Mitä pelikasvattaja tekee?

Monelle termi pelikasvattaja on vieras ja internetin välityksellä järjestettävät iltapäiväkerhot ja leirit voivat aiheuttaa hämmennystä. Siksi haluammekin avata millaista työtä pelikasvatus oikein on. Pelikasvattajamme Juuso Pekkarinen kertoo mitä normaaliin työpäivään sisältyy ja millaista on ohjata kerhoja Minecraftissa. Juuso on ollut School of Gamingin kelkassa muutaman kuukauden ja hän on aikaisemmin vetänyt mm. Minecraft-teemaisia työpajoja. Mitä pelikasvattaja sitten tekee? Juuso kiteyttää sen kerhojen ja leirien ohjaamiseen, mutta mukaan kuuluu myös teknisten ongelmien ratkomista. Pelikasvattaja kannustaa ja ohjaa positiiviseen kommunikointiin sekä huolehtii, että kaikilla kerholaisilla on mielekästä tekemistä ja he viihtyvät.

Miltä näyttää iltapäiväkerho Minecraftissa?

Kerhopäivä aloitetaan kartoittamalla mitä päivän aikana tullaan tekemään. Jos peliin on esimerkiksi tullut uusi päivitys niin mietitään millä tavoin päivän ohjelmaan saadaan lisättyä uusia ominaisuuksia. Kerhopäivän alussa odotetaan, että kaikki saapuvat paikalle ja sen jälkeen pidetään yhteinen aloitus. Aikaisemmin kerholaisten kanssa ollaan menty luovaan maailmaan ja kaikki ovat päässeet rakentamaan omia rakennelmia jonka jälkeen ollaan otettu mukaan erilaisia tehtäviä. Juuso kertoo, että monesti kerholaiset saavatkin itsekseen uusia ideoita, joita haluavat alkaa toteuttamaan ja kerhopäivä elää monesti itsestään.

Kysyimme mitkä hetket tuovat kerhojen vetämisessä onnistumisen tunteita. Juuson mielestä on palkitsevaa nähdä kun kerholaiset tekevät asioista yhdessä ja auttavat toinen toistaan. Tavoitteena on, että ohjaajan ei tarvitse olla koko ajan mukana neuvomassa ja ohjeistamassa. Hän myös pystyy luottamaan siihen, että voi ottaa muutaman ryhmäläisen omaan puheluun, jolloin he pystyvät tekemään itsenäisesti asioita ja tarvittaessa osaavat myös pyytää apua. Kerhojen aikana on myös muodostunut uusia ystävyyssuhteita ja monesti nuoret jäävät pelaamaan keskenään kerhopäivän jälkeen. 

Pelaaminen sosiaalisena ja kehittävänä tekemisenä

Millaisia tehtäviä kerhopäivän aikana sitten tehdään? Luovassa maailmassa on järjestetty erilaisia yhteisiä rakennusprojekteja ja yksi näistä on Kiltatalo. Rakennusprojektit jaetaan usein muutamiin osiin. Yksi tekee kirjastoa ja toinen keittiötä. Tämän kaltaiset projektit tukevat luovuutta ja yhteistyötaitoja. Juuso on painottanut juuri tämän kaltaisiin yhteisiin rakennusprojekteihin, jotta kerholaiset pääsevät tutustumaan toisiinsa ja oppivat tekemään asioita yhdessä.

Nyt mukaan on saatu myös selviytymismaailma, jossa lähtökohdat ovat hieman erilaiset. Tarkoituksena on lähteä ryhmänä tutkimaan maailmaa ilman, että materiaaleja on loputtomasti saatavilla. Juuso on antanut siellä hieman pienempiä tehtäviä. Hän esimerkiksi lähettää osan kaivamaan materiaaleja kun taas toinen osa jää kylään suunnittelemaan mitä sinne voidaan rakentaa.

Juuso kertoo, että on upeaa nähdä kerhossa syntyneitä kaverisuhteita ja mainitsee, että monille netin kautta saadut kaverit ovat todella tärkeitä ja samanarvoisia muiden kavereiden kanssa. Pelaaminen nähdään usein negatiivisena, mutta se voi olla hyvinkin kehittävää. Tähän vaikuttaa paljon mitä pelataan ja keiden kanssa. 

Sen seitsemän viihdyttävää ja opettavaista peliä pelattavaksi yhdessä lasten kanssa

Sen seitsemän viihdyttävää ja opettavaista peliä pelattavaksi yhdessä lasten kanssa. Näissä pääset nopeasti alkuun.

Mikä on pelikavereiden vaikutus lapsen tulevaisuuteen?

Kysymys "Mikä on pelikavereiden vaikutus lapsen tulevaisuuteen?" on reksin mielestä vanhempien hyvä ottaa iltapalakeskustelun aiheeksi.

Pelaamisen totaalikielto ei toimi edes totalitarismissa

Kiinassa lapsilla on kuulemma peliongelma. Siksi pelit kielletään eli alan kielellä bännätään. Pelaamisen totaalikielto ei toimi edes totalitarismissa.

Minecraft-kesäleirit ovat kuin interaktiivisia näytelmiä

Minecraft-kesäleirit ovat kuin interaktiivisia näytelmiä. Reksi ja Kanslisti-Niina yhdessä päägedumme Aleksi "Kala" Höylän kanssa olemme laittaneet leirikonseptit uusiksi ja uusia sisältöjä tiikerin lailla tankkiin.

Sommaren är här – Opitaan kieliä pelaamalla

Sommaren är här - Opitaan kieliä pelaamalla. Kielen oppimisen kautta avautuu portit monipuoliseen henkilökohtaiseen kasvuun ja ymmärryksen lisääntymiseen.

Lapsistamme ei tule zombeja – Ruutuaika, peliaika vai ohjattu pelikasvatus?

Reksille on tullut paljon kyselyjä lasten kokonaisruutuajasta ja ennaltamäärätystä peliajasta. Mikä on oikea tapa? Ja reksi rientää apuun!

6 tapaa miten lapsesi oppii pelaamalla Minecraftia

Miksi Minecraft Education Edition on ylivertainen opetuspeli? Tässä reksin blogissa avataan 6 tapaa miten lapsesi oppii pelaamalla Minecraftia.

Gamerin ja vanhemman välinen peliturvadiili

Gamerin ja vanhemman välinen peliturvadiili on sopimuspohja, jonka avulla voit parantaa verkkoturvallisuuteen liittyviä asioita perheessäsi.

Mitä ihmettä se School of Gaming oikein tekee?

Ihmetekoja hyvinkin! Saamme lapset oppimaan uusia asioita ilman, että he edes huomaavatkaan sitä. Teemme oppimisesta hauskaa ja motivoivaa.

Viisi ohjetta vanhemmille aiheesta Youtube ja lapset

Reksi ottaa kantaa lasten Youtuben katsomiseen ilman kukkahattuilua tai nipottamista ja antaa viisi ohjetta vanhemmille aiheesta Youtube ja lapset.