“Minecraft-kerhosta uusia kavereita ja kielitaitoa – lue Helenen tarina”

Pelaaminen on monen lapsen mielestä hauskaa ajanvietettä. Yhdessä pelaaminen ohjatussa ympäristössä voi kehittää monenlaisia taitoja ja olla hyödyksi mm. sosiaalisten suhteiden luomisessa. Haluamme jakaa teille maahanmuuttajataustaisen Helenen tarinan. Hän on ollut mukana School of Gamingin Minecraft-iltapäiväkerhotoiminnassa ja hyötynyt siitä monin eri tavoin.  

Helene on hyväntuulinen ja luova 10-vuotias tyttö, joka on asunut Suomessa nyt kahden vuoden ajan.  Hänen perheeseen kuuluu äiti ja isä Gunther. Helene on pitänyt Minecraft-pelistä jo pikkutytöstä asti koska siinä voi toteuttaa luovuutta. Hän kuuli isältään verkossa toimivista Minecraft-iltapäiväkerhoista ja innostui ajatuksesta. Eipä aikaakaan kun Helene oli jo mukana kaksi kertaa viikossa verkon välityksellä kokoontuvassa Minecraft-iltapäiväkerhossa. 

Jututimme Helenen isää Guntheria sekä ryhmän ohjaajana toimivaa Juuso Pekkarista. 

”Minecraft on aina ollut tyttäreni lempipeli. Hän rakastaa linnojen rakentamista, huvipuistoja, lemmikeistään huolehtimista ja viljelmien istuttamista. Toisinaan minäkin pelaan hänen kanssaan ja lähden hänen mukaan seikkailulle ja meillä on aina tosi hauskaa yhdessä, “kertoo Gunther.

Helene joutui olemaan keväällä pois koulusta monta viikkoa koronan takia ja ainoa tapa pitää yhteyttä koulukavereihin oli tietokone. Sama tilanne oli monella muullakin lapsella korona-kevään aikana.

”Sosiaalinen kanssakäyminen on ollut Helenelle muutenkin vähän hankalaa, koska äidinkielemme on espanja. Hänen on ollut vaikeaa kommunikoida ja nauttia keskusteluista suomalaisten koulukavereiden kanssa, koska suomen kielen oppimisessa on ollut omat haasteensa. Keväällä Helene tylsistyi ja hän halusi tehdä jotain muuta kuin katsoa televisiota, värittää tai katsoa YouTube videoita tabletiltaan. Hän kaipasi kovasti ikätovereiden seuraa”. 

”Kuulin tuttavaltani School of Gamingin Minecraft-iltapäiväkerhoista ja ajattelin heti, että se voisi olla kiva harrastus tyttärelleni. Ilmoitin hänet Minecraft-iltapäiväkerhoon huhtikuussa ja tähän päivään mennessä hän ei ole jättänyt yhtään kerhoa välistä. Alkuun häntä mietitytti pärjäisikö hän suomenkielisessä kerhossa, koska hän tunsi Minecraft komennot vain englanniksi. Pelko osoittautui turhaksi”, isä Gunther jatkaa.

”Helene kehittyi hurjasti monessa asiassa vain muutamassa viikossa” 

 

Juuso Pekkarinen toimii School of Gamingillä pelikasvattajana ja ohjaa Minecraft-iltapäiväkerhoja. Juusolle on tärkeää, että jokainen kerholainen tuntee olonsa tervetulleeksi uuden harrastuksen parissa. Hän muistaa hyvin sen päivän kun Helene tuli mukaan ryhmään. 

”Helene oli alussa vähän ujo ja hiljainen. Tiesin, että suomi ei ole hänen äidinkielensä, joten yritin ottaa häntä pikku hiljaa mukaan keskusteluihin. Aika nopeasti huomasin kuinka Helenestä tuli aktiivisempi ja rohkeampi. Nyt muutaman kerho kuukauden jälkeen voin sanoa, että Helene on hyvin tärkeä osa ryhmää. Hänen suomen kielen taitonsa  on kehittynyt huomattavasti ja hän kommunikoi aktiivisesti muiden kerholaisten kanssa. Minun päätavoitteeni kerhon osalta on se, että kaikki tulevat toimeen keskenään ja he viihtyisivät yhdessä, jopa kerhon ulkopuolella.”

Juuso halusi myös jakaa oman kokemuksensa harrastukseen liittyen. ”Yleensä ajatellaan, että ystäviä voi saada vain koulusta tai fyysisen harrastuksen parista. Minulla itselläni on useita hyviä ystäviä, jotka olen tavannut Minecraftin kautta. Verkon kautta solmitut ystävyyssuhteet voivat olla hyvinkin tärkeitä ja merkityksellisiä. Tämä voi olla joillekin vanhemmille hieman hankalaa mieltää.”

“Juuso on todella taitava toimimaan lasten kanssa. Hän on rauhallinen sekä kärsivällinen ja vanhempana voin täysin luottaa siihen, että lapseni on hyvissä käsissä. Tämän lisäksi Juusolla on vuosien kokemus Minecraftista ja hän tuntee pelin kuin omat taskunsa”, kertoo Gunther. 

“On ollut valtava ilo huomata kuinka tyttäreni suomen kielen taito on vahvistunut ja hän on saanut harrastuksen kautta uusia kavereita. Olen myös pistänyt merkille, että hänen itseluottamuksensa on kasvanut ja hän uskaltaa ottaa paremmin kontaktia toisiin lapsiin myös live-tilanteissa. Suosittelen lämpimästi Minecraft-kerhoja muillekin,” isä lopettaa. 

Miksi Pre-Esports? Miksi ei esports? 

Miksi Pre-Esports? Miksi ei esports? Esportsin rakenteelliset ongelmat korjattava. On aika tuoda yhteiskunnallinen missio ja vastuu e-urheiluun!

10 syytä miksi pelata joukkueessa eikä yksin

Tässä artikkelissä esitetään 10 syytä miksi pelata joukkueessa eikä yksin. Yhteisöissä on voimaa ja 1+1 on enemmän kuin 2.

Pelivinkkejä vanhemmille: Silmäniskumurhaaja Among Us?

Vanhassa vara parempi? Pelivinkkejä vanhemmille: Silmäniskumurhaaja Among Us? -blogi katsastaa yhden nuorison hittipeleistä.

5+5 – Pelikasvatusvinkkejä vanhemmille osa 2/2

5+5 - Pelikasvatusvinkkejä vanhemmille osa 2/2, jotta pelaamisesta saataisiin positiivinen voima perheissä. Tässä vinkit kutosesta kymppiin!

Sen seitsemän syytä opetella ohjelmointia

On tavattoman tärkeää, että lapset opettelevat ohjelmoinnin perusteet jo nuorena. Tässä sen seitsemän syytä opetella ohjelmointia.

Pelivinkkejä vanhemmille: Pelit ja tunnetaidot – Suru ja menetys

Monet lapset joutuvat valitettavan aikaisin elämässään kokemaan menetyksen tuoman hämmennyksen ja surun. Suosittelemme artikkelissa sopivia pelejä auttamaan lapsia vaikeiden tuntemusten ja tunteiden käsittelyssä.

Uusi blogisarja: Pelivinkkejä vanhemmille

Tämän Pelivinkkejä vanhemmille blogisarjan tavoite on kiihdyttää pelikulttuurin valtavirtaistamisen vauhtia ja työntää pelejä ja pelaamista tuossa yhteiskunnan hyväksyntäputkessa eteenpäin. 

5+5 – Pelikasvatusvinkkejä vanhemmille, osa 1/2.

5+5 pelikasvatusvinkkejä vanhemmille. School of Gaming tarjoaa pelikasvatusta verkossa 6-15 -vuotiaille lapsille ja heidän vanhemmilleen.

Tiedätkö kenen kanssa lapsesi pelaa?

Tiedätkö kenen kanssa lapsesi pelaa? Tärkempää on tietää kenen kanssa kuin mitä hän pelaa. Seura tekee kaltaisekseen. Myös peliseura.

Voiko Minecraftin avulla oppia ohjelmointia?

Voiko Minecraftin avulla oppia ohjelmointia? Ohjelmointitaitoa on verrattu lukutaitoon. Kaikkien ei tarvi olla koodareita, mutta on hyvä ymmärtää perusteet.