“Minecraft-kerhosta uusia kavereita ja kielitaitoa – lue Helenen tarina”

Pelaaminen on monen lapsen mielestä hauskaa ajanvietettä. Yhdessä pelaaminen ohjatussa ympäristössä voi kehittää monenlaisia taitoja ja olla hyödyksi mm. sosiaalisten suhteiden luomisessa. Haluamme jakaa teille maahanmuuttajataustaisen Helenen tarinan. Hän on ollut mukana School of Gamingin Minecraft-iltapäiväkerhotoiminnassa ja hyötynyt siitä monin eri tavoin.  

Helene on hyväntuulinen ja luova 10-vuotias tyttö, joka on asunut Suomessa nyt kahden vuoden ajan.  Hänen perheeseen kuuluu äiti ja isä Gunther. Helene on pitänyt Minecraft-pelistä jo pikkutytöstä asti koska siinä voi toteuttaa luovuutta. Hän kuuli isältään verkossa toimivista Minecraft-iltapäiväkerhoista ja innostui ajatuksesta. Eipä aikaakaan kun Helene oli jo mukana kaksi kertaa viikossa verkon välityksellä kokoontuvassa Minecraft-iltapäiväkerhossa. 

Jututimme Helenen isää Guntheria sekä ryhmän ohjaajana toimivaa Juuso Pekkarista. 

”Minecraft on aina ollut tyttäreni lempipeli. Hän rakastaa linnojen rakentamista, huvipuistoja, lemmikeistään huolehtimista ja viljelmien istuttamista. Toisinaan minäkin pelaan hänen kanssaan ja lähden hänen mukaan seikkailulle ja meillä on aina tosi hauskaa yhdessä, “kertoo Gunther.

Helene joutui olemaan keväällä pois koulusta monta viikkoa koronan takia ja ainoa tapa pitää yhteyttä koulukavereihin oli tietokone. Sama tilanne oli monella muullakin lapsella korona-kevään aikana.

”Sosiaalinen kanssakäyminen on ollut Helenelle muutenkin vähän hankalaa, koska äidinkielemme on espanja. Hänen on ollut vaikeaa kommunikoida ja nauttia keskusteluista suomalaisten koulukavereiden kanssa, koska suomen kielen oppimisessa on ollut omat haasteensa. Keväällä Helene tylsistyi ja hän halusi tehdä jotain muuta kuin katsoa televisiota, värittää tai katsoa YouTube videoita tabletiltaan. Hän kaipasi kovasti ikätovereiden seuraa”. 

”Kuulin tuttavaltani School of Gamingin Minecraft-iltapäiväkerhoista ja ajattelin heti, että se voisi olla kiva harrastus tyttärelleni. Ilmoitin hänet Minecraft-iltapäiväkerhoon huhtikuussa ja tähän päivään mennessä hän ei ole jättänyt yhtään kerhoa välistä. Alkuun häntä mietitytti pärjäisikö hän suomenkielisessä kerhossa, koska hän tunsi Minecraft komennot vain englanniksi. Pelko osoittautui turhaksi”, isä Gunther jatkaa.

”Helene kehittyi hurjasti monessa asiassa vain muutamassa viikossa” 

 

Juuso Pekkarinen toimii School of Gamingillä pelikasvattajana ja ohjaa Minecraft-iltapäiväkerhoja. Juusolle on tärkeää, että jokainen kerholainen tuntee olonsa tervetulleeksi uuden harrastuksen parissa. Hän muistaa hyvin sen päivän kun Helene tuli mukaan ryhmään. 

”Helene oli alussa vähän ujo ja hiljainen. Tiesin, että suomi ei ole hänen äidinkielensä, joten yritin ottaa häntä pikku hiljaa mukaan keskusteluihin. Aika nopeasti huomasin kuinka Helenestä tuli aktiivisempi ja rohkeampi. Nyt muutaman kerho kuukauden jälkeen voin sanoa, että Helene on hyvin tärkeä osa ryhmää. Hänen suomen kielen taitonsa  on kehittynyt huomattavasti ja hän kommunikoi aktiivisesti muiden kerholaisten kanssa. Minun päätavoitteeni kerhon osalta on se, että kaikki tulevat toimeen keskenään ja he viihtyisivät yhdessä, jopa kerhon ulkopuolella.”

Juuso halusi myös jakaa oman kokemuksensa harrastukseen liittyen. ”Yleensä ajatellaan, että ystäviä voi saada vain koulusta tai fyysisen harrastuksen parista. Minulla itselläni on useita hyviä ystäviä, jotka olen tavannut Minecraftin kautta. Verkon kautta solmitut ystävyyssuhteet voivat olla hyvinkin tärkeitä ja merkityksellisiä. Tämä voi olla joillekin vanhemmille hieman hankalaa mieltää.”

“Juuso on todella taitava toimimaan lasten kanssa. Hän on rauhallinen sekä kärsivällinen ja vanhempana voin täysin luottaa siihen, että lapseni on hyvissä käsissä. Tämän lisäksi Juusolla on vuosien kokemus Minecraftista ja hän tuntee pelin kuin omat taskunsa”, kertoo Gunther. 

“On ollut valtava ilo huomata kuinka tyttäreni suomen kielen taito on vahvistunut ja hän on saanut harrastuksen kautta uusia kavereita. Olen myös pistänyt merkille, että hänen itseluottamuksensa on kasvanut ja hän uskaltaa ottaa paremmin kontaktia toisiin lapsiin myös live-tilanteissa. Suosittelen lämpimästi Minecraft-kerhoja muillekin,” isä lopettaa. 

Reksi haastatteli ulkosuomalaisen gamerin äitiä

Reksi laittoi postipöllön matkaan kohti Norjaa ja kyseli jo yli kaksi vuotta School of Gamingissä olleen Anna-gamerin äidin mietteitä.

Mitä tapahtui Annan suomen kielen taidolle Minecraft-harrastuksessa?

"Kun Anna aloitti koulun kuuden vanhana huomasin, että vaikka hän puhuu suomea hyvin, hän ei taivuttanut verbejä ja adjektiiveja oikein ja hänellä oli pienempi sanavarasto suomeksi kuin norjaksi.", Anne-Marie kertoo.

Rahalla menestykseen? Varo tällaisia pelimekanismeja

Maksaisitko enemmän menestyksestä vai yllätyksestä? Haluatko pelien opettavan lapsellesi, että menestykseen löytyy oikotie, kun vain vilauttaa korttia tai latoo käteistä tiskiin?

Ulkosuomalaiset lapset ja suomen kielen taito

Ulkosuomalaiset lapset ja suomen kielen taito ovat vanhemmille haastava yhtälö. Olisiko pelit ratkaisu kielitaidon ylläpitämiseen?

School of Gamingin uusi toimintamalli

School of Gamingin uusi toimintamalli esittelyssä. Mukaan pääsee ilmaiseksi, mutta kaiken hyödyn saa irti lukukausimaksun maksamalla.

Liikuttava peli Pokémon Go

Pokémon Go on erityisen liikuttava peli! Suomessa pelaajia on yhteensä kymmeniä tuhansia. Lue miksi se on niin hyvä ja hyödyllinen harrastus!

Pelileiri verkossa vai kesäleiri skutsissa?

Pelileiri verkossa vai kesäleiri skutsissa? Kinkkinen kysymys! Jos School of Gamingin reksiltä kysytään, niin molempi parempi!

Pelaaminen on lapsen työtä

Pelaaminen on lapsen työtä. Jatkossa School of Gamingin toiminnassa ihmisyyden taidot ovat yhä enemmän keskiössä ja pidämme siitä huolen, että meidän kaikissa digitaalisissa harrastuksissa annetaan tilaa luovuudelle ja leikille.

Lakkovahti huolehtii lapsista verkossa

Lakkovahti huolehtii lapsista verkossa. Palvelussa pelikasvattajat vahtivat ja huolehtivat lapsista verkossa päivän aikana, jotta vanhemmat voivat huoletta keskittyä töihinsä.

Taloustaidot kehittyvät pelaamisen avulla

Pelaamalla lisää taitoja rahanhallintaan. Mitä hyötyjä pelaamisesta voi saada? Taloustaidot kehittyvät pelaamisen avulla.