5+5 – Pelikasvatusvinkkejä vanhemmille, osa 1/2.

Pelikasvatus vinkkejä vanhemmille

Tässä reksin pelikasvatusvinkkejä vanhemmille, jotta pelaamisesta saataisiin positiivinen voima perheissä. Liian usein peleistä aiheituu perheissä negatiivisia lieveilmiöitä, kun pelit voisivat olla oikeasti lapsia kasvattava ja perheitä yhteentuova elementti. Vanhemmat itse voivat tehdä asialle paljon ottamalla paremmin selvää ja olemalla itsekin kiinnostuneita lapsensa kiinnostuksen kohteista eli pelaamisesta ja peleistä. Ensimmäiset viisi vinkkiä tulee tässä!

1. TUTUSTU PELIKULTTUURIIN

Mitä enemmän ymmärrät pelikulttuuria, sitä paremmin pystyt lapsesi kanssa keskustelemaan ja sopimaan kodin pelisäännöistä. Peliskenetuntemuksen kehittyessä huomaat, että “Nyt heti peli pois päältä ja syömään!” -lausahdusten sijaan alat luultavasti käyttämään enemmän “Pelaat sen matsin vielä loppuun ja sitten tuut syömään”. Tutustumalla pelikulttuuriin voit oppia myös ymmärtämään paremmin omaa lastasi. Ja kuka tietää; ehkä löydät pelejä, joista voit nauttia itsekin!

Tutustuminen voi alkaa esimerkiksi School of Gamingin “Minecraft for Dummies, Mommies and Kids” -kerhossa, joka on tarkoitettu yhteiseksi harrastukseksi koko perheelle.

2. PELATKAA YHDESSÄ

Hyvä tapa tutustua lapsesi suosikkipeleihin on pelata niitä yhdessä hänen kanssaan. Kannattaa rohkeasti tarttua konsoliohjaimeen tai hiireen, vaikka pelaaminen ei olisi ennestään tuttua puuhaa. Lapset voivat innostua, kun pääsevät perehdyttämään omia vanhempiaan pelaamisen saloihin! Ehkä pelaamisesta voi tulla teidän yhteinen juttu! Ja vaikka yhteiset pelihetket eivät aina onnistuisikaan, niin se ei silti tarkoita, ettei lastasi kiinnostaisi kertoa hänelle rakkaasta harrastuksesta kannustaville vanhemmilleen. 

3. SOPIKAA YHDESSÄ SÄÄNNÖISTÄ

Lasten kanssa on hyvä laatia yhdessä säännöt pelaamisesta ja tietokoneen käytöstä. Yhdessä sovittuihin sääntöihin lapsen on helpompi sitoutua. Pelaamiselle asetetut selkeät aikataulut ehkäisevät turhia riitoja. Peliajan loppumisesta on aina hyvä muistuttaa hyvissä ajoin. Etenkin pienempien lasten on vaikea hahmottaa ajan kulumista, ja tällöin tarvitaan vanhempien ohjausta. 

Ohjatut pelivalmennukset tai pelikerhot netissä voivat olla avain peliharrastukseen, joka pysyy kontrollissa ja tuo siihen kaivattua rakennetta sekä tavoitteellisuutta.

4. PANOSTA LAADUKKAASEEN PELAAMISEEN

Laadukas pelaaminen tarkoittaa sitä, että pelaamiseen suhtaudutaan kuin mihin tahansa muuhunkin harrastukseen. Sille olisi hyvä asettaa tietty tavoite ja merkitys ajanvieton lisäksi. On myös tarpeellista reflektoida lapsen kokemuksia harrastussessioiden jälkeen. Mitä tehtiin? Kenen kanssa pelasit? Mikä meni hyvin? Missä on parannettavaa? Ja tärkeimpänä; oliko kivaa?

Lapset haluavat myös kehittyä peleissä ja olla parempia. Kilpailukin kuuluu oleellisena osana joihinkin peleihin. Kilpailu taas voi elementtinä olla hyvin kasvattavaa ja kehittävää, mikäli vanhemmat ottavat lapsen kiinnostuksen siihen vakavasti ja pystyvät keskustelemaan siitä samalla tasolla lapsen kanssa. 

Lue Reksin aikaisempi kirjoitus “Kenen kanssasi lapsesi pelaa?“, joka käsittelee näitä asioita laajemmin.

5. ETSIKÄÄ SOPIVA PELI

Laadukkaan pelaamisen vastakohta on pakonomainen “hakkaaminen” ilman tavoitetta. Se aiheuttaa koukuttumista, turhautumista ja voi johtaa “ragettamiseen” ja muuhun häiriökäyttäytymiseen kotona. Monet mobiilipelit ovat rakennettu hyvin taitavasti addiktoimaan pelaajia siten, että eteneminen ilman rahaa kestää toivottoman kauan. Se turhauttaa tai sitten vastaavasti käy vanhemmalle hyvin kalliiksi.

Suositeltavaa onkin löytää PC- tai konsolipeli, jossa on syvyyttä ja tilaa luovuudella sekä toisaalta myös riittävästi haastetta tai opettavaista sisältöä.

Ensi vuonna ryhdymme käymään läpi sopivia pelejä Youtube-kanavallamme pelikasvattajiemme toimesta. Kannattaa ryhtyä seuraamaan kanavaamme jo nyt.

Lisää pelikasvatusvinkkejä vanhemmille ilmestyy pian! Pysy kanavalla ja tilaa Postia Reksiltä -kirje 😉

Terveisin,

Reksi

Sen seitsemän viihdyttävää ja opettavaista peliä pelattavaksi yhdessä lasten kanssa

Sen seitsemän viihdyttävää ja opettavaista peliä pelattavaksi yhdessä lasten kanssa. Näissä pääset nopeasti alkuun.

Mikä on pelikavereiden vaikutus lapsen tulevaisuuteen?

Kysymys "Mikä on pelikavereiden vaikutus lapsen tulevaisuuteen?" on reksin mielestä vanhempien hyvä ottaa iltapalakeskustelun aiheeksi.

Pelaamisen totaalikielto ei toimi edes totalitarismissa

Kiinassa lapsilla on kuulemma peliongelma. Siksi pelit kielletään eli alan kielellä bännätään. Pelaamisen totaalikielto ei toimi edes totalitarismissa.

Minecraft-kesäleirit ovat kuin interaktiivisia näytelmiä

Minecraft-kesäleirit ovat kuin interaktiivisia näytelmiä. Reksi ja Kanslisti-Niina yhdessä päägedumme Aleksi "Kala" Höylän kanssa olemme laittaneet leirikonseptit uusiksi ja uusia sisältöjä tiikerin lailla tankkiin.

Sommaren är här – Opitaan kieliä pelaamalla

Sommaren är här - Opitaan kieliä pelaamalla. Kielen oppimisen kautta avautuu portit monipuoliseen henkilökohtaiseen kasvuun ja ymmärryksen lisääntymiseen.

Lapsistamme ei tule zombeja – Ruutuaika, peliaika vai ohjattu pelikasvatus?

Reksille on tullut paljon kyselyjä lasten kokonaisruutuajasta ja ennaltamäärätystä peliajasta. Mikä on oikea tapa? Ja reksi rientää apuun!

6 tapaa miten lapsesi oppii pelaamalla Minecraftia

Miksi Minecraft Education Edition on ylivertainen opetuspeli? Tässä reksin blogissa avataan 6 tapaa miten lapsesi oppii pelaamalla Minecraftia.

Gamerin ja vanhemman välinen peliturvadiili

Gamerin ja vanhemman välinen peliturvadiili on sopimuspohja, jonka avulla voit parantaa verkkoturvallisuuteen liittyviä asioita perheessäsi.

Mitä ihmettä se School of Gaming oikein tekee?

Ihmetekoja hyvinkin! Saamme lapset oppimaan uusia asioita ilman, että he edes huomaavatkaan sitä. Teemme oppimisesta hauskaa ja motivoivaa.

Viisi ohjetta vanhemmille aiheesta Youtube ja lapset

Reksi ottaa kantaa lasten Youtuben katsomiseen ilman kukkahattuilua tai nipottamista ja antaa viisi ohjetta vanhemmille aiheesta Youtube ja lapset.