Minustako pelikasvattaja? – Kiinnostuksella, kuuntelemisella ja kokeilemisella pääset jo pitkälle.

Me keski-ikäiset vanhemmat leikimme aikoinaan Barbeilla ja Legoilla. Tällä vuosituhannella syntyneet lapset puolestaan pelaavat videopelejä. Kyselyn mukaan suurin osa 10-12 vuotiaista lapsista pelaa digitaalisia pelejä. Pelaaminen on yleistynyt sellaisella vauhdilla, että me aikuiset ei olla oikein pysytty perässä. 

Muistamme oman nuoruutemme ilmiöt jotenkin parempina ja helposti vertaamme sen ajan maailmaa tähän päivään. Silloin ennen leikittiin päivät pitkät pihalla ”oikeiden” kavereiden kanssa ja katsottiin televisiosta Dallasia ja Frendejä. Yhtä merkittäviä asioita tämän ajan lapsille ja nuorille on Minecraft, CS sekä Fortnite, ja niiden ympärille rakentuneet kokonaiset yhteisöt. On hyvä tiedostaa, että tällä hetkellä lapsuuttaan elävät ovat luomassa arvokkaita lapsuuden muistoja pelatessaan esimerkiksi Minecraftia.  

Mikäli oma kosketus digitaalisiin peleihin on olematon voi pelien saama huomio tuntua suhteettomalta. Oman muutosvastarinnan tunnistaminen on ensimmäinen askel tielläsi pelikasvattajaksi. Toinen askel on kiinnostus, kuunteleminen ja kokeileminen. Kun jokin asia on vanhemmalle vieras, on helpompaa kieltää tai rajoittaa sitä, kuin perehtyä asiaan ja keskustella siitä. Vaikka pelit eivät olisi itselle merkityksellinen media, on kiinnostuksen osoittaminen pelaavan lapsen tai nuoren peliharrastusta kohtaan ensiarvoisen tärkeää. Se vähentää peleihin liittyvää huolta, ennakkoluuloja sekä ristiriitoja perheen sisällä. 

Pelikasvatus voi vanhemmista tuntua alkuun melkoiselta viidakolta. Aloittaa voi kuitenkin pienin askelin. Laadimme Pelikasvattajan ABC -oppaan avuksi digitaalisia pelejä pelaavien lasten ja nuorten vanhemmille. Oppaan tarkoituksena on jakaa ajanmukaista tietoa ja vinkkejä sekä valottaa vanhemmille mistä pelaamisessa ja pelikulttuurissa on oikein kyse. Tilaa maksuton Pelikasvattajan ABC -opas täältä

Gamerin ja vanhemman välinen peliturvadiili

Gamerin ja vanhemman välinen peliturvadiili on sopimuspohja, jonka avulla voit parantaa verkkoturvallisuuteen liittyviä asioita perheessäsi.

Mitä ihmettä se School of Gaming oikein tekee?

Ihmetekoja hyvinkin! Saamme lapset oppimaan uusia asioita ilman, että he edes huomaavatkaan sitä. Teemme oppimisesta hauskaa ja motivoivaa.

Viisi ohjetta vanhemmille aiheesta Youtube ja lapset

Reksi ottaa kantaa lasten Youtuben katsomiseen ilman kukkahattuilua tai nipottamista ja antaa viisi ohjetta vanhemmille aiheesta Youtube ja lapset.

Kuinka paljon on liian paljon?

Reksi on saanut postia ja kyselyitä vanhemmilta, että kuinka paljon olisi sopiva määrä antaa lapsen pelata viikossa - "Kuinka paljon on liian paljon?".

Miksi Pre-Esports? Miksi ei esports? 

Miksi Pre-Esports? Miksi ei esports? Esportsin rakenteelliset ongelmat korjattava. On aika tuoda yhteiskunnallinen missio ja vastuu e-urheiluun!

10 syytä miksi pelata joukkueessa eikä yksin

Tässä artikkelissä esitetään 10 syytä miksi pelata joukkueessa eikä yksin. Yhteisöissä on voimaa ja 1+1 on enemmän kuin 2.

Pelivinkkejä vanhemmille: Silmäniskumurhaaja Among Us?

Vanhassa vara parempi? Pelivinkkejä vanhemmille: Silmäniskumurhaaja Among Us? -blogi katsastaa yhden nuorison hittipeleistä.

5+5 – Pelikasvatusvinkkejä vanhemmille osa 2/2

5+5 - Pelikasvatusvinkkejä vanhemmille osa 2/2, jotta pelaamisesta saataisiin positiivinen voima perheissä. Tässä vinkit kutosesta kymppiin!

Sen seitsemän syytä opetella ohjelmointia

On tavattoman tärkeää, että lapset opettelevat ohjelmoinnin perusteet jo nuorena. Tässä sen seitsemän syytä opetella ohjelmointia.

Pelivinkkejä vanhemmille: Pelit ja tunnetaidot – Suru ja menetys

Monet lapset joutuvat valitettavan aikaisin elämässään kokemaan menetyksen tuoman hämmennyksen ja surun. Suosittelemme artikkelissa sopivia pelejä auttamaan lapsia vaikeiden tuntemusten ja tunteiden käsittelyssä.