5+5 – Pelikasvatusvinkkejä vanhemmille, osa 1/2.

Pelikasvatus vinkkejä vanhemmille

Tässä reksin pelikasvatusvinkkejä vanhemmille, jotta pelaamisesta saataisiin positiivinen voima perheissä. Liian usein peleistä aiheituu perheissä negatiivisia lieveilmiöitä, kun pelit voisivat olla oikeasti lapsia kasvattava ja perheitä yhteentuova elementti. Vanhemmat itse voivat tehdä asialle paljon ottamalla paremmin selvää ja olemalla itsekin kiinnostuneita lapsensa kiinnostuksen kohteista eli pelaamisesta ja peleistä. Ensimmäiset viisi vinkkiä tulee tässä!

1. TUTUSTU PELIKULTTUURIIN

Mitä enemmän ymmärrät pelikulttuuria, sitä paremmin pystyt lapsesi kanssa keskustelemaan ja sopimaan kodin pelisäännöistä. Peliskenetuntemuksen kehittyessä huomaat, että “Nyt heti peli pois päältä ja syömään!” -lausahdusten sijaan alat luultavasti käyttämään enemmän “Pelaat sen matsin vielä loppuun ja sitten tuut syömään”. Tutustumalla pelikulttuuriin voit oppia myös ymmärtämään paremmin omaa lastasi. Ja kuka tietää; ehkä löydät pelejä, joista voit nauttia itsekin!

Tutustuminen voi alkaa esimerkiksi School of Gamingin “Minecraft for Dummies, Mommies and Kids” -kerhossa, joka on tarkoitettu yhteiseksi harrastukseksi koko perheelle.

2. PELATKAA YHDESSÄ

Hyvä tapa tutustua lapsesi suosikkipeleihin on pelata niitä yhdessä hänen kanssaan. Kannattaa rohkeasti tarttua konsoliohjaimeen tai hiireen, vaikka pelaaminen ei olisi ennestään tuttua puuhaa. Lapset voivat innostua, kun pääsevät perehdyttämään omia vanhempiaan pelaamisen saloihin! Ehkä pelaamisesta voi tulla teidän yhteinen juttu! Ja vaikka yhteiset pelihetket eivät aina onnistuisikaan, niin se ei silti tarkoita, ettei lastasi kiinnostaisi kertoa hänelle rakkaasta harrastuksesta kannustaville vanhemmilleen. 

3. SOPIKAA YHDESSÄ SÄÄNNÖISTÄ

Lasten kanssa on hyvä laatia yhdessä säännöt pelaamisesta ja tietokoneen käytöstä. Yhdessä sovittuihin sääntöihin lapsen on helpompi sitoutua. Pelaamiselle asetetut selkeät aikataulut ehkäisevät turhia riitoja. Peliajan loppumisesta on aina hyvä muistuttaa hyvissä ajoin. Etenkin pienempien lasten on vaikea hahmottaa ajan kulumista, ja tällöin tarvitaan vanhempien ohjausta. 

Ohjatut pelivalmennukset tai pelikerhot netissä voivat olla avain peliharrastukseen, joka pysyy kontrollissa ja tuo siihen kaivattua rakennetta sekä tavoitteellisuutta.

4. PANOSTA LAADUKKAASEEN PELAAMISEEN

Laadukas pelaaminen tarkoittaa sitä, että pelaamiseen suhtaudutaan kuin mihin tahansa muuhunkin harrastukseen. Sille olisi hyvä asettaa tietty tavoite ja merkitys ajanvieton lisäksi. On myös tarpeellista reflektoida lapsen kokemuksia harrastussessioiden jälkeen. Mitä tehtiin? Kenen kanssa pelasit? Mikä meni hyvin? Missä on parannettavaa? Ja tärkeimpänä; oliko kivaa?

Lapset haluavat myös kehittyä peleissä ja olla parempia. Kilpailukin kuuluu oleellisena osana joihinkin peleihin. Kilpailu taas voi elementtinä olla hyvin kasvattavaa ja kehittävää, mikäli vanhemmat ottavat lapsen kiinnostuksen siihen vakavasti ja pystyvät keskustelemaan siitä samalla tasolla lapsen kanssa. 

Lue Reksin aikaisempi kirjoitus “Kenen kanssasi lapsesi pelaa?“, joka käsittelee näitä asioita laajemmin.

5. ETSIKÄÄ SOPIVA PELI

Laadukkaan pelaamisen vastakohta on pakonomainen “hakkaaminen” ilman tavoitetta. Se aiheuttaa koukuttumista, turhautumista ja voi johtaa “ragettamiseen” ja muuhun häiriökäyttäytymiseen kotona. Monet mobiilipelit ovat rakennettu hyvin taitavasti addiktoimaan pelaajia siten, että eteneminen ilman rahaa kestää toivottoman kauan. Se turhauttaa tai sitten vastaavasti käy vanhemmalle hyvin kalliiksi.

Suositeltavaa onkin löytää PC- tai konsolipeli, jossa on syvyyttä ja tilaa luovuudella sekä toisaalta myös riittävästi haastetta tai opettavaista sisältöä.

Ensi vuonna ryhdymme käymään läpi sopivia pelejä Youtube-kanavallamme pelikasvattajiemme toimesta. Kannattaa ryhtyä seuraamaan kanavaamme jo nyt.

Lisää pelikasvatusvinkkejä vanhemmille ilmestyy pian! Pysy kanavalla ja tilaa Postia Reksiltä -kirje 😉

Terveisin,

Reksi

Miksi lapsistamme tulee meitä tyhmempiä?

Ihmisistä on tulossa tyhmempiä. Suomalaisten lasten ja nuorten oppimistulosten syöksykierre on ollut hurjaa. Voiko School of Gamingin reksi tehdä asialle jotain?

Tulevaisuuden koulutus

Tulevaisuuden koulutus tarkoittaa lisääntyvää personointia, ihmisyyden taitojen korostamista ja teknologian jatkuvaa integrointia. Pysymällä ajan tasalla vanhemmat voivat auttaa lapsiaan menestymään muuttuvassa koulutusympäristössä.

Harrastamisen Suomen Mallin kehitysideoita

Reksin kirjoituksen tarkoituksena on kokemukseen perustuen antaa kehitysideoita niin kunnille, kuin ministeriöllekin toiveena ja tavoitteena jatkuvasti kehittyvä harrastamisen malli lasten ja nuorten hyvinvoinnin lisäämiseksi.

Reksi haastatteli ulkosuomalaisen gamerin äitiä

Reksi laittoi postipöllön matkaan kohti Norjaa ja kyseli jo yli kaksi vuotta School of Gamingissä olleen Anna-gamerin äidin mietteitä.

Mitä tapahtui Annan suomen kielen taidolle Minecraft-harrastuksessa?

"Kun Anna aloitti koulun kuuden vanhana huomasin, että vaikka hän puhuu suomea hyvin, hän ei taivuttanut verbejä ja adjektiiveja oikein ja hänellä oli pienempi sanavarasto suomeksi kuin norjaksi.", Anne-Marie kertoo.

Rahalla menestykseen? Varo tällaisia pelimekanismeja

Maksaisitko enemmän menestyksestä vai yllätyksestä? Haluatko pelien opettavan lapsellesi, että menestykseen löytyy oikotie, kun vain vilauttaa korttia tai latoo käteistä tiskiin?

Ulkosuomalaiset lapset ja suomen kielen taito

Ulkosuomalaiset lapset ja suomen kielen taito ovat vanhemmille haastava yhtälö. Olisiko pelit ratkaisu kielitaidon ylläpitämiseen?

School of Gamingin uusi toimintamalli

School of Gamingin uusi toimintamalli esittelyssä. Mukaan pääsee ilmaiseksi, mutta kaiken hyödyn saa irti lukukausimaksun maksamalla.

Liikuttava peli Pokémon Go

Pokémon Go on erityisen liikuttava peli! Suomessa pelaajia on yhteensä kymmeniä tuhansia. Lue miksi se on niin hyvä ja hyödyllinen harrastus!

Pelileiri verkossa vai kesäleiri skutsissa?

Pelileiri verkossa vai kesäleiri skutsissa? Kinkkinen kysymys! Jos School of Gamingin reksiltä kysytään, niin molempi parempi!