Pelivinkkejä vanhemmille: Pelit ja tunnetaidot – Suru ja menetys

Pelivinkkejä vanhemmille

Pelivinkkejä vanhemmille: Pelit ja tunnetaidot – Suru ja menetys

Monet lapset joutuvat valitettavan aikaisin elämässään kokemaan menetyksen tuoman hämmennyksen ja surun. Esimerkiksi rakkaan vaarin tai mummin liian aikainen kuolema saattaa lapset meille aikuisillekin vaikeiden asioiden eteen. Yhtälailla lapselle rakkaan lemmikin poismeno saa pienen mielen pohtimaan suuria asioita, joihin ei välttämättä osaa löytää ilman apua vastauksia. Siksi halusimme blogisarjassamme “Pelivinkkejä vanhemmille: Pelit ja tunnetaidot – suru ja menetys” suositella vanhemmille sopivia pelejä auttamaan lapsia vaikeiden tuntemusten ja tunteiden käsittelyssä.

Miten käsitellä surua ja menetystä, kun sellaista kohtaa elämässään ensimmäisen kerran? Ei meillä aikuisillakaan ole läheskään aina oikeita sanoja tai tapoja käsitellä kuolemaan tai menetykseen liittyviä tunteita. Voisivatko pelit olla apuna, kun elämä on tuottanut surua ja tuskaa? 

Meidän mielestämme kyllä voi. School of Gamingin Aleksi “Kala” Höylä on auttanut Reksiä nostamaan muutamia sopivia pelejä ylös omasta, lähes pohjattomasta, pelipakistaan, jotka voivat olla suureksi avuksi ja hyödyksi niin lapsille, kuin vanhemmillekin silloin, kun elämä tuo kohdalle surua ja menetystä. Pelejä suositellaan pelattavaksi yhdessä, jolloin kysymykset, jotka pelin aikana heräävät, voidaan käsitellä samalla hetkellä ja niistä voidaan keskustella. Pelit ovat englanninkielisiä, joten pientä käännöstyötä yhdessä pelaaminen vaatii ainakin nuorimmille.

Ori and the Blind Forest1. Pelivinkki vanhemmille: Ori and the Blind Forest

Kalan ensimmäinen pelisuositus on Ori and the Blind Forest. Pelissä pieni henkiolento Ori lähtee selvittämään miksi ympäröivä metsä kärsii ja on kuolemassa. Uskomattoman kaunis seikkailu on pelikokemuksena koskettava ja tuo pelaajan pohdittavaksi teemoja, jotka liittyvät luonnon kunnioittamiseen, ystävän menetykseen ja lähimmäisenrakkauteen. Pelimekaniikka on hiottu huippuunsa, ja vaikka vaikeustaso voi välillä pienimmille haastava, niin yhdessä vanhemman kanssa Orin seikkailusta saa varmasti hienon kokemuksen.

Apart of Me2. Pelivinkki vanhemmille: Apart of me

Toinen vinkki on ilmainen mobiilipeli Apart of Me. Pelissä on muutettu tutkitut surunvalinnan neuvontatekniikat maagiseksi maailmaksi, joka on pelaajan vapaasti käytettävissä ja löytyy aina kännykästä, kun sitä tarvitaan. Englanninkielisessä mobiilipelissä pelaajat tutkivat saarta, jossa he voivat kuulla tarinoita muilta nuorilta, jotka tietävät millaista on menettää joku, jota rakastaa. Pelissä voi opetella mindfullness-tekniikoita, ja tavoite on, että pelaaja alkaa hyväksyä oman surun tunteensa ja toteuttaa tehtäviä oikeassa elämässä. Esimerkiksi kerätä valokuvia surun kohteesta. Surun asiantuntijoiden ja surevien nuorten suunnittelema Apart of Me on visuaalisesti hieno maailma ja turvallinen tila sureville nuorille aina, kun he sitä tarvitsevat.

Spiritfarer3. Pelivinkki vanhemmille: Spiritfarer

Kolmas vinkitys on peli nimeltä Spiritfarer. Se on visuaalisesti upea peli, jota lapsi voi pelata yhdessä vanhempiensa kanssa. Peli opettaa tunteiden hallintaa ja menetyksen käsittelyä. Pelissä voi harjoitella myös resurssienhallintaa, englantia, silmä-käsi-koordinaatiota sekä luovuutta. Aihe on raskas, mutta tapa käsitellä sitä on oivallinen ja lämmin. Pelissä voi halata muita hahmoja <3. Spiritfarer ei tosin ole ilmaispeli (hinta n. 25€), mutta ehdottomasti vinkkaamisen arvoinen.

Tsekkaa myös taustajuttu “Pelivinkkejä vanhemmille blogisarjasta“.

 


Pelivinkkejä vanhemmille blogisarjasta:

Pelivinkkejä vanhemmille blogisarja tuo varsinkin lasten pelaamisesta kiinnostuneille vanhemmille lisää informaatiota pelikulttuurista ja koittaa auttaa heitä ymmärtämään paremmin lastensa innostusta ja kiinnostusta pelejä kohtaan. Samalla voimme suositella hyviä pelejä, joita vanhemmat voivat pelata yhdessä lasten kanssa. Blogisarjan uusista julkaisuista kerrotaa aina viikottaisessa “Postia reksiltä” -kirjeessä, johon kannattaa ilmoittautua.

Pelivinkeistä vastaa Aleksi “Kala” Höylä, joka on School of Gamingin pelikasvattaja ja pelikasvatuskouluttaja. Kalan oma tausta on todella monipuolinen ja hän on toiminut nuorten kanssa erilaisissa ympäristöissä, kuten lasten teatterissa, kunnallisessa nuorisotyössä sekä esimerkiksi klovnina huvipuistossa.

Nuorten kanssa työskennellessä kokee itsensäkin nuoreksi. Heiltä saa intoa ja energiaa. On upeaa saada esimerkiksi hieman sulkeutunut nuori kokeilemaan ja ideoimaan uutta yhdessä muiden kanssa. Tunnen olevani unelmatyöpaikassani ja olen mielestäni hyvä työssäni nuorten kanssa, ja siinä auttaa varmasti luottamustaherättävä ja kannustava perusluonteeni.

Muista teksteistä vastaa Mikko “Reksi” Perälä, joka on School of Gamingin reksi. Reksin tausta on vähintäänkin monenkirjava ja hän on aikaisemmin toiminut muun muassa teknologian parissa startup-yrittäjänä. Aikoinaan, kun hän lähti opiskelemaan tietotekniikan diplomi-insinööriksi, niin hänellä oli unelmana päästä tekemään pelejä ja työskentelemään pelialalla. Nyt yli 20 vuotta myöhemmin ympyrä vihdoin sulkeutuu ja hän on päässyt työskentelemään pelien ja pelaamisen pariin.

En voisi olla iloisempi, kun olen päässyt School of Gamingin kautta vihdoin työskentelemään pelaamisen ja pelikulttuurin pariin. Välillä sydämeni on vuotanut verta, kun olen huomannut julkisuudessa negatiivisia ja väheksyviä kommentteja peleistä ja pelaajista. Myönnän, että paljon alalla on kehitettävääkin ja negatiivisia lieveilmiöitä löytyy. Nyt voin kuitenkin itse olla luomassa positiivista pelaamisen kulttuuria ja kertoa siitä sekä laadukkaasta pelaamisesta myös vanhemmille, jotta nykyajan lapset voisivat olla ylpeitä peliharrastuksestaan ja vanhemmat pelaavista lapsistaan.

Sen seitsemän viihdyttävää ja opettavaista peliä pelattavaksi yhdessä lasten kanssa

Sen seitsemän viihdyttävää ja opettavaista peliä pelattavaksi yhdessä lasten kanssa. Näissä pääset nopeasti alkuun.

Mikä on pelikavereiden vaikutus lapsen tulevaisuuteen?

Kysymys "Mikä on pelikavereiden vaikutus lapsen tulevaisuuteen?" on reksin mielestä vanhempien hyvä ottaa iltapalakeskustelun aiheeksi.

Pelaamisen totaalikielto ei toimi edes totalitarismissa

Kiinassa lapsilla on kuulemma peliongelma. Siksi pelit kielletään eli alan kielellä bännätään. Pelaamisen totaalikielto ei toimi edes totalitarismissa.

Minecraft-kesäleirit ovat kuin interaktiivisia näytelmiä

Minecraft-kesäleirit ovat kuin interaktiivisia näytelmiä. Reksi ja Kanslisti-Niina yhdessä päägedumme Aleksi "Kala" Höylän kanssa olemme laittaneet leirikonseptit uusiksi ja uusia sisältöjä tiikerin lailla tankkiin.

Sommaren är här – Opitaan kieliä pelaamalla

Sommaren är här - Opitaan kieliä pelaamalla. Kielen oppimisen kautta avautuu portit monipuoliseen henkilökohtaiseen kasvuun ja ymmärryksen lisääntymiseen.

Lapsistamme ei tule zombeja – Ruutuaika, peliaika vai ohjattu pelikasvatus?

Reksille on tullut paljon kyselyjä lasten kokonaisruutuajasta ja ennaltamäärätystä peliajasta. Mikä on oikea tapa? Ja reksi rientää apuun!

6 tapaa miten lapsesi oppii pelaamalla Minecraftia

Miksi Minecraft Education Edition on ylivertainen opetuspeli? Tässä reksin blogissa avataan 6 tapaa miten lapsesi oppii pelaamalla Minecraftia.

Gamerin ja vanhemman välinen peliturvadiili

Gamerin ja vanhemman välinen peliturvadiili on sopimuspohja, jonka avulla voit parantaa verkkoturvallisuuteen liittyviä asioita perheessäsi.

Mitä ihmettä se School of Gaming oikein tekee?

Ihmetekoja hyvinkin! Saamme lapset oppimaan uusia asioita ilman, että he edes huomaavatkaan sitä. Teemme oppimisesta hauskaa ja motivoivaa.

Viisi ohjetta vanhemmille aiheesta Youtube ja lapset

Reksi ottaa kantaa lasten Youtuben katsomiseen ilman kukkahattuilua tai nipottamista ja antaa viisi ohjetta vanhemmille aiheesta Youtube ja lapset.