Mitä pelikasvattaja tekee?

Monelle termi pelikasvattaja on vieras ja internetin välityksellä järjestettävät iltapäiväkerhot ja leirit voivat aiheuttaa hämmennystä. Siksi haluammekin avata millaista työtä pelikasvatus oikein on. Pelikasvattajamme Juuso Pekkarinen kertoo mitä normaaliin työpäivään sisältyy ja millaista on ohjata kerhoja Minecraftissa. Juuso on ollut School of Gamingin kelkassa muutaman kuukauden ja hän on aikaisemmin vetänyt mm. Minecraft-teemaisia työpajoja. Mitä pelikasvattaja sitten tekee? Juuso kiteyttää sen kerhojen ja leirien ohjaamiseen, mutta mukaan kuuluu myös teknisten ongelmien ratkomista. Pelikasvattaja kannustaa ja ohjaa positiiviseen kommunikointiin sekä huolehtii, että kaikilla kerholaisilla on mielekästä tekemistä ja he viihtyvät.

Miltä näyttää iltapäiväkerho Minecraftissa?

Kerhopäivä aloitetaan kartoittamalla mitä päivän aikana tullaan tekemään. Jos peliin on esimerkiksi tullut uusi päivitys niin mietitään millä tavoin päivän ohjelmaan saadaan lisättyä uusia ominaisuuksia. Kerhopäivän alussa odotetaan, että kaikki saapuvat paikalle ja sen jälkeen pidetään yhteinen aloitus. Aikaisemmin kerholaisten kanssa ollaan menty luovaan maailmaan ja kaikki ovat päässeet rakentamaan omia rakennelmia jonka jälkeen ollaan otettu mukaan erilaisia tehtäviä. Juuso kertoo, että monesti kerholaiset saavatkin itsekseen uusia ideoita, joita haluavat alkaa toteuttamaan ja kerhopäivä elää monesti itsestään.

Kysyimme mitkä hetket tuovat kerhojen vetämisessä onnistumisen tunteita. Juuson mielestä on palkitsevaa nähdä kun kerholaiset tekevät asioista yhdessä ja auttavat toinen toistaan. Tavoitteena on, että ohjaajan ei tarvitse olla koko ajan mukana neuvomassa ja ohjeistamassa. Hän myös pystyy luottamaan siihen, että voi ottaa muutaman ryhmäläisen omaan puheluun, jolloin he pystyvät tekemään itsenäisesti asioita ja tarvittaessa osaavat myös pyytää apua. Kerhojen aikana on myös muodostunut uusia ystävyyssuhteita ja monesti nuoret jäävät pelaamaan keskenään kerhopäivän jälkeen. 

Pelaaminen sosiaalisena ja kehittävänä tekemisenä

Millaisia tehtäviä kerhopäivän aikana sitten tehdään? Luovassa maailmassa on järjestetty erilaisia yhteisiä rakennusprojekteja ja yksi näistä on Kiltatalo. Rakennusprojektit jaetaan usein muutamiin osiin. Yksi tekee kirjastoa ja toinen keittiötä. Tämän kaltaiset projektit tukevat luovuutta ja yhteistyötaitoja. Juuso on painottanut juuri tämän kaltaisiin yhteisiin rakennusprojekteihin, jotta kerholaiset pääsevät tutustumaan toisiinsa ja oppivat tekemään asioita yhdessä.

Nyt mukaan on saatu myös selviytymismaailma, jossa lähtökohdat ovat hieman erilaiset. Tarkoituksena on lähteä ryhmänä tutkimaan maailmaa ilman, että materiaaleja on loputtomasti saatavilla. Juuso on antanut siellä hieman pienempiä tehtäviä. Hän esimerkiksi lähettää osan kaivamaan materiaaleja kun taas toinen osa jää kylään suunnittelemaan mitä sinne voidaan rakentaa.

Juuso kertoo, että on upeaa nähdä kerhossa syntyneitä kaverisuhteita ja mainitsee, että monille netin kautta saadut kaverit ovat todella tärkeitä ja samanarvoisia muiden kavereiden kanssa. Pelaaminen nähdään usein negatiivisena, mutta se voi olla hyvinkin kehittävää. Tähän vaikuttaa paljon mitä pelataan ja keiden kanssa. 

Reksi haastatteli ulkosuomalaisen gamerin äitiä

Reksi laittoi postipöllön matkaan kohti Norjaa ja kyseli jo yli kaksi vuotta School of Gamingissä olleen Anna-gamerin äidin mietteitä.

Mitä tapahtui Annan suomen kielen taidolle Minecraft-harrastuksessa?

"Kun Anna aloitti koulun kuuden vanhana huomasin, että vaikka hän puhuu suomea hyvin, hän ei taivuttanut verbejä ja adjektiiveja oikein ja hänellä oli pienempi sanavarasto suomeksi kuin norjaksi.", Anne-Marie kertoo.

Rahalla menestykseen? Varo tällaisia pelimekanismeja

Maksaisitko enemmän menestyksestä vai yllätyksestä? Haluatko pelien opettavan lapsellesi, että menestykseen löytyy oikotie, kun vain vilauttaa korttia tai latoo käteistä tiskiin?

Ulkosuomalaiset lapset ja suomen kielen taito

Ulkosuomalaiset lapset ja suomen kielen taito ovat vanhemmille haastava yhtälö. Olisiko pelit ratkaisu kielitaidon ylläpitämiseen?

School of Gamingin uusi toimintamalli

School of Gamingin uusi toimintamalli esittelyssä. Mukaan pääsee ilmaiseksi, mutta kaiken hyödyn saa irti lukukausimaksun maksamalla.

Liikuttava peli Pokémon Go

Pokémon Go on erityisen liikuttava peli! Suomessa pelaajia on yhteensä kymmeniä tuhansia. Lue miksi se on niin hyvä ja hyödyllinen harrastus!

Pelileiri verkossa vai kesäleiri skutsissa?

Pelileiri verkossa vai kesäleiri skutsissa? Kinkkinen kysymys! Jos School of Gamingin reksiltä kysytään, niin molempi parempi!

Pelaaminen on lapsen työtä

Pelaaminen on lapsen työtä. Jatkossa School of Gamingin toiminnassa ihmisyyden taidot ovat yhä enemmän keskiössä ja pidämme siitä huolen, että meidän kaikissa digitaalisissa harrastuksissa annetaan tilaa luovuudelle ja leikille.

Lakkovahti huolehtii lapsista verkossa

Lakkovahti huolehtii lapsista verkossa. Palvelussa pelikasvattajat vahtivat ja huolehtivat lapsista verkossa päivän aikana, jotta vanhemmat voivat huoletta keskittyä töihinsä.

Taloustaidot kehittyvät pelaamisen avulla

Pelaamalla lisää taitoja rahanhallintaan. Mitä hyötyjä pelaamisesta voi saada? Taloustaidot kehittyvät pelaamisen avulla.