Voiko Minecraftin avulla oppia ohjelmointia?

Ollaan koodeissa - Opi ohjelmointia Minecraftin avulla

Kysymys kuuluu: Voiko Minecraftin avulla oppia ohjelmointia? Lyhyesti sanottuna: kyllä voi!

Mutta mennään perusteluissa paria sanaa pidemmälle. Moni jo tietääkin, että Minecraftista on moneksi. Me täällä School of Gamingissä eli SOGissa käytämme sitä työkaluna, kun haluamme opettaa gamereillemme tulevaisuudessa yleisesti tarvittavia taitoja. Sellaisia kuten keskustelu- ja kommunikointitaitoja, tunnetaitoja, ryhmätyöskentelyä, kriittistä ajattelua ja ongelmanratkaisutaitoja.

Näitä kutsutaan myös tulevaisuuden taidoiksi (eng. 21st century skills), joita tarvitaan maailmassa, jossa tietokoneet ja tekoäly tekevät ison osan nykyisistä hommistamme.

Ohjelmoinnin perusteiden osaamista on taas verrattu tärkeydeltään lukutaitoon. Kaikkien ei tarvitse olla koodareita tulevaisuudessakaan, mutta on hyvä ymmärtää miten kaikki toimii.

Monet mieltävät ohjelmoinnin lähtökohtaisesti vaikeaksi, mutta sitä se ei ole. Ohjelmointi on tapa ajatella asioita muodossa, jossa tietokoneet pystyvät prosessoimaan annetut tiedot haluammaksemme lopputulokseksi.

Helppo analogia on kakkuresepti, jossa ihminen on tietokone ja kakkuresepti on tietokoneelle syötetty koodi. Jos ihminen, eli tässä tapauksessa tietokone, prosessoi annetun koodin, eli reseptin, virheettömästi, on lopputuloksena herkullinen kakku!

Minecraft tuo “motia”

Oppimisessa suurin tekijä on oppijan oma motivaatio eli nuorten kielellä “moti”. Sen tiedämme kaikki omasta kokemuksesta, että jos ei nappaa, niin ei se oppi kyllä mene jakeluun kirveelläkään. Yleensä motivaation esteenä ei ole niinkään sisältö itse, vaan miten se esitetään ja kuinka se tuodaan oppijan luo. Oppijalla täytyy olla motia!

Minecraft tuo motin oppimiseen. Pelillistetty ja tarinallistettu tekeminen on School of Gamingin lähtökohta pelikasvatustyössä. Näin myös silloin, kun opetellaan ohjelmoinnin perusteita.

Minecraftin avulla ohjelmoinnin perusteet oppii lähes tulkoon huomaamatta! Tarinan muotoon tehtyjä haasteita, joista selvitäkseen pitää luoda logiikkapiirejä, tilakoneita tai automatisoituja tehtäväketjuja Minecraftista tutuin keinoin.

Minecraft Education Edition tarjoaa hauskan ja kokeilevan ympäristön, jossa ohjelmointia voi opetella yhdessä muiden pelaajien kanssa. Minecraft Education Edition ei maksa osallistujalle mitään, vaan ne kuuluvat kerhon hintaan.

Haluatko mukaan?

School of Gaming aloittaa ohjelmoinnin opettamisen lapsille ja nuorille verkon välityksellä. Pienryhmissä tapahtuva opetus järjestetään kerran viikossa marraskuusta 2020 alkaen mahtavan pelikasvattajamme Sonja Lappalaisen johdolla. Oppimismoduulin nimi on “Ollaan koodeissa – Opi ohjelmointia Minecraftin avulla“, joka sijoittuu SOG-maailmaan, jossa pelikasvattaja Aleksi jo uusia gamereita odottaakin.

Ohjelmointi-kerhon lisäksi järjestämme tekniikasta kiinnostuneille gamereille “Minecraft-serverin salaisuudet” -kerhon myös kerran viikossa. Voit liittyä vaikka molempiin!

Kiinnostuitko? Sivuillamme voit liittyä “Postia reksiltä” -kirjeeseen jossa School of Gamingin reksi ilmoittelee uusista kerhoista, leireistä ja yhteisömme muista tapahtumista. Kirjeen tilaajat saavat myös tiettyjä etuisuuksia, joten kannattaa liittyä. 

Ollaan koodeissa - Opi ohjelmointia Minecraftin avulla     Minecraft-serverin salaisuudet, iltapäiväkerho jossa opetellaan luomaan omia pelimaailmoja

Liikuttava peli Pokémon Go

Pokémon Go on erityisen liikuttava peli! Suomessa pelaajia on yhteensä kymmeniä tuhansia. Lue miksi se on niin hyvä ja hyödyllinen harrastus!

Pelileiri verkossa vai kesäleiri skutsissa?

Pelileiri verkossa vai kesäleiri skutsissa? Kinkkinen kysymys! Jos School of Gamingin reksiltä kysytään, niin molempi parempi!

Pelaaminen on lapsen työtä

Pelaaminen on lapsen työtä. Jatkossa School of Gamingin toiminnassa ihmisyyden taidot ovat yhä enemmän keskiössä ja pidämme siitä huolen, että meidän kaikissa digitaalisissa harrastuksissa annetaan tilaa luovuudelle ja leikille.

Lakkovahti huolehtii lapsista verkossa

Lakkovahti huolehtii lapsista verkossa. Palvelussa pelikasvattajat vahtivat ja huolehtivat lapsista verkossa päivän aikana, jotta vanhemmat voivat huoletta keskittyä töihinsä.

Taloustaidot kehittyvät pelaamisen avulla

Pelaamalla lisää taitoja rahanhallintaan. Mitä hyötyjä pelaamisesta voi saada? Taloustaidot kehittyvät pelaamisen avulla.

Raha ja pelaaminen

Pelaamiseen, kuten muihinkin harrastuksiin, tarvitaan rahaa. Raha ja pelaaminen liittyvät olennaisesti yhteen.

Ohjelmointia lapsille – Näillä työkaluilla alkuun!

Haluaako lapsesi opetella ohjelmointia? Haluatko, että lapsellasi olisi perusymmärrys ja -taidot ohjelmoinnista pienestä pitäen?

Ikinä en oo maitoa juonut – enkä juo!

Pelikasvatuksemme yksi tärkeimmistä tavoitteista on auttaa gamereitä tunnistamaan, erottamaan, ilmaisemaan, ymmärtämään ja hyväksymään omia tunteita.

Tulevaisuuden ammatteja

Kun katselet lapsesi aherrusta koulutiellä, niin tuleeko mietittyä, että millaisessa maailmassa hän tuleekaan työskentelemään 2030-luvulla? Mitkä ovat niitä tulevaisuuden ammatteja?

Kuinka tunnistaa tubettajien ja influenssereiden negatiivinen vaikutus lapsiin?

Kuinka huomata ja estää päällisin puolin harmittomassa mediakanavassa oleva haitallinen sisältö, jonka esittää lapsille jopa idolin asemassa oleva henkilö? Kuinka tunnistaa tubettajien ja influenssereiden negatiivinen vaikutus lapsiin?