Minustako pelikasvattaja? – Kiinnostuksella, kuuntelemisella ja kokeilemisella pääset jo pitkälle.

Me keski-ikäiset vanhemmat leikimme aikoinaan Barbeilla ja Legoilla. Tällä vuosituhannella syntyneet lapset puolestaan pelaavat videopelejä. Kyselyn mukaan suurin osa 10-12 vuotiaista lapsista pelaa digitaalisia pelejä. Pelaaminen on yleistynyt sellaisella vauhdilla, että me aikuiset ei olla oikein pysytty perässä. 

Muistamme oman nuoruutemme ilmiöt jotenkin parempina ja helposti vertaamme sen ajan maailmaa tähän päivään. Silloin ennen leikittiin päivät pitkät pihalla ”oikeiden” kavereiden kanssa ja katsottiin televisiosta Dallasia ja Frendejä. Yhtä merkittäviä asioita tämän ajan lapsille ja nuorille on Minecraft, CS sekä Fortnite, ja niiden ympärille rakentuneet kokonaiset yhteisöt. On hyvä tiedostaa, että tällä hetkellä lapsuuttaan elävät ovat luomassa arvokkaita lapsuuden muistoja pelatessaan esimerkiksi Minecraftia.  

Mikäli oma kosketus digitaalisiin peleihin on olematon voi pelien saama huomio tuntua suhteettomalta. Oman muutosvastarinnan tunnistaminen on ensimmäinen askel tielläsi pelikasvattajaksi. Toinen askel on kiinnostus, kuunteleminen ja kokeileminen. Kun jokin asia on vanhemmalle vieras, on helpompaa kieltää tai rajoittaa sitä, kuin perehtyä asiaan ja keskustella siitä. Vaikka pelit eivät olisi itselle merkityksellinen media, on kiinnostuksen osoittaminen pelaavan lapsen tai nuoren peliharrastusta kohtaan ensiarvoisen tärkeää. Se vähentää peleihin liittyvää huolta, ennakkoluuloja sekä ristiriitoja perheen sisällä. 

Pelikasvatus voi vanhemmista tuntua alkuun melkoiselta viidakolta. Aloittaa voi kuitenkin pienin askelin. Laadimme Pelikasvattajan ABC -oppaan avuksi digitaalisia pelejä pelaavien lasten ja nuorten vanhemmille. Oppaan tarkoituksena on jakaa ajanmukaista tietoa ja vinkkejä sekä valottaa vanhemmille mistä pelaamisessa ja pelikulttuurissa on oikein kyse. Tilaa maksuton Pelikasvattajan ABC -opas täältä

Miksi lapsistamme tulee meitä tyhmempiä?

Ihmisistä on tulossa tyhmempiä. Suomalaisten lasten ja nuorten oppimistulosten syöksykierre on ollut hurjaa. Voiko School of Gamingin reksi tehdä asialle jotain?

Tulevaisuuden koulutus

Tulevaisuuden koulutus tarkoittaa lisääntyvää personointia, ihmisyyden taitojen korostamista ja teknologian jatkuvaa integrointia. Pysymällä ajan tasalla vanhemmat voivat auttaa lapsiaan menestymään muuttuvassa koulutusympäristössä.

Harrastamisen Suomen Mallin kehitysideoita

Reksin kirjoituksen tarkoituksena on kokemukseen perustuen antaa kehitysideoita niin kunnille, kuin ministeriöllekin toiveena ja tavoitteena jatkuvasti kehittyvä harrastamisen malli lasten ja nuorten hyvinvoinnin lisäämiseksi.

Reksi haastatteli ulkosuomalaisen gamerin äitiä

Reksi laittoi postipöllön matkaan kohti Norjaa ja kyseli jo yli kaksi vuotta School of Gamingissä olleen Anna-gamerin äidin mietteitä.

Mitä tapahtui Annan suomen kielen taidolle Minecraft-harrastuksessa?

"Kun Anna aloitti koulun kuuden vanhana huomasin, että vaikka hän puhuu suomea hyvin, hän ei taivuttanut verbejä ja adjektiiveja oikein ja hänellä oli pienempi sanavarasto suomeksi kuin norjaksi.", Anne-Marie kertoo.

Rahalla menestykseen? Varo tällaisia pelimekanismeja

Maksaisitko enemmän menestyksestä vai yllätyksestä? Haluatko pelien opettavan lapsellesi, että menestykseen löytyy oikotie, kun vain vilauttaa korttia tai latoo käteistä tiskiin?

Ulkosuomalaiset lapset ja suomen kielen taito

Ulkosuomalaiset lapset ja suomen kielen taito ovat vanhemmille haastava yhtälö. Olisiko pelit ratkaisu kielitaidon ylläpitämiseen?

School of Gamingin uusi toimintamalli

School of Gamingin uusi toimintamalli esittelyssä. Mukaan pääsee ilmaiseksi, mutta kaiken hyödyn saa irti lukukausimaksun maksamalla.

Liikuttava peli Pokémon Go

Pokémon Go on erityisen liikuttava peli! Suomessa pelaajia on yhteensä kymmeniä tuhansia. Lue miksi se on niin hyvä ja hyödyllinen harrastus!

Pelileiri verkossa vai kesäleiri skutsissa?

Pelileiri verkossa vai kesäleiri skutsissa? Kinkkinen kysymys! Jos School of Gamingin reksiltä kysytään, niin molempi parempi!