. Myönnän, että paljon alalla on kehitettävääkin ja negatiivisia lieveilmiöitä löytyy. Nyt voin kuitenkin itse olla luomassa positiivista pelaamisen kulttuuria ja kertoa siitä sekä laadukkaasta pelaamisesta myös vanhemmille, jotta nykyajan lapset voisivat olla ylpeitä peliharrastuksestaan ja vanhemmat pelaavista lapsistaan.

Miksi lapsistamme tulee meitä tyhmempiä?

Ihmisistä on tulossa tyhmempiä. Suomalaisten lasten ja nuorten oppimistulosten syöksykierre on ollut hurjaa. Voiko School of Gamingin reksi tehdä asialle jotain?

Tulevaisuuden koulutus

Tulevaisuuden koulutus tarkoittaa lisääntyvää personointia, ihmisyyden taitojen korostamista ja teknologian jatkuvaa integrointia. Pysymällä ajan tasalla vanhemmat voivat auttaa lapsiaan menestymään muuttuvassa koulutusympäristössä.

Harrastamisen Suomen Mallin kehitysideoita

Reksin kirjoituksen tarkoituksena on kokemukseen perustuen antaa kehitysideoita niin kunnille, kuin ministeriöllekin toiveena ja tavoitteena jatkuvasti kehittyvä harrastamisen malli lasten ja nuorten hyvinvoinnin lisäämiseksi.

Reksi haastatteli ulkosuomalaisen gamerin äitiä

Reksi laittoi postipöllön matkaan kohti Norjaa ja kyseli jo yli kaksi vuotta School of Gamingissä olleen Anna-gamerin äidin mietteitä.

Mitä tapahtui Annan suomen kielen taidolle Minecraft-harrastuksessa?

"Kun Anna aloitti koulun kuuden vanhana huomasin, että vaikka hän puhuu suomea hyvin, hän ei taivuttanut verbejä ja adjektiiveja oikein ja hänellä oli pienempi sanavarasto suomeksi kuin norjaksi.", Anne-Marie kertoo.

Rahalla menestykseen? Varo tällaisia pelimekanismeja

Maksaisitko enemmän menestyksestä vai yllätyksestä? Haluatko pelien opettavan lapsellesi, että menestykseen löytyy oikotie, kun vain vilauttaa korttia tai latoo käteistä tiskiin?

Ulkosuomalaiset lapset ja suomen kielen taito

Ulkosuomalaiset lapset ja suomen kielen taito ovat vanhemmille haastava yhtälö. Olisiko pelit ratkaisu kielitaidon ylläpitämiseen?

School of Gamingin uusi toimintamalli

School of Gamingin uusi toimintamalli esittelyssä. Mukaan pääsee ilmaiseksi, mutta kaiken hyödyn saa irti lukukausimaksun maksamalla.

Liikuttava peli Pokémon Go

Pokémon Go on erityisen liikuttava peli! Suomessa pelaajia on yhteensä kymmeniä tuhansia. Lue miksi se on niin hyvä ja hyödyllinen harrastus!

Pelileiri verkossa vai kesäleiri skutsissa?

Pelileiri verkossa vai kesäleiri skutsissa? Kinkkinen kysymys! Jos School of Gamingin reksiltä kysytään, niin molempi parempi!